Saame tuttavaks ⟩ Hiiumaa aasta õpilane armastab matemaatikat

Adele Johanson
Copy
Kui Atsol ja tema vanaisal mahti on, lähevad nad koos kalale. Siin pildil istub Atso paadi tüüri juures, seda paremale või vasakule pöörates saab paati juhtida.
Kui Atsol ja tema vanaisal mahti on, lähevad nad koos kalale. Siin pildil istub Atso paadi tüüri juures, seda paremale või vasakule pöörates saab paati juhtida. Foto: Erakogu

Selle aasta alguses toimunud matemaatikaolümpiaadil oli Atso Kesküla (11) Hiiumaa parim. Kevadel lõpetas poiss Kärdla põhikoolis 4. klassi ning teenis koolis oma usinuse eest tiitli aasta õpilane 2021. Orienteerumises on ta samuti kibe käsi!

Matemaatika õppimisele poisil kodus väga palju aega ei kulu, võib-olla umbes 1–1,5 tundi nädalas. «Matemaatika on natuke raske, aga samas tore ka, sest mulle meeldivad nuputamisülesanded,» märkis Atso.

Just sedasorti ülesanded, mille kallal peab vaeva nägema, olid ka matemaatikaolümpiaadil. «Seal oli kõige tähtsam aru saada, mida tuleb teha. Muidu teed valesti,» kirjeldas ta. Olümpiaadiks eraldi Atso ei õppinudki, ei üksi ega ka vanemate abiga. See tuleb tal iseenesest kenasti välja, kui tunnis hoolega kuulata. Pealegi käib ta veel matemaatika huviringis ning ka sellest on abi.

Kuna talle nuputamine meeldib, lahendab ta hea meelega ka sudokusid. Tema meelest on igavad ainult sedasorti sudokud, kus suurem osa vastuseid on juba ette antud. Palju põnevam on, kui peab ikka ise rohkem vaeva nägema.

Viimased neli aastat on Atso laulnud mudilaskooris ja käinud koguni Tallinnas laulupeol. Hiiumaal on tal olnud palju esinemisi. Nüüd on ta mudilaskoori vanusest välja kasvanud ja sügisel vaatab, kas tegeleda muusikaga veel edasi. Atso on väga osav ka puutöös. «Puutööringis meeldib mulle kõike teha. Olen valmis saanud linnumaja, tooli veel ei ole. Ma rohkem vaatan, kuidas midagi teha,» täpsustas ta.

Atso oskab kenasti laulda. Mudilaskoorist on ta välja kasvanud, aga lauluoskus jääb ju alles.
Atso oskab kenasti laulda. Mudilaskoorist on ta välja kasvanud, aga lauluoskus jääb ju alles. Foto: Häli-Herta Haavapuu

Tegus sportlane

Lisaks on Atso tubli spordipoiss. Ta on mitmel aastal osa võtnud Saaremaa kolme päeva jooksust. Neljapäeviti käib ta kogu perega Hiiumaal orienteerumas. Seda ala on ta harrastanud neli aastat ning ema kinnitusel on ta selle ajaga kõvasti orienteerumisnippe selgeks saanud.

«Hiiumaa neljapäevakule tulevad orienteerujad kokku. Seal on mitu rada,» selgitas Atso. Iga pereliige võtab ülesanded, mis talle sobivad. Mõni käib läbi keerulisema raja, mõni jälle lihtsama. Varasematel aastatel läbis Atso võistlustel nööriraja. Sel puhul on orienteerumisel lisaks kaardile abiks metsa pandud nöör, mida mööda saab vajadusel liikuda, kui kardad ära eksida. Sellest aastast peab ta metsas liikuma ainult kaardi ja kompassi abil. Kuidas see välja tuleb, selgub juba suvel, kui ees ootavad võistlused üle Eesti.

Atsol on päris suur pere. «Mul vendasid ei ole, aga on neli õde. Kaks on nooremad ja kaks vanemad. Omavahel riidleme ka, eriti endast noorema õega, kes lõpetas esimese klassi,» tõdes poiss.

«Kuna Atso vanemad õed on mitu aastat orienteerumisega tegelenud, on Atsol nende käest palju õppida. Möödunud kooliaastal käis ka Atso kolm aastat noorem õde Miina orienteerumistrennis. Nüüd on Atsol endal võimalik õpetusi jagada ja mitte ainult selle kohta, kuidas joosta või kaarti vaadata, vaid ka selle kohta, mida võistlustele või laagrisse minnes kotti pakkida, kui kaua võistlustele sõitmine aega võtab ning kus ja mis ajal söögipause tehakse,» lisas poisi ema Meeli.

Korraldab pidusid

Tegusat noormeest jagub kõikjale ja Atso lööb kaasa ka koolielu korraldamises. «Olen teinud pidusid ja korraldanud klassiõhtuid. Viiekesi peame klassile midagi põnevat välja mõtlema,» rääkis ta. «Mõtlesime klassile välja aardejahi. Kõigile anti üks paber, kus peal oli mõni asi järgmise vihje juures. Näiteks ühe paberi peal oli kirjas «pori» ja järgmise vihje võis leida porimati alt.» Kui kõik vihjed kokku panna, said klassikaaslased teada vastuse, kus aare tegelikult peitub.

Hiiumaa poisina meeldib talle kalal käia. Seda teeb ta koos vanaisaga. Atso vanaisa elab aga Saaremaal ja seepärast jõuavad nad koos merele paraku harvem kui tahaksid. Kui kalale ei saa, meeldib poisile mõnusal suvepäeval kriminaallugusid lugeda.

Tulevikuks on tal päris asjalikud unistused. «Tahaksin mõelda välja mõne maja ja saada kuulsaks. Tahaksin olla kuulus arhitekt või insener,» on poisil sihid paika pandud. Terav taip matemaatikas aitab nende unistuste teoks tegemisele kindlasti kaasa.

• Lemmiktoit: seljanka, hernesupp, part

• Lemmiktund: matemaatika

• Staar (või eeskuju): minu õde, kes tegi uurimistöö hiidkuprast (see on üks haruldane sammal)

• Hingeloom: siil, sest käisin lasteaias siilide rühmas

• Laul, mis praegu kummitab: ei ole

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles