Saame tuttavaks ⟩ Seiklejast Tuudur tahab luua kiusamisvastase roboti

Lisete Tagen
, Juuniori reporter
Copy
8-aastasel Tuudur Mihkelsool on mitu hobi - leiutamine, seiklemine aga ka puutöö.
8-aastasel Tuudur Mihkelsool on mitu hobi - leiutamine, seiklemine aga ka puutöö. Foto: Margus Ansu

Tuudur Mihkelsoo (8) on Tartu poiss, kes kolis distantsõppe ajal perega maale. Esimesse klassi läks ta sügisel küll Tartu kesklinna kooli, kuid kevadel jätkas vahetusõpilasena õpinguid Unipiha algkoolis oma maakodu lähistel. Tuudur on andekas leiutaja ja meistrimees ning leiab igale probleemile lahenduse!

Tuudurile meeldib väga teha puutööd – meisterdada laevukesi, onne, sildu ja varjendeid. Neid ehitab ta meelsasti maakodus Pangodis, pisikeses külas Tartumaal. Seetõttu viibib Tuuduri pere palju maal ning nii nagu ka mitmed teised perekonnad, otsustasid tema vanemad veeta koroonakevade just maakodus. Kuigi maikuus lubati lapsed taas kooli, hakkas perele maal nii väga meeldima, et vanemad otsustasid Tuuduri panna suvevaheajani väikesesse Unipiha algkooli. Senise 24 klassikaaslase asemel oli Tuuduril nüüd kogu kooli peale 12 kaaslast.

Need mõned nädalad kevadel enne suvepuhkust olid Tuudurile maakoolis põnevad. Erinevalt Tartu koolist alustasid õpilased Unipihas koolipäeva hommikujooksuga. Ka veedeti kõik puhkepausid väljas, mis erineb linnakoolist, sest seal oli Tuudur harjunud ainult ühe õuevahetunniga. Maakoolis ladusid lapsed vahetunni ajal puid riita või otsisid mahapõlenud maja varemetest aardeid. Kuigi maal oli tore, tekkis Tuuduril mõnikord igatsus ka linnasõprade järele.

Osav ehitaja

Maal Tuuduril aga igav ei hakka. Seal saab poiss vendade ja sugulastega mängida, onne ehitada ja matkata. Samas majas elavad vanaema ja vanaisa ning läheduses suvitavad vanavanaema ja vanavanaisa, kellega saab rääkida maailma asjadest, tehnikast ja teadusest. Nii on teadlasest vanavanaema poisile õpetanud nurmenuku soo määramist. «Vanaisaga oleme istutanud metsa tammesid, ehitanud pesakaste ja õppinud muru niitmist,» lisas poiss. Ehitajale kohaselt kannab Tuudur maal olles vööd, millelt võib leida näiteks taskunoa. Meistrimehele on siiski selge, et omapäi kasutamiseks on mõned tööriistad ohtlikud ja neid peab kasutama ainult koos vanemaga.

Suvel on Tuuduril tegemist palju ning igav juba naljalt ei hakka.
Suvel on Tuuduril tegemist palju ning igav juba naljalt ei hakka. Foto: Margus Ansu

Lemmiktööriistadena toob Tuudur välja veel tikksae ja lihvija, mida läheb igal korralikul ehitajal vaja. Aarete otsimisel kasutab ta metallidetektorit. Kes teab, äkki kuuleme kunagi Tuudurist kui tuntud arheoloogist. Kooli kõrvalt teeb poiss ka ujumistrenni, suusatab, sõidab rulapargis tõukerattaga ning käib robootikaringis. Suvevaheajal meeldib Tuudurile kaua magada, käia spordi- või looduslaagrites ning Eestimaal ringi rännata.

Mure korral ei jää Tuudur kunagi niisama käed rüpes istuma, vaid üritab leida probleemidele lahenduse. Loodusesõbrast poiss hoolib keskkonnast ning leiab, et maas vedelevat prügi märgates tuleb see kindlasti üles korjata ja prügikasti viia. Nii võttis ta kord talvel appi sõbrad ja koristas prahist Kassitoome oru Tartus. Lapsed kasutasid kelku, millele laotasid üleskorjatud prügi. Nõnda sai jäätmed lihtsa vaevaga õigetesse konteineritesse viia.

Unistab suurelt

Keskkond pole ainus, mis poisi tähelepanu köidab. Tuudurit teeb kurvaks, et rulapargis on mõned kiusajad, kes ropendavad ja teistega ebaviisakalt käituvad. Ka sellele probleemile on Tuudur leidnud nutika lahenduse. Nimelt mõtles noor leiutaja välja roboti, mis noomib kiusajat ja seletab talle lugupidavat käitumist. See, keda kiusati, saab robotilt väikese kingituse – nii saavad kõik kiusamise probleemist aru ja õpivad olema sõbralikumad. Lisaks unistab ta kohviku avamisest. Sinna saaksid tulla inimesed, kellel ei jätku toidu jaoks raha. Tuuduri kohvikus oleks söök tasuta ning südamlik poiss pakuks vaestele lausa taskuraha.

Tulevikus soovib Tuudur saada kotkauurijaks. Sellise huvitava ameti peale tuli ta jäähokit vaadates, kus vaheklippidena näidati ka kotkauurijaid. Tuuduri meelest on kotkaste uurimine vajalik, sest nii saame teada, kuidas inimesed saaksid loomi ja linde aidata. Selles ametis saab mõnikord isegi puu otsa ronida ja linde rõngastada. Tuudur teab juba lausa seda, millisesse ülikooli ta soovib pisut vanemana minna. Saate «Rakett 69» mõjutusel on ta otsustanud võtta suuna Tallinna Tehnikaülikooli. Kindlasti ei piirdu Tuuduri unistused ainult nendega, sest maailm on täis veel palju huvitavat!

Kes ta on?

  • lõpetas kevadel Tartu kesklinna koolis 1. klassi
  • tal on kaks nooremat venda – Egon (5) ja Ahto (3)
  • suviti korraldab koos vanematega Pangodis lastekohvikut
  • ta on maakohas aaretejahil leidnud vanaaegse vene mündi, mis pandi koolimajja näitusele.

Sõbrapäevik

Lemmiktoit: värske salat

Lemmiktund: keka

Staar või eeskuju: Ott saatest «Rakett 69»

Hingeloom: kaelkirjak

Lugu, mis praegu kummitab: üks enda väljamõeldud viisijupp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles