Biosädelus teeb loodusele särava pai

Lisete Tagen
, Juuniori reporter
Copy
Roosmari Pihlak (vasakul) ja Anna Celine Kraus (paremal) tulid välja keskkonnasõbraliku näosädelusega.
Roosmari Pihlak (vasakul) ja Anna Celine Kraus (paremal) tulid välja keskkonnasõbraliku näosädelusega. Foto: Gert Tali

Roosmari Pihlak (19), Anna Celine Kraus (19), Anett Lee Melts (18), Mariliis Albert (19) ja Alice Veedla (20) on viis keskonnasõbralikku noort, kes tutvustavad inimestele särapulbrit, mida saab kasutada nii näo kui ka keha kaunistamiseks. Selle teeb eriliseks loodussõbralikkus – toode ei ole tervisele ohtlik ning laguneb looduses.

Idee pärines Anna Celine’ilt ja Roosmarilt, kes kohtusid lennukis teel Hiina suvekooli. Juba enne Wise and Shine’i algust olid tüdrukud sädeleva biopulbriga kokku puutunud ning tegelenud väikestviisi festivalidel ja üritustel külaliste kaunistamisega. Tüdrukud kuulsid, et ideele hoo juurde saamiseks on võimalus kirjutada projekt. Selleks aga ei piisanud kahest hakkajast tüdrukust, tegijaid oli vaja natukene rohkem. Nii otsisid Anna Celine ja Roosmari sotsiaalmeedias juurde veel kolm aktiivset mõttekaaslast. Üheskoos lõidki nad Wise and Shine’i.

Wise and Shine näosädelus ning selle kandmiseks vajaminev.
Wise and Shine näosädelus ning selle kandmiseks vajaminev. Foto: Gert Tali

Töine ja särav suvi

Wise and Shine on projektipõhine sotsiaalmeedia kampaania, milles noored juhivad tähelepanu keskkonna hoidmisele ja loodussõbralike vahendite kasutamisele. Nagu ka nimi ütleb, soovivad tüdrukud tõsta inimeste teadlikkust, et plastist valmistatud meigi särapulbri asemel leidub biolagunevaid variante. Sädelev pulber on valmistatud eukalüptipuu tselluloosist, mis tagab selle täieliku lagunemise looduses. Tüdrukud kirjeldavad enda toodet kui sädelevat puutolmu, mis pole ohtlik loodusele ega ka inimese tervisele. Noored leiavad, et kuigi kosmeetikamaailmas on suurenenud sädeluse kasutamine, võiks seda tarbida märksa teadlikumalt.

Suvel on Wise and Shine’i naiskonnal käed-jalad tööd täis. Neiud võtavad osa plastivaba juuli üleskutsest, teevad taskuhäälingut, arutlevad arvamusfestivalil ja korraldavad töötubasid. «Projekti raames pakume inimestele teadmisi,» märkis Roosmari. «Tahame äratada inimestes julgust proovida sädelevat bio-glitter’it,» lisas Anna Celine. Töötubades räägivad noored enda projektist, õpetavad sädeleva biopulbriga meikima ning räägivad plasti headest ja halbadest külgedest.

Keskkonnamured maailmas

Plastist valmistatud asjade tarbimist peaks piirama, sest väga suur osa plastist jõuab lõpuks loodusesse. Nii satub see näiteks merre, kus reostab randu ja ohustab mereloomi. Suur osa plastist on mõeldud ühekordseks kasutamiseks, mistõttu toodetakse seda üleliia palju.

Wise and Shine paneb näo särama.
Wise and Shine paneb näo särama. Foto: Gert Tali

Tüdrukud leiavad, et probleemid maailmas algavad ikkagi inimestest. Kui igaüks püüaks mõelda nii, et tema sammudest on kasu inimkonnale ja maailmale, teeb ka pisike tegu tegelikult palju head. Alustada võiks kasvõi prügi sorteerimisest. Ohtu näevad neiud ka ületarbimises, sest see on seotud mugavate harjumustega. Mida rohkem on tarbimist, seda rohkem on siis ka tootmist. Neidude arvates tuleks tarbida targalt ja julgustada ka teisi, sest mõtteviis on see, mis tarbimisharjumusi palju muudab. Siiski tunnistavad tüdrukud, et plast ei ole täielikult halb ning mõnes eluvaldkonnas on selle kasutamine isegi hädavajalik, näiteks meditsiinis.

Wise and Shine’i tegemistel saad silma peal hoida Instagrami kontol ja kodulehel. Taskuhäälingut saad kuulata Spotify, Apple Music jt kanalite kaudu.

Tüdrukute nipid, kuidas olla keskkonnasõbralik:

  • Poodi minnes võta kaasa oma korduvkasutatav ostukott. Nii ei pea sa iga kord ostma kilekotti, mis tekitab prügi ja looduses ei lagune. Kui unustad aga enda koti maha, siis eelista kilekoti ostmisele paberkotti.
  • Plastist joogikõrte asemel saad kasutada keskkonnasõbralikke või korduvkasutatavaid kõrsi. Olemas on kõrsi, mis on valmistatud bambusest, pilliroost ja isegi metallist. Jäätisekokteil maitseb neist juues ikka sama hästi.
  • Ära viska prügi maha. Kommipaberid ja krõpsupakid käivad prügikasti!

Kuidas teha endale festivalimeik?

Glittermeik.
Glittermeik. Foto: Gert Tali

SAMM nr 1: Kanna aaloegeel nahale soovitud piirkonda. Selleks võid kasutada pintslit või oma sõrmi.

SAMM nr 2: Kõige lõbusam osa! Pista pintsel särapurgikesse ja kanna nahale. Kui soovid suuremat ja tugevamat sära, kasuta suuremat pintslit! Peenemate detailide joonistamiseks kasuta väiksemat pintslit.

SAMM nr 3: Naudi sära ja tee endast lahedaid pilte!

AH? Mida see tähendab?

Plastivaba juuli: ülemaailmne liikumine, milles inimesed proovivad vähendada plasttoodete tarbimist.

Tselluloos: looduslik taimerakkudes peituv puitaine, mida kasutatakse peamiselt paberi ja papi tootmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles