Saame tuttavaks ⟩ Robootikahuviline Miina julgustab tüdrukuid teadust tegema

Lisete Tagen
, Juuniori reporter
Copy
Miina Anvelt.
Miina Anvelt. Foto: Herman-Erik Isop / Postimees/Scanpix Baltics

Miina Anvelt (16) on USAs Virginia osariigis elav tüdruk, kes on vaimustuses inseneri- ja robootikamaailmast. Miina rääkis Juuniorile robootikamaailma telgitagustest ja soovitab ka teistel selle huvialaga tutvuda!

Miina käib Thomas Jefferson High School for Science and Technology (TJHSST) 11. klassis, mis õpetab noortele teadust ja tehnoloogiat väga kõrgel tasemel. Koolis on õppeaineid, mis on seotud teaduse ja tehnoloogiaga. Iga õpilane saab valikainete seast võtta sobivaid tunde ning tegeleda sellega, mis on talle parasjagu huvipakkuv. Nii näiteks kavatseb Miina võtta uuel kooliaastal tunde, mis keskenduvad energiasüsteemidele või roboti automatiseerimisele. Muidugi on mõned õppeained ka kohustuslikud, nagu näiteks matemaatika või inglise keel.

Koolis on veel 14 laboratooriumi, kus õpilased saavad korraldada enda huvidest lähtuvalt uuringuid. «Kui oled huvitatud mereuuringutest, siis on seal olemas vastavad akvaariumid ja isegi kaheksajalg!» kinnitas Miina. Tüdruk ise huvitub eriti inseneri- ja robootikavaldkonnast. Just robootikaga on ta palju kokku puutunud ning olümpiaadidelgi osalenud.

Õppis uue keele

Siiani on Miinale koolis meeldinud veel programmeerimine, mille käigus tegid õpilased aasta läbi uusi projekte. Programmeerimine on arvutis vastava käskluse kirjutamine, mis koosneb erisugustest ülesannetest. Näiteks hõlmab programmi kirjutamine andmete analüüsimist ja lahenduskäikude mõtlemist. Samuti on igal programmil oma keel, mis pole sugugi sarnane eesti või inglise keelele.

«Programmeerimine on täielikult uus keel, mida õppida. Siin ei saa toetuda tavapärasele inglise keelele,» tõdes Miina. Koolis tegutseb ka robootika huviring, mille üheks juhendajaks on Miina ise. Neiu meeskonnas on 28 õpilast ning ainult kaheksa neist on tüdrukud. «Üks asi, mida olen juhendajana proovinud teha, on see, et aina rohkem tüdrukuid huvituks robootikast,» märkis Miina. Robootikat peab ta erialaks, mis hõlmab väga paljusid teadmisi – robootikas on olulisel kohal näiteks nii insenerioskused kui ka programmeerimine.

Võistlus oma kodus

Koroonapandeemia ajal sai neiu võimaluse osaleda robootikavõistlusel Botball, mis toimus Zoomi vahendusel. Võistlus oli huvitav, sest kohtunikud ja teised võistlejad istusid igaüks oma kodus. See oli korraldatud nii, et kõige rohkem punkte kogunud võistkond võitis. Asja iva seisnes selles, et vahendid pidid õpilased leidma just oma kodust ning kogu protsessi otseülekandes kaameratega jäädvustama. Üks kaamera filmis robotite liikumist ja teine oli suunatud lauale, kus toimus robotite programmeerimine.

Miina koos robootikatiimi liikmetega.
Miina koos robootikatiimi liikmetega. Foto: Erakogu

Miina arvates oli selline virtuaalne võistlus huvitav, sest nii nägi tüdruk osalejaid kogu Ameerika Ühendriikidest. Tavaliselt on keeruline veebis selliseid võistlusi korraldada ja piirdutakse üksnes osariigi piiridega.

Ta on ka kodus ise ehitanud käepärastest vahenditest aiaroboti, mille ülesandeks on laotada seemneid vagude vahele. Tüdruk rõhutas, et robotite loomiseks ei ole vaja ilmtingimata uhkeid ehitusmaterjale, vaid ka koduste vahenditega on kõik võimalik! Kokkuvõttes julgustab Miina tegelema kõiki robootika või programmeerimisega. Tüdruk leiab, et selleks ei pea läbima pikki ja keerulisi kursuseid, vaid tänapäeval on lihtne õppida ka interneti abil.

Lemmiktoit: kohupiim moosiga

Lemmiktund: bioloogia, robootika, matemaatika

Staar/eeskuju: Elon Musk

Hingeloom: kass

Laul: BTS - Black Swan

Robootikaüritused Eestis

Robotex 2021
Robotex 2021 Foto: Sander Ilvest

Robotex on robootika suurüritus, mis sai alguse 2001. aastal ühes Tallinna Tehnikaülikooli klassiruumis. Aastatega on üritus muutunud suuremaks ning korralduspaigad paiknevad juba üle maailma. Üritusel saavad kokku robootika-, teaduse- ja tehnikahuvilised, kel on võimalus omavahel võistelda või töötubadest uusi teadmisi hankida.

FIRST LEGO League on programm, kus saab ühendada robootika ja klotsidest ehitamise. Programme on erisuguseid ja loodud kindlale vanuseastmele. Programmidest saab osa võtta meeskonniti ning igal aastal toimub ka robootikavõistlus, kus saab õpitud oskused proovile panna.

HK Unicorn Squad pakub tehnoloogiaõpet ainult tüdrukutele vanuses 7–14 eluaastat. Unicorn Squadiga liitumiseks pead leidma vähemalt kuus tüdrukut ja kaks juhendajat. Seejärel saategi õppimisega alustada!

Millal loodi esimene arvuti?

Maailma esimene arvuti ENIAC loodi 1945. aastal Ameerika Ühendriikides. Arvuti ülesanne oli lahendada arvutusülesandeid.

Tolle aja arvutid polnud sugugi nii töökindlad nagu tänapäeval. Samuti ei olnud need pisikesed, vaid lausa nii suured, et võisid enda alla võtta terve toa või isegi korruse.

Kuna ENIAC tarbis palju elektrienergiat, siis selle esimesel sisselülitamisel kustusid tuled terves linnaosas.​

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles