Proovime järele ⟩ Mida saab teha «Rakett69» teadusstuudios?

Lisete Tagen
, Juuniori reporter
Copy
Rakett 69 teadusstuudios panid end proovile Postimees Juuniori katsetajad Anete Helene Jaagant (vasakul) ja Carola-Elisabeth Anter (paremal).
Rakett 69 teadusstuudios panid end proovile Postimees Juuniori katsetajad Anete Helene Jaagant (vasakul) ja Carola-Elisabeth Anter (paremal). Foto: Herman-Erik Isop

Tallinnas avati kevadel «Rakett69» Teadusstuudiod, mis kutsub teadust tegema igas vanuses inimesi. Nutikust ja osavust saab proovile panna neljas stuudios. Juuniori reporterid Carola- Elisabeth (13) ja Anete Helene (13) käisid kohapeal uurimas, kas koolis räägitav jutt gravitatsioonist ja õhust peab ikka paika.

«Rakett69» telesaade alustas 2011. aastal ning on kogunud tohutult populaarsust nii noorte kui ka veidi vanemate televaatajate seas. Sel kevadel avas uksed ka «Rakett69» Teadusstuudiod, mis ootab külla 15–30-liikmelisi seltskondi – tule klassi, töökaaslaste või terve suguvõsaga! Lahendada saab nupukaid ülesandeid ja teha seda nii, nagu osaleksid ise pingelises teadussaates.

Nüüd ei pea saatesse kandideerimiseks ootama 15. sünnipäeva või kurvastama, kui oled pisut vanem kui 24. Teadusstuudiosse on oodatud kõik, kellel on vanust vähemalt seitse eluaastat. Ülemiseks vanusepiiriks on määratud 107 aastat, kuid hea läbirääkimisoskusega lasevad juhendajad ka pisut vanemaid katsetajad stuudiosse. Seega jätkub tegevust igas vanuses inimestele.

Suur hüpe plastpudelile ja rakett lendab juba kõrgustesse!
Suur hüpe plastpudelile ja rakett lendab juba kõrgustesse! Foto: Herman-Erik Isop

Meie nutikad reporterid Carola-Elisabeth ja Anete Helene said esimeseks ülesandeks ehitada raketi, mis suudab lennata võimalikult kõrgele ja kaugele. Selleks anti tüdrukutele kätte vahendid – torujupid, plastpudel, teip, papitükk, paber. Nüüd pidid nad leidma lahenduse, kuidas valmistada neist asjadest paberrakett.

Taibukad tüdrukud leidsid ruttu õige tee, kuid ainult sellest ei piisanud. Katsetades selgus, et idee on hea, aga rakett ei lenda ikka piisavalt kõrgele. Juhendaja Kristi Märtini vihjete abil said tüdrukud oma leiutist viimistleda nii, et see oleks võimalikult täpne. Kuigi meie rakett lõpuks lage ei puudutanud, saadi vähemalt selgeks põhimõtte, kuidas selline imevärk töötab.

Teise ülesandena oli tüdrukutel vaja ehitada auto, mis suudab liikuda taganttuule jõul ühest punktist teise. Tundub lihtne? Seda arvasid ka tüdrukud. Selgus, et isegi kõige lihtsamana näiv ülesanne võib panna igas vanuses füüsikahuvilised pead murdma. Kuigi suund oli Carola-Elisabethil ja Anete Helenel jällegi õige, ei liikunud purjeauto piisavalt kaugele. Jällegi said tüdrukud juhendaja vihjete abil auto kiiresti liikuma. Nende loodud purjeauto sõitis isegi kaugemale, kui ette oli nähtud!

Kuigi purjeauto ehitamine tundus tüdrukutele lihtne ülesanne, selgus siiski, et vaja on natukene teaduslikumat lähenemist.
Kuigi purjeauto ehitamine tundus tüdrukutele lihtne ülesanne, selgus siiski, et vaja on natukene teaduslikumat lähenemist. Foto: Herman-Erik Isop

Anete Helene ja Carola-Elisabeth on saate «Rakett69» andunud jälgijad ning teadusstuudios käimine oli nende jaoks omaette elamus. Tüdrukud jäid külastusega väga rahule ja soovivad järgmine kord koos klassiga võistlustulle astuda. Klassigruppide puhul jaotavad juhendajad lapsed ise rühmadesse ning seetõttu õpetab teadusstuudio lisaks uutele teadmistele ka head meeskonnatöö oskust.

Kristi Märtini sõnul on teadusstuudiol mitu eesmärki. «Meie üks ja peamine eesmärk on aga see, et iga külastaja lahkuks stuudiost vähemalt ühe uue teadmisega,» ütles ta. Meie noored reporterid sõnasid ühest suust, et kõige huvitavam oli nende jaoks teadmine, et raketi ehitamisel tuleb jälgida ka selle massi – kui rakett on piisavalt kerge, lendab see ka kõrgemale.

AH? Mida see tähendab?

gravitatsioon: jõud, mis tõmbab kehasid üksteise poole.

mass: füüsikaline suurus, mis väljendab keha võimet tõmmata ligi teisi kehi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles