Külas loomade varjupaigas ⟩ Lemmikloomad vajavad kodu

Jane Saks
, reporter
Copy
Karola võttis endale kassi just siit samast varjupaigast.
Karola võttis endale kassi just siit samast varjupaigast. Foto: Jane Saks

Osa inimesi soovib kodu pakkuda just sellisele loomale, kes on varjupaigas kõige kauem olnud. Ent keskmiselt leiab näiteks kass endale uue kodu 30–90 päeva jooksul. Karola Uint (13) on üks nendest, kelle pere paar aastat tagasi just varjupaigast endale kassi võttis.

Kassitoad, kuhu Pärnu loomade varjupaiga juhataja Seyle Juss meid kaasa võttis, on puhtad ja korras. Seal hoitakse kassipoegi, kellest mõni on vaid kolmekuune, täiskasvanud kassidest eraldi. Kõige rohkem on juhataja sõnul korraga olnud varjupaigas umbes 150 kassi ja kõige vähem vaid üks. Meie külastamise päeval jooksis kassipoegade puuris ringi viis kassi. «Siin on kiisud, kes on valmis uude koju minema,» selgitas juhataja.

Kui loom varjupaika jõuab, jääb ta 14 päevaks jälgimise alla, seejärel saab ta vajalikud vaktsiinid, naha alla paigaldatakse kiip ning steriliseeritakse või kastreeritakse. Täiskasvanud loomadele tehakse ka vereproovid, et veenduda, kas tegu on ikka terve loomaga. Pärast vajalikke protseduure panevad varjupaiga töötajad loomakesele nime, loomaarst määrab umbkaudse vanuse, loomast tehakse foto, mis pannakse üles varjupaiga kodulehele. Nii algabki lemmikule uue kodu otsimine.

«Kuigi minu kassil võttis uue koduga harjumine pisut aega, võib öelda, et täna läheb tal hästi ja terve pere on tema olemasolu üle rõõmus,» jagas Karola oma kogemust.

Loomad jäetakse tänavale

Hiljuti varjupaika toodud koer.
Hiljuti varjupaika toodud koer. Foto: Jane Saks

Loomi käiakse varjupaigast püüdmas siis, kui keegi teeb väljakutse. Enamasti märkavad inimesed omanikuta koera või häirivad neid hulkuvad kassid, kes näiteks kraabivad nende aiamööblit. Vaid mõned päevad tagasi jõudis varjupaika väga energiline, palju haukuda ning joosta armastav jahikoeralaadne koer, kes jalutas mööda maanteed, lehmakett järgi lohisemas.

Inimeste loomad satuvad tänavale üldjuhul seepärast, et looma omanik sureb, perre sünnib laps, kolitakse uude elukohta või häirib peret, et koer ulub, haugub või närib mööblit. «Koroonaaja alguses võeti varjupaigast päris palju koeri, kuid normaalse elu taastumisel toodi kahjuks osad koerad ka tagasi,» tõdes Juss. Samas kinnitas ta, et alati on parem, kui loom tagasi varjupaika tuuakse, mitte ei jäeta neid tänavale või metsa.

Möödunud suvel jõudsid varjupaika lisaks kassidele ja koertele ka veel kilpkonn, hamster, papagoi ja tuhkur, kes olid kodust minema jalutanud või lennanud. «Õnneks nemad jõuavad üsna kiiresti omanike juurde tagasi,» rääkis Juss. Ta soovitas alati kaduma läinud looma puhul ka varjupaigast uurida, ega lemmikloom sinna pole sattunud. Muidugi jõuavad kiiremini koju kiibistatud lemmikud.

Juhataja Seyle Juss koos päästetud lammastega.
Juhataja Seyle Juss koos päästetud lammastega. Foto: Kadri Gribuškina

Korra sattus varjupaika ka kana, kes päevi tänavatel kõndis. Tegu oli vana linnuga, kes enam ei munenud, mis võiski olla põhjuseks, miks inimesed temast loobusid. Õnneks leidis kana ühes talus uue kodu, kus rahulikult pensionipõlve pidada.

Lemmikloom vajab hoolt ja armastust

Lemmiklooma võttes tuleb arvestada tema elueaga. Näiteks kassid võivad elada kuni 20aastaseks ning neile peaks alati kodu alles jääma, ükskõik millised muudatused inimese elus ette tulevad. Koera puhul peab arvestama, et looma peab mitu korda päevas jalutama viima, isegi siis, kui õues sajab vihma. «Kui loom liikuda ei saa, hakkavadki probleemid pihta, koerad hakkavad ulguma ja asju lõhkuma,» tõdes Juss.

Hüljatud loomad, eriti kassid, kes armastavad oma territooriumi, elavad kodust ilma jäämist raskelt üle. See võib väljenduda mitmel moel, näiteks loobuvad nad söögist, nutavad päev läbi või laamendavad aedikus.

Igaüks, kes on vähemalt 18-aastane, saab tulla varjupaika vabatahtlikuks ja aidata loomade eest hoolitseda, käia sotsiaalsete koertega jalutamas või miks mitte olla abiks loomadest fotode või videote tegemisel. Muidugi võtab varjupaigale annetada ka loomade sööki, mänguasju või pesasid.

 

HEA TEADA. Musta kassi kuu

Varjupaikade MTÜ tähistab ka tänavu oktoobris juba traditsiooniks saanud musta kassi kuud. Musta kassi kuu kampaania raames saab oktoobrikuu jooksul musta või must-valge kassi koju võtta tavapärase 35eurose loovutustasu asemel sümboolse ühe euroga.

Foto: Jane Saks

Kui plaanid samuti oma perre lemmiklooma võtta, siis pea meeles:

  • Lemmikloom tuleb perre võtta alati läbimõeldult.
  • Lemmiklooma tuleb suhtuda teadlikult ning mitte teda hüljata.
  • Lemmikloomal ei tohi lasta kontrollimatult paljuneda.
  • Lemmikloomaomanikud peavad olema tuvastatavad ehk kiibista oma loomake.
  • Vali loomake välja ja täida ankeet www.varjupaik.ee.
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles