Saame tuttavaks ⟩ Spordipoiss Robin võistleb innukalt mitmel alal

Adele Johanson
Copy
Viimase aasta on Robin käinud tublisti lasketiirus. Sellel alal tuleb väga kiiresti tegutseda, sest märk lendab mööda välkkiirelt. Robini sõnul teeb just see asja põnevaks.
Viimase aasta on Robin käinud tublisti lasketiirus. Sellel alal tuleb väga kiiresti tegutseda, sest märk lendab mööda välkkiirelt. Robini sõnul teeb just see asja põnevaks. Foto: Lisette Luik

Lääne-Virumaal Haljalas elav Robin Randoja (14) oli varem tubli motokrossisõitja, kuid sellest aastast otsustas pühenduda hoopis laskmisele. Kui aeg sobib, võtab ta osa jooksuvõistlustest ja jõuab sealgi poodiumile!

Sellest aastast on Robini kõige suurem kirg skeet. Tegemist on jahilaskmise ühe alaga, mida nimetati varem ka kaarrajalaskmiseks. Ükski loomake õnneks spordi käigus viga ei saa, sest lastakse märki. Asja juures on aga üks nõks – selle laheda ala puhul on märklaud lennus ja sellele tuleb pihta saada eriti kiire hoo pealt.

Nii ei jää Robinil eriti aega ka sihtida, sest lasta tuleb väga kiiresti. Kui hoolega sihtima hakata, on märklaud juba ammu läinud. Robin oli 13, kui selle alaga algust tegi. Laskmise jaoks on vaja parajalt jõudu, et püssi käes hoida. Pärast lasku peab suutma ka tagasilöögiga rahulikult paigale jääda.

Palju medaleid

Varem oli tema lemmikala motokross. «Veidi ikka igatsen seda ka. Lapsest peale tehtud ju,» tõdes noormees. Robin jõudis aastate jooksul läbi sõita kõik Eestis leiduvad motokrossirajad. «Sa saad teistest ette, see tunne on väga mõnus. Saad mööda sõita ja teistest üle olla. Motokrossis ei jõua ma oma medaleid ette lugedagi,» lisas ta uhkelt.

Nüüd laseb ta sama innukalt märki. «Seda tunnet, kui oled märgi purustanud, on raske kirjeldada. Saad märki kontrollida, teha selle pihuks ja põrmuks. Kui hakkad märki laskma, siis ei taha enam ära tulla,» kirjeldas ta paeluvat spordiala.

Lasketiirus käib ta trenni tegemas neli korda nädalas. Iga kord kulub seal ikka päris mitu tundi. Robin laseb märki erinevatest punktidest, mis on märgitud kaarekujuliselt maapinnale. Sellepärast kutsutakse seda ala mõnikord ka jahikaareks. Iga lasu vahel peab veidi vaimu puhkama. Siis on võimalik kiiresti reageerida. Samuti peab pisut puhkama, kui üks seeria on ära lastud. Kuna tegemist on lendava märklauaga, siis saab seda ala harrastada ainult õues. Vihmase või külma ilmaga on olemine küll veidi kehv, aga tõelist sportlast ei murra miski.

Spordib hea meelega

Selleks et tal ikka jaksu oleks, tegeleb Robin veel mitme spordialaga ja seda väga edukalt. Ta sõidab rattaga, ujub, jookseb, suusatab ja sõidab rullsuuskadega. «Need on põhilised alad, mille nädalas korra läbi teen. Selleks on treeningkava. Plaan on ette antud,» sõnas poiss.

Ka nendel aladel läheb tal imehästi. Suusatamises oli ta sel aastal Tallinna maratonil omavanuste seas esimene ja üldarvestuses kolmas. Lääne-Virumaa jooksuvõistlusi on ta ära võitnud lausa mitu. Eelmisel aastal käis ta selles sarjas kuuel võistlusel ja võitis omavanuste seas need kõik. Robin on käinud ka duatlonil. See on ala, kus tuleb teistega võidu joosta ja jalgrattaga sõita.

Pärast tublit trenni on mõnus kõht täis süüa. Nimelt meeldib Robinile kangesti ka kokata. Eriti hea meelega valmistab ta liharoogi. «Kõige parem on põdraliha,» arvas Robin. Seda hautab ta vanaema retsepti järgi. «Ma retsepti päris täpselt ei tea – kui miski meelest läheb, tuleb kiiresti vanaemale helistada.» Tore, kui tarkused peres põlvest põlve edasi antakse!

Ka koolis on Robinil kõik hinded neljad ja viied. Ainult muusikaga peab ta teinekord veidi vaeva nägema. Ta proovis käia ka poistekooris laulmas, aga see ei edenenud nii hästi. «Pärast esimest kooritundi öeldi, et ära enam tule,» tõdes ta. Ka rahvatantsule pidi ta käega lööma, sest muusika järgi tantsimine polnud päris tema rida. Üks inimene ei saa ju igal alal andekas olla!

Andekas spordikutt

treener Ivar Vainola

Robin treener Ivar Vainolaga.
Robin treener Ivar Vainolaga. Foto: Lisette Luik

Robin on sportlik kuju, noorest east trenni teinud. Vigu teevad kõik, ükskõik, mis alal. Niipea, kui talle ütled, et viga tuleb ära parandada ja midagi teistmoodi teha, võtab ta selle kohe omaks ja teeb teisiti. Ta on andekas spordikutt.

Aga laskmine ongi selline ala, kus keegi aastaga meistriks ei saa. Tuleb palju tööd teha ja siis tulevad ka tulemused. Robin võiks minna 2028. aastal olümpiale.

Mis on skeet?

See on spordiala, kus tuleb pihta saada lendavale märklauale. Märklaud lastakse sportlase hõike peale välja ning see lendab üle 90 kilomeetri tunnis. Enne lasku on relv sportlasel käes ja ta toetab selle vastu kõhtu. Alles siis, kui ta märki näeb, tõstab ta relva laskeasendisse ja tulistab.

Kui lask läheb täppi, puruneb märk kildudeks. Need võivad lennata igas suunas. Seepärast tuleb kindlasti kanda kaitseprille. Kuna mängus on relvad, tuleb kõikidest ohutusnõuetest rangelt kinni pidada.

• Lemmiktoit: pasta carbonara

• Lemmiktund: matemaatika, füüsika, bioloogia

• Staar (või eeskuju): ameerika laskur Vincent Hancock

• Hingeloom: koer

• Laul, mis praegu kummitab: ei ole

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles