Saame tuttavaks ⟩ Noor pianist paneb end võistlustel proovile

Adele Johanson
Copy
Heti kontserdil esinemas.
Heti kontserdil esinemas. Foto: Erakogu

Heti Kaibald (11) on Hiiumaa parim noor pianist, kes tihtipeale esineb kontsertidel ja võtab osa võistlustest. Ta on aastaid klaverit harjutanud ja see pill kuulab kenasti tema sõna. Heti peres on teisigi klaverimängijaid ja vahel esinevad nad üheskoos. See on kohe eriti suur rõõm.

Klaveri puhul on Heti sõnul äge see, kuidas pilli seest hääl välja tuleb. Mängija vajutab klahvile ning klaveri sees on pisike haamrike, mis toksab seepeale vastu õiget keelt. Keel hakkab võbelema ja pill teebki häält. Kõik see kokku on tohutult lummav.

«Mulle meeldib mängida pigem tempokamaid lugusid,» kirjeldas ta ise. Heti on väga osav ning suudab lugusid mängida nii noodist kui ka kuulmise järgi. Noodist mängimise võib hea tahtmise korral igaüks selgeks saada. Kuulmise järgi mängimine nõuab head ja teravat kõrva. Ka õpetaja sõnul on Heti väga hoolas ning tal on selge kõik, mida temavanused lapsed klaveri mängimise kohta teadma peaksid. Uuel õppeaastal lisanduvad kindlasti uued nõksud.

Kogenud esineja

Vahel juhtub, et lapsed hakkavad suure tuhinaga pilli õppima, kuid pikapeale tüütab see ära. Heti seevastu on järjekindel ja rõõm pillimängust ainult kasvab. «Mulle meeldib klaverit mängida. Kui mul on kodus igav, siis saan kuhugi taha istuda ja ennast lõbustada,» kinnitas neiu. Iga päev harjutab ta klaverimängu umbes tunni jagu ja kaks korda nädalas käib õpetaja Olesja Voronjuki juures tunnis.

Harjutamine ja lugude selgeks saamine nõuab andekalt muusikult muidugi aega. Mõnda pikemat klaveripala harjutab Heti poolteist kuud, alles siis tuleb see täitsa ladusalt välja. Kuigi ta on esinedes alati väga hoolas ja tubli, on ka temal juhtunud, et mõni asi läheb laval viltu. «Väike ehmatus on siis ikka, aga mängin lihtsalt edasi,» tõdes ta.

Nimekiri kohtadest, kus ta on esinenud, on juba väga pikk. Heti on alati nende laste seas, kes Kärdla muusikakooli tähtsatel võistlustel esindavad. Tema viimane suur saavutus oli osalemine rahvusvahelisel videokonkursil «Talents of Europe», kus Heti pälvis koguni esimese auhinna. Kokku oli seal esinejaid saja ringis ja selle tulemuse üle võib väga uhke olla.

Perega koos

Ka tema ema oskab hästi klaverit mängida ning jõulude paiku esinesid nad kahekesi. Nad esitasid pala «Kommised hommikud». Jõulude paiku on headel lastel hommikud ju ikka magusahõngulised! Heti on eeskuju oma paar aastat nooremale õele Helgale, kes on samuti juba tubli noor pianist.

Heti unistas pikalt õmblusmasinast ning lõpuks tema soov täitus.
Heti unistas pikalt õmblusmasinast ning lõpuks tema soov täitus. Foto: Erakogu

Klaverimäng nõuab väga osavaid näppe. Õpetajaga koos on Heti palju harjutanud, kuidas õigesti klahvidele vajutada, et pillist kaunis hääl kätte saada. Oma lõbuks mängides pole ju hullu, kui veidi valesti klõbistada, kuid kontserdil ja võistlusel peab kõik õigesti tegema. Osavad näpud kuluvad ära ka õmblustöös ning see tuleb Hetil samuti kenasti välja.

Emadepäevaks tegi ta oma emale koti ja sai kõik algusest lõpuni ise valmis. See töö võttis aega umbes tunnikese. Pool tundi ühel päeval ja pool teisel päeval. Oma õmblusmasin on üks Heti täitunud unistustest.

Suvel peavad ka tublid lapsed lustima ja pillimängust puhkama. Heti rääkis, et tahaks käia sadamas surfamas. «Seal on surfilaudade laenutus. Ma ei ole varem seda teinud ja tahaksin proovida,» märkis ta. Tüdrukul on ka teisi unistusi. «Minu kõige suurem unistus on saada oma tuba. Meil on kokkulepe, et kui kuur valmis saab, siis läheb minu toa ehitamiseks.» Mõnikord meeldib talle ka loodust maalida.

Musikaalne ja püüdlik pianist

klaveriõpetaja Olesja Voronjuk

Heti tuli minu juurde õppima lasteaia viimases rühmas ja tal on käsil juba neljas klass. Heti on hästi püüdlik, tal peab kõik alati olema sada protsenti. Mõnikord tekitab see ka meelehärmi, aga ta püüdleb alati maksimumi poole. Ta on musikaalne tüdruk ja tal on muusikat lihtsam õppida, kuna ta tunnetab seda väga hästi.

Ta on väga kohusetundlik. Ta tuleb alati kohale, või kui ei tule, siis teatab sellest ette. Kontserdil on ta alati viisakalt riides. Õpetaja ei pea vaeva nägema ja meelde tuletama, et kontserdile ei tohiks tulla katkistes pükstes. Hea on sellise lapsega koostööd teha!

Heti head tulemused

  • Heti osales 2018. aastal Rudolf Tobiase nimelisel klaveriõpilaste konkursil.
  • 2019. aastal esindas ta Kärdla muusikakooli võistlust «Parim noor instrumentalist» piirkondlikus voorus ja tuli üle-eestilises voorus teisele kohale.
  • 2019. aastal osales Heti vabariiklikul noorte pianistide konkursil «Eesti kõla VIII».
  • Rahvusvahelisel videokonkursil «Talents of Europe» sai Heti esimese auhinna.

Sõbrapäevik

Toit: pilaff, olen seda ka koos vanaemaga teinud

Õppeaine: käsitöö, kodundus ja kunst

Staar (või eeskuju): ühte sellist staari ei ole

Hingeloom: kass

Laul: Mari Kalkun «Elukoor»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles