Test ⟩ Selgitasime välja parima mahlajää

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Postimees Juuniori mahlajää hindamiskommitee.
Postimees Juuniori mahlajää hindamiskommitee. Foto: Herman-Erik Isop

Suvel on üks maitsvam jahutaja kindlasti jäätis. Poes on valik väga lai ja nii võib olla raske otsustada, millist maiust valida. Postimees Juunior otsustas mahlapulgad ritta panna ning lasta lastel oma lemmik valida.

Soojal suvepäeval tulid jäätiseid maitsma neli neiut: Emma-Mari (5), Laureta (6), Kertu-Liis (7) ja Lisandra (8). Igaüks neist sai endale punktikaardid numbritega ühest kolmeni. Number üks tähistab jäätist, mis pigem ei maitsenud, kaks antakse mahlapulgale, mis justkui maitses ja ei maitsenud ka ja kolm punkti saab kindel lemmik. Maksimaalselt võis üks jäätis kokku saada kaksteist punkti ja minimaalselt neli punkti.

Enamasti söövad meie eksperdid päevas umbes kaks jäätist. Sel korral tuli maitsta lausa viit mahlapulka. Üks jäätis sai suurepärased maksimumpunktid ja kaks mahlajääd jäid õige pisut alla, saades üksteist punkti. Lapsed tundsid aga rõõmu kõigist jäätistest, sest üks hea jäätis toob soojal suvepäeval ikka naeratuse näole!

Arbuusi mahlajää Pirulo. Päritolumaa: Poola

Foto: Herman-Erik Isop

Lapsed olid seda jäätist varem söönud ja kohe peale vaadates tundus see neile maitsev olevat. «See näeb nii nunnu välja, väga ilusa kujuga,» kiitsid tüdrukud läbisegi. Nimelt meenutab nii jäätise kuju kui ka maitse täpselt mahlast arbuusilõiku. Lapsed leidsid, et jäätise kogus on piisav, kuid pulk, millest kinni hoitakse, võiks olla pikem. Jäätis sai kokku 12 punkti.

Sidruni-maasika mahlajää Twister. Päritolumaa: Poola

Foto: Herman-Erik Isop

See mahlajää ei ole tüdrukutele poelettidel silma jäänud. Pakendit avada oli meie ekspertidel suhteliselt keeruline ja jäätis seal sees ka väga sulanud. Üldiselt leidsid tüdrukud, et jäätis näeb ilus välja. «Täpselt minu lemmikvärvid!» hüüdis Lisandra. Kõik aga märkasid, et pakendil on jäätise värvid roheline ja roosa, kuid tegelikult oli mahlapulk hoopis kollane ja roosa. Maitsete osas jäädi eriarvamusele. Ühed leidsid, et jäätis on liiga hapu, teised jälle, et liiga magus. Jäätis sai kokku 7 punkti.

Mango-maasika mahlajää Limpa. Päritolumaa: Eesti

Foto: Herman-Erik Isop

Limpa jäätis lastele maitses, kuid see oli nende arvates liiga külmunud. Ometi hoidsime kõiki jäätiseid ühtemoodi samades tingimustes. Mahlapulka mekkides tundsid eksperdid nii maasika, mango kui ka natuke apelsini maitset. «Mango osa on kõige maitsvam ja alati on paremat osa kõige vähem,» arvas Kertu-Liis. Jäätis sai kokku 11 punkti.

Pirnijäätis Lipsi. Päritolumaa: Soome

Foto: Herman-Erik Isop

Seda jäätist ei olnud keegi varem söönud. Kertu-Liis märkas kohe, et tegu on Soome jäätisega. Pakendi avamine läks tüdrukutel kergelt, kuid enne sööma asumist murdus kaks jäätist pooleks. Täpset jäätise maitset oli keeruline tuvastada. Pakuti õuna, pirni, kiivi ja piparmündi maitseid. Kokkuvõttes leiti et mahlapulk oli pigem hapukas ja poest ostaksid nad seda harva. Jäätis sai ikkagi kokku 8 punkti.

Limonaadijäätis Pirulo. Päritolumaa: Poola

Foto: Herman-Erik Isop

Viimane jäätis ei olnud pulga otsas, vaid hoopis papist tuutus. Maiustuse söömist pakend ei takista, sest nutikad tüdrukud teadsid, et jäätise saab kätte, kui torbikut alt pigistada. Tuutu tundus neile lausa mõnusamgi, kuna siis hakka maius tilkuma. Jäätist süües oli kosta ka isukat luristamist – äkki oleks nutikas kasutada hoopis kõrt? Emma-Marile piisas vaid esimesest limpsimisest, et hinnata koolamaitseline jäätis kolme punkti vääriliseks. «Me oleme nagu Tais,» meenus tüdrukule reisikogemus. Jäätis sai kokku 11 punkti.

AH? Mis see tähendab?

Piimarasv: piimas sisalduv rasv, mis pole silmaga nähtav. Seda nimetatakse ka piimakooreks. See on inimestele oluline energiaallikas, eriti just laste ja noorte organismi jaoks.

Tee ise üks maitsev arbuusijää!

Vaja läheb:

  • umbes liitri jagu tükeldatud arbuusi
  • 4 papptopsi
  • 4 jäätisepulka
  • laimimahla või mündilehti

Valmistamine:

Eemalda arbuusi seest seemned ning püreesta viljaliha köögikombainis. Maitsesta soovi korral ühe laimi mahla või mõne peenelt hakitud mündilehega. Kalla saadud püree pabertopsidesse, torka keskele jäätisepulk ja pane sügavkülma. Kui arbuus on jäätunud, siis rebi pabertops ümbert ära ja serveeri.

Allikas: Nami-Nami retseptikogu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles