Avatud talude päev ⟩ Talud avasid külastajatele uksed

Copy
Rummu talus olid abis (paremalt esireas) Sandra (10), Victoria (12), Ustav (9) ja Ausus (13) ning (tagareas) Markus (16), Anette (20), Alexandra (7), Kevin (23).
Rummu talus olid abis (paremalt esireas) Sandra (10), Victoria (12), Ustav (9) ja Ausus (13) ning (tagareas) Markus (16), Anette (20), Alexandra (7), Kevin (23). Foto: Jane Saks

Avatud talude päeval osalesid suured farmid ja väiksemad talud üle terve Eestimaa. Juuli lõpus külastati talusid nii oma kodukohas kui sõideti külla ka kaugematesse paikadesse. Juunioril oli rõõm külastada talusid Pärnumaal ja Saaremaal ning tutvuda nende eripäraga.

Avatud talude päeva korraldatakse aastast 2015. Üritus annab hea võimaluse näha, kuidas kasvab kodumaine toit, mida kujutab endast üks tänapäevane talupidamine või põllumajandusettevõte ning kui mitmekesine on maaelu. Mõnel pool sai maitsta päris ehedat talutoitu ja osta kaasa kohalikke tooteid.

Rummu talu linnud

Tõstamaal asuv Rummu talu võõrustas avatud talude päeva raames külalisi viiendat aastat. Uudistada sai sealseid kodulinde ning kaasa osta perenaise tehtud keraamikat. «Ilma suure abiväeta ei tee midagi,» alustas juttu perenaine Vally. Peamisteks abilisteks olid noored, kellest praeguseks seitsmeaastane Alexandra on üritusel kaasa teinud kõik viis aastat. Teiste hulgas olid abis ka vennad Ustav (9) ja Ausus (13), kes tulid kohale Rootsist. «Mulle meeldivad linnud, eriti kanad,» sõnas Ausus, kes soovib ka ise kunagi kodulinde pidama hakata. Ustavi ülesandeks oli paluda kõikidel külastajatel oma nimi kirja panna.

Peremees Aivo ja noormees Ausus viisid külastajatele kordamööda läbi talutuure ja Ausus aitas kaasa ka käsitööburgerite tegemisel. Nimelt küpsetas ta päev varem valmis kõik burgerikuklid. Tuleb tunnistada, et nii maitsvaid burgereid igalt poolt küll ei saa. Magustoiduks pakuti rabarberi- ja mustikakooki, kus oli kasutatud talulindude mune.

Talus sai näha palju kodulinde.
Talus sai näha palju kodulinde. Foto: Jane Saks

Talus elab hulga kodulinde, kelle täpset arvu ei oskagi keegi öelda. Vally naeris, et tegu on Rummu talu segaverelistega. «Meil haudus kalkun kaheksa pardipoega välja,» näitas ta umbes neljanädalasi linnupoegi. Seda nähes meenus Hans Christian Anderseni muinasjutt «Inetu pardipoeg», kus part haudus koos oma poegadega välja ka uhke valge luige.

Lisaks kalkunitele ja partidele sai näha kanu ja hanesid, kes kohati üsna vabalt ringi kõndisid. Kuid mitte alati ei jaluta kodulinnud rahulikult aias. «Möödunud kevadel oli kolm kalkunit üle aia metsa munele lennanud ning õnnetuseks ka rebase saagiks langenud,» meenutas peremees. Truu koer Robi tõi mahamurtud linnud tagasi tallu.

«Kindlasti ootame külastajaid ka tuleval aastal,» lubas perenaine. Üritus oli nende jaoks suur ettevõtmine, kahe päevaga külastas talu 533 huvilist. «Lapsed tahavad, neil on põnev ja uus kogemus,» põhjendas perenaine, miks ikka ja jälle uksed uudistajatele avatakse.

Perenaine Vally valmistab kaunist keraamikat.
Perenaine Vally valmistab kaunist keraamikat. Foto: Jane Saks

Kadakane siirup

Saaremaal Leedri külas Orbu talus valmib kadakasiirup. Avatud talude päeva raames saigi seal uudistada, kuidas siirup valmib, ning võtta aeg maha, nautida töötube ja loenguid.

Kadakasiirupi valmistamine algab mere ääres kadakavõrsete korjamisega. Võrsed pannakse neljaks päevaks suurde potti, milles valmib tõmmis. Seejärel lisatakse tõmmisele suhkur ja keedetakse siirupiks, mida saavad maiasmokad hiljem nautida. Siirupit on talus valmistatud kümme aastat ning aja jooksul on lisandunud uusi huvitavaid maitseid. Riiulitelt võib leida näiteks kadakasiirupit rabarberi, ploomi, pähklite ja isegi küüslaugu ning tšilliga. Siirup teeb suu magusaks ning seda saab nautida nii, nagu ise soovid – määrida pannkoogile, panna pudrule või lisada salatile.

Kahe päeva jooksul võis taluhoovis märgata punastes särkides korraldajaid, kes andsid oma panuse päeva edukasse toimimisse. Nii olid ka lapsed Ingrid (12), Kadi-Liis (12) ja Loore (10) korraldusmeeskonnas ning abistasid seal, kus vaja. Peamiselt võis tüdrukuid kohata õnneloosi toimkonnas, kuid vajadusel tõttasid nad appi külalisi loendama, siirupit tutvustama või müüsid kodukohvikus head ja paremat. Kuna siirup valmib Ingridi vanaema õuel, on tüdruk külalistega harjunud.

Orbu talu on osalenud avatud talude päeval kõik seitse aastat ning Ingrid on siis alati talus abiks olnud. «Avatud talude päev on tore, sest siis näeb palju inimesi, kõik uudistavad ringi ning küsivad küsimusi. Paljud võtavad osa õnneloosist,» mainis tüdruk.

Kui tuur kadakakojas oli lõppenud ning kõigil suud siirupist magusad, sai ringi jalutada Orbu talu aias. Perenaise Mareti aed on Leedri külas tuntud, sest sealt võib leida nii värvilisi liiliaid kui ka põnevaid roosisorte. Lillehuvilised said kimpe kaasa osta. Avatud talude päev on populaarne ning meelitab Orbu tallu külalisi nii kõrvalkülast kui ka kaugemalt. Tänavu olid külalised peamiselt kodumaalt, kuid oli ka välismaalt tulijaid – näiteks Taanist ja Šveitsist.

Kohvikutepäev ja garaažimüük

Lisaks avatud talude päevale saavad inimesed üle Eesti kokku näiteks kohvikutepäeval. Need toimuvad maakonnas, vallas või linnas korraldajatele sobival suvisel ajal, kuid külalisi oodatakse sarnaselt avatud talude päevaga nii lähedalt kui ka kaugelt. Kõige esimesed kohvikutepäevad Eestis said alguse Hiiumaalt, täpsemalt Kärdlast aastal 2007.

Sarnane ettevõtmine on ka garaažimüük, kus iga üritusele registreeritud kodu võib kokku koguda asjad, mida nende pere enam ei vaja ning garaažimüügi päeval need huvilistele maha müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles