Vaikust, võte! ⟩ Film «Tähtsad ninad» üllatab filmitrikkidega

Lisete Tagen
, Juuniori reporter
Copy
Esiplaanil Ruben Tolk, tagaplaani Robert Aleksander Peets.
Esiplaanil Ruben Tolk, tagaplaani Robert Aleksander Peets. Foto: Janet Kljuzin

Eesti uue koguperefilmi «Tähtsad ninad» võtted käivad juba täie hooga. Juunioril oli võimalus näha, kuidas toimub filmitrikkide tegemine, ja uurida, missugune melu võtteplatsil valitseb.

Film jutustab loo lastest, kes üritavad ettevõtlusmaastikul jala ukse vahele saada. Oliver ja Sass valmistavad tööõpetuse tunnis ninakujulise prillihoidja, mis köidab ühe suurinvestori huvi. Algab seiklus, milles noored üritavad leida kohta täiskasvanute maailmas, kuid samal ajal hoida tasakaalu sõprade ja perega.

Põnevad filmitrikid

Juuniorile avanes võimalus vaadata ühe tähtsa lõpustseeni filmimist Tartus Tasku keskuse parklas. Sel päeval oli tegemist action-stseeniga, kuhu olid kaasatud kaskadöörid. Kaskadöörid võetakse appi filmides, kus peab sooritama eluohtlikke või keerukaid trikke. Tavaliselt muudetakse need trikimeistrid näitlejaga võimalikult sarnaseks, kasutades grimmi- ja kostüümikunstnike abi. Nii võis ka võtteplatsil märgata inimesi, kes olid üksteisele äravahetamiseni sarnased. Selgus, et kaskadööre on vaja kasutada autoõnnetuse filmimisel. Täpsemalt pidi trikimeister kehastama autojuhti, kes sõidab otsa peategelasele. Õnneks oli tegemist professionaaliga ning auto kõrvale asetatud madratsid pehmendasid peategelase Oliveri kukkumist. See on kaadritagune trikk, mida filmi vaadates ei näe.

Ohutuks filmimiseks oli auto kaetud pehmendusega, mis hiljem arvuti abil eemaldatakse.
Ohutuks filmimiseks oli auto kaetud pehmendusega, mis hiljem arvuti abil eemaldatakse. Foto: Kristjan Teedema

Oliveri kehastaja Ruben Tolki (13) sõnul on võttepäevad olnud vahvad. «Eriti toredaks teevad pikad võttepäevad tasuta toit ja ööbimine hotellis,» naljatles ta. Töö teiste osatäitjatega sujub noormehel hästi ning ta ei jõua ära oodata, millal filmi juba kinolinalt näha saab. Näitlemine pole Rubenile võõras. Varem on ta mänginud mitmes kodumaises filmis ja reklaamis. Näiteks sai ta näitlemisrõõmu tunda spioonipõnevikus «O2». Seda, et esinemis- või kaamerahirm Rubenit tülitaks, ei ütleks ilmselt keegi. Rõõmsa ja aktiivse olekuga Ruben suhtleb vabalt kõigiga, viskab nalja ja otsib uusi tutvusi. Lisaks näitlemisele huvitub ta animeerimisest. Poiss tõdes, et kuigi ta on suve kõige magusamal ajal filmitööga hõivatud, leiab ta kindlasti pärast võtete lõppu aega, et hobidega tegeleda.

Töine suvi

Sassi rollis astub üles Robert Aleksander Peets (12), kelle arvates on tore, et nii tema enda kui ka tegelaskuju hüüdnimi on Sass. Seega ei pea ta filmis uut nime võtma. Robert Aleksandri sõnul on tema tegelaskuju paras pätipoiss. Kahe poisi kõrval astuvad peaosades üles ka tütarlapsed. Oliveri klassiõe Saima rolli kehastab Elo-Mirt Oja (12) ning Rebekat mängib Nora Mia Pai (13).

«Rebeka on julge, talle meeldib poistega hängida ning ta ei löö risti ette mitte millegi ees,» iseloomustas Nora Mia oma tegelaskuju. Elo-Mirt kehastab filmis Saimat, kes on Rebeka parim sõbranna. «Saima on natukene raske tegelaskuju, ta on tark tüdruk ja proovib alati kõik õigesti teha,» märkis Elo-Mirt. Keeruliseks teebki Saima tegelaskuju see, et ta on väga kohusetundlik, kuid tema parimaks sõbrannaks on Rebeka, kes on iseloomult Saima vastand.

Peategelase Oliveri (Ruben Tolk) isa mängib näitleja Mattias Naan.
Peategelase Oliveri (Ruben Tolk) isa mängib näitleja Mattias Naan. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Nii nagu Rubenile, ei ole teistelegi lapsosatäitjatele näitlemine võõras. Lapsed on näitlejameisterlikkuse proovile pannud mitmesugustes reklaamides ja filmides. Noored tõdesid, et kuigi võttepäevad on pikad ja väsitavad, on need siiski huvitavad ja jäävad kindlasti kauaks meelde. «Me oleme siin kõik sõbrad,» vastasid Elo-Mirt ja Nora Mia küsimusele, kas nad tunnevad puudust, et teised sõbrad naudivad suve ega tööta pikki päevi filmivõtetel. «Ainuke asi, millest mul on praegu kahju, on see, et ei saa rulatada,» mainis Robert Aleksander ja näitas enda kipsis kätt.

Hirmu kaamera ees lapsed ei tunne. Elo-Mirdi meelest oli kaamera alguses rohkem hirmutav, kuid aja jooksul harjub sellega ära. Samuti jäi noortele tekst kiiresti pähe ning vajadusel nad improviseerivad ja muudavad stsenaariumi endale sobivamaks.

Filmi režissööri Ingomar Vihmari sõnul on võttepäevad seni sujunud kenasti. Kuigi filmivõtted toimuvad Tartus ja Tallinnas, on filmis tegemist väljamõeldud paigaga. «See on väljamõeldud linn, mis on kokku pandud mitmest linnast,» avaldas režissöör. Film jõuab kinodesse loodetavasti järgmisel aastal.

Kaamerate ees noored hirmu ei tunne.
Kaamerate ees noored hirmu ei tunne. Foto: Nafta films

Kelleks tahavad peaosatäitjad suurena saada?

  • Ruben: animeerija, koomik
  • Elo-Mirt: arheoloog, psühholoog või bioloog
  • Robert Aleksander: näitleja või ärimees
  • Nora Mia: näitleja
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles