Laura raamatusoovitused: legendidest ja müstilisest mõisast

Laura Lehiste
, Postimees Juunior reporter
Copy
Laura Lehiste jagab lugemissoovitusi.
Laura Lehiste jagab lugemissoovitusi. Foto: Mihkel Maripuu

Laura seekordsed raamatuleiud räägivad poisist, kes peab põhikoolis käies toime tulema raske haigusega, suursuguse ajalooga Tallinna vanalinnast ning saladustest kõhedas vanas mõisas.

ELU HAIGUSEGA. «Vidusilm» 

  • Autor: Rob Harrell
  • Sihtgrupp: 12-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 320
  • Ilmumisaasta: 2021

Ross on 7. klassi õpilane, kel avastatakse pahaloomuline silmakasvaja. Seetõttu peab ta käima kiiritusravis ning iga päev on talle katsumuseks. Kuidagi peab ta hakkama saama oma emotsioonide ja mõtetega. Sel teekonnal on talle toeks isa, isa uus naine ning parim sõber Abby. Rossi ema nimelt suri vähki, kui poiss oli kolmene.

Kõige raskem on tal koolis. Ei möödu päevagi, kui keegi teda imelikult ei vaataks. Samuti noritakse poissi tema vasaku silma pärast, mis on teistsugune ja natuke kissis. Narrimise alla satub ka Rossi kaabu, mida ta peab kandma päikesevalguse eest varjumiseks. Olukord läheb keerulisemaks, kui poisi juuksed välja hakkavad langema.

Haiglas käies saab Ross tuttavaks sealsete töötajatega. Tänu kiiritustehnik Frangile avastab poiss enda jaoks muusika. Ta hakkab Frangi juures kitarritunde võtma ning rokkmuusika ja kitarrimäng saavad tema väljapääsuteeks haigusest.

Üsna pea selgub, et kiiritusraviga saab vähki leevendada, kuid lõpuks kaotab Ross siiski nägemise. Poiss elab seda väga üle. Tal on nii raske, kuna silm valutab iga päev, nägemine muutub hägusemaks ja haiglaskäigud üha tüütumaks. Paari nädala pärast saab Ross veel ühe halva uudise – Abby kolib paari kuu pärast ära.

Kuidas hakkab Rossil koolis minema? Mis saab tema haigusest? Kas ta jätkab kitarrimängu? Seda ning palju muudki saad lugeda raamatust. Minu meelest on see päris tõsine raamat. Selles on detailselt kirjeldatud, mis toimub vähihaige inimese peas. Hästi on välja toodud, kuidas mõni päev võib olla ilus ja muretu, samas kui teine on masendavalt raske. Samuti on kirjutatud, kui tähtis on sõprade ja pere toetus keerulises olukorras.

LOOD JA LEGENDID. «Lukas, Luurih ja lonkav linn»

  • Autor: Kristin Kongi
  • Sihtgrupp: 8-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 104
  • Ilmumisaasta: 2020

Lukas on lõbus ning uudishimulik 8-aastane poiss, kes saadetakse suveks linna vanaemale külla. Just nimelt linna, sest vanaema elab Tallinna vanalinna südames. Lukas ning vanaema on väga huvitatud ajaloost – vanadest hoonetest, legendidest, muistenditest ja sõjakäikudest. Iga päev avastavad nad Tallinna ajaloo kohta midagi uut ning külastavad põnevaid kohti. Näiteks kohtuvad nad Pika Hermanni, Paksu Margareeta, Bremeni torni ja Kolme Õega.

Ühel ööl aknast välja vaadates märkab Lukas tänaval kutsikat. Poiss teab, et väiksed loomad ei tohi üksi öösel õues viibida ning otsustab minna koerakest päästma. Õue jõudes saab aga selgeks, et kutsika päästmine pole sugugi kerge. Koer jookseb kogu aeg eest ära.

Ühel hetkel kaotab Lukas koera silmist. Alles siis märkab ta, et on jõudnud liiga kaugele. Tal pole kedagi, kellelt abi või teed küsida. Kuid siis kuuleb ta sõbralikku häält, mille omanik pole keegi muu kui Vana Toomas. Nagu võluväel ärkavad ellu ka teised kujud ja hooned. Linnatänavad täituvad lärmiga, kui kõik majad ja pronksmehed läbisegi rääkima hakkavad. Just nii õpibki Lukas kõiki neid tundma. Ta saab teada, kui riiakad on tegelikult Kolm Õde, aitab Pikka Hermanni tema murega ja edastab kirjakese Paksule Margareetale. Igast järgnevast päevast kujuneb omaette seiklus. Lukas ja vanaema naudivad suve ning saavad uusi teadmisi.

Minu meelest on see väga õpetlik ning tore raamat. Lõbusatesse juttudesse on sisse kirjutatud Tallinna vanalinna ajalugu. Lisaks toredale lugemisele saad rohkem tuttavaks meie pealinnaga. Lood ei ole väga pikad ning on üsna põnevad. Vägagi sobilik just nooremale lugejaskonnale.

KUMMALISED SALADUSED. «Hester Hilli mõistatus» 

  • Autor: Kristina Ohlsson
  • Sihtgrupp: 11-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 270
  • Ilmumisaasta: 2019

Kaksikud Meg ja Frank saadetakse suvevaheajaks onu Elioti juurde. Onu elab kauges külas ühes vanas mõisas. Ega lapsed sinna väga minna ei taha, sest mõis on neis alati kõhedust tekitanud. Kuid see on ainuke pääsetee vanemate juurest, kes on kogu aeg tülis ning vaidlevad.

Kui lapsed rongiga kohale saabuvad, sajab vihma. Onu, kes lubas neile autoga vastu tulla, hilineb. Seni lähevad Meg ja Frank vana jaamahoone katuse alla. Jaamahoone on juba ammu aega lukus, kuid pakub sellegipoolest varju. Siis näeb Meg midagi imelikku – hoone akna taga nagu seisaks üks tüdruk. Meg pilgutab silmi, kuid siis on tüdruk kadunud...

Lõpuks jõuab onu kohale ning sõidutab nad Hester Hilli mõisa. See on väga vana ning näeb natuke õudne välja. Kaksikutele näidatakse toad kätte. Samuti saavad nad tuttavaks ühe tüdrukuga, kelle nimi on Lily.

Peale paari nädalat seal viibimist hakkavad asjad imelikuks minema. Meg kuuleb öösiti lapse nuttu. Raamatud ja maalid hakkavad riiulitelt ja seintelt alla kukkuma. Ilm aina halveneb ja torm tõuseb. Külarahvas räägib midagi Suurest Õnnetusest. Ühel päeval otsustavad lapsed minna keldrisse asja uurima. Nad avastavad sealt salajase põrandaluugi. Luugist läheb alla pikk redel, millest edasi läheb käik. Meg, Frank ja Lily lähevadki käigust läbi, kuni jõuavad ukseni. Nad astuvad sisse ning satuvad kohta, mis on väga sarnane Hester Hilliga. Frank arvab, et nad reisisid ajas, kuid keegi ei usu teda. Siis aga näevad nad veidi aja pärast seinal kalendrit aastaarvuga 1915.

Kas Meg nägigi jaamahoones kummitust? Mis on Suur Õnnetus? Miks kuulis Meg lapse nuttu? Kas nad tõepoolest reisisid ajas? See on väga põnev raamat. Selles on just parasjagu jubedust ja seiklusi. Kindlasti sobib neile, kes armastavad fantaasialugusid. Raamatusse on sisse põimitud ka pereprobleemid – kuidas need mõjutavad lapsi ning kuidas nad nendega toime tulla üritavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles