Laura raamatusoovitused: vaimudest ja lillkapsa pulmast

Laura Lehiste
, Postimees Juunior kaasautor
Copy
Laura Lehiste jagab lugemissoovitusi.
Laura Lehiste jagab lugemissoovitusi. Foto: Mihkel Maripuu

Laura jätkab oma raamatusoovitustega ning pakub seekord välja ühe judinaid tekitava kummitusloo, raamatu Aspergeri sündroomiga Christopherist, ning lõbusad lastejutud köögiviljade vahvast elust.

EMA OTSIMA. «Kentsakas juhtum koeraga öisel ajal»

  • Autor: Mark Haddon
  • Sihtgrupp: 13-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 272
  • Ilmumisaasta: 2003

15-aastane Christopher põeb Aspergeri sündroomi, mis on üks autismi vorm. Selle tõttu erineb tema elu ja mõttemaailm teiste temavanuste omast. Näiteks on tema lemmikud matemaatika, numbrid, tabelid, kord ja õiglus. Talle meeldib, kui kõik on nii nagu peab. Samas vihkab ta kõike, mis on kollane või pruun ja seda, kui võõrad temaga räägivad. Poisile ei meeldi ka uuendused.

Aspergeri sündroomiga kaasnevad oma kiiksud. Nendeks võivad olla äärmuslikud tujude kõikumised. Või siis näiteks ei taha Christopher süüa toitu, mis on teise toiduainega kokku segatud. Vaatamata sellele elab ta koos isaga rahulikku elu ilusas majas. Christopheri ema suri isa sõnul paar aastat tagasi südamerabandusse. Muidu on isa väga kinnine ja emast eriti ei räägi.

Christopheri elu muudab põnevaks üks varahommik, kui ta leiab naaberaiast surnud koera. Toast tuleb välja ka naabritädi ning kutsub politsei, arvates, et poiss on süüdi. Pärast paari tundi politseijaoskonnas veetmist otsustab poiss, et uurib ise välja, kes koera tappis. Ta hakkab küsitlema naabreid ja kahtlusaluseid. Isa pole poja tegevusest vaimustunud ning palub mitmel korral lõpetada, kuid poiss jätkab salaja.

Kuna nüüd tuleb Christopheril palju uurida, tuleb välja ka isa hoolikalt hoitud saladus. Poiss leiab kapist karbi ema kirjadega. Kuupäevi vaadates on näha, et ema on talle iga nädal Londonist kirjutanud. Järelikult ei saa ema olla surnud! Christopher kavatseb ema üles otsida. Kuid selleks peab ta üksi võtma ette teekonna rongiga. Sellest kujuneb suur seiklus.

Miks valetas isa Christopherile? Kes tappis koera? Kas poiss leiab ema üles? Kõike seda ja muudki põnevat saad teada sellest raamatust. Minu arvates on see päris huvitav raamat. Selles räägitakse Aspergeri sündroomi headest ja halbadest külgedest. Raamat on ausalt kirjutatud ning soovitan seda kindlasti lugeda. Õpetlik on see, et meie kõrval elab palju teistsuguseid inimesi, kelle arusaamad ja ideed võivad erineda tavapärasest.

KÖÖGIVILJADE ELU. «Kartuli kuningriik»

  • Autor: Helena Koch
  • Sihtgrupp: 8-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 40
  • Ilmumisaasta: 2021

Kas oled kunagi kuulnud tomati ja kurgi sõprusest? Või lillkapsast, kes tahtis abielluda? Aga paprika ja tšilli tülist? Kui ei, on see raamat mõeldud just sulle! Lugude peategelased on kõikvõimalikud köögiviljad – kartulid, kõrvitsad, herned, redised ja sibulad. Raamatus on igal viljal oma iseloom, unistused ja mõtted.

Minu lemmikjutt oli lugu «Lillkapsa pulmad». See räägib üksildasest lillkapsast, kes tahab kohutavalt abielluda. Kahjuks ei leia ta õiget kaasat enne, kui ta aiast kööki viiakse. Köögis kohtub ta aga spargelkapsaga ja ühiselt lõpetatakse supipotis. Veel oli üks lugu herne üksindusest. Nimelt on selle loo peategelane hernes, kes elab oma kaunas ihuüksinda. Tal pole peret ega sõpru. Teiste herneste juttu ja naeru kuuleb ta ainult läbi oma kauna. Ühel päeval aga leiab hernekauna tee herneuss. Ussikesest ja hernest saavad kohe suured sõbrad.

Minu arvates on raamat lihtsalt ja arusaadavalt kirjutatud. Nii on ka noorematel hea teksti mõista. Vaatamata ebatavalistele karakteritele on igas loos oma õpetussõna või mõte. Näiteks saab välja lugeda, kui olulised on sõprus, pere, viisakus ja teistega arvestamine. Samuti on raamatusse joonistatud palju ilusaid ning huvitavaid pilte, mis illustreerivad raamatut väga täpselt.

KUMMITUSLOOD. «Vaevatud»

  • Autor: Reeli Reinaus
  • Sihtgrupp: 13-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 308
  • Ilmumisaasta: 2011

Silveri elus on paari kuuga nii mõndagi muutunud. Esiteks kolis ta perega kodust metsa sisse vanasse mõisa. Teiseks on peresuhted keeruliseks läinud. Ema on kogu aeg tööl ja käib kodus ainult nädalavahetustel. Isa on pikal reisil, nii et ka teda pole kodus. Silveri kaksikõde Stiina peaaegu ei räägigi enam temaga ning nooremast vennast Rasmusest on saanud arvutisõltlane. Stiina on siiski üsna hästi uude kooli sisse elanud ja sõpru saanud. Ka nende klassikaaslased on normaalsed, välja arvatud üks tüdruk Rahel, kelle kohta liigub kõhedaid kuulujutte.

Veel raskemaks teeb perekonna elu see, kuidas linnaelanikud neid vaatavad – kartliku ja hirmunud pilguga. Nii mõnelgi korral on neil soovitatud minema kolida, enne kui midagi halba juhtub. Nimelt on kõigi mõisaomanike elud kahtlaselt kiiresti lõppenud. Silveri pere ei teagi veel, milliseid õudusi hakkavad nad läbi elama. Kõik algab õudusunenägudest – Silver ja Stiina näevad unes mõrvu, tagaajamisi ja needusi. Järgmiseks hakkab mõisas kostma samme ja hääli. Nii otsustabki Silver abi otsida. Ta külastab raamatukogusid, et leida mõisa kohta vanu dokumente. Ta küsitleb linnaelanikke, kuid mõisast rääkides muutuvad kõik kinniseks.

Järgmised paar kuud meenutavad lausa õudusfilmi. Silver leiab mõisatrepilt tapetud varese, Stiina ärkab suure sinikaga otsaesisel. Kõik hakkavad tasapisi hulluks minema. Nüüd aga tõttavad appi Rahel ja tema vend Kristofer. Selgub, et Stiinal oli õigus. Nimelt on õel ja vennal võimed, mille abil näevad nad tulevikku ja surnuid. Koos asuvad nad leidma lahendust, kuidas rahutud hinged teispoolsusesse saata ja perekonna elu taastada.

Kuidas vaimudest vabanetakse? Kas pereprobleemid lahenevad? Seda kõike saad teada raamatust. Minu meelest on see väga põnev ja veidi kõhedust tekitav raamat. Tekst on väga tõetruu, kuigi see on ulme ja fantaasia. Kindlasti pole see tavaline kummituslugu, vaid sisse on põimitud ka õe-venna suhteid. Soovitan kõigile, kellele meeldib lugeda veidi hirmuäratavaid jutte

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles