Rulataja Meelis Erm: olümpia oleks tehtav!

Ott Külaots
, Postimees Juuniori ajakirjanik, 14 aastane
Copy
Rulataja Meelis Erm ja ajakirjanik Ott Külaots.
Rulataja Meelis Erm ja ajakirjanik Ott Külaots. Foto: Sander Ilvest

Üheksa-aastasest rulatanud Meelis Erm on väga õnnelik ekstreemsportlane – ühtegi ränka vigastust pole tal kogu selle aja jooksul olnud. Eesti üks parimaid rulatajaid arvab, et nelja aasta pärast olümpiamängudel Eestit esindada oleks täiesti tehtav.

Miks sa hakkasid rulatama?

Mu sõbral oli rula, proovisin sellega natuke sõita. Meeldis! Siis sai sellega rulaparki mindud, kus nägin juba osavamat rulatajat Kristjan Eierit. Temast sai mulle väga hea sõber ja mentor. Ta rulatas väga vingelt ja ma mõtlesin, et tahaksin ka sama hästi sõita.

Tänapäeval on palju fake-rulatajaid, kes teevad seda ainult tüdrukute pärast. Kuidas on sinuga lood?

Ei, mina tüdrukute pärast ei sõida, teen seda puhtast huvist ja armastusest rulatamise vastu.

Mis varustust on rulatamiseks vaja ja mida soovitad algajatele?

Kindlasti rula, see on esimene asi. Siis rulatamiseks mõeldud jalanõud, sest ilma nendeta on ebamugav sõita. Algajatel võiksid kaitsmed ka olla.

Üheksa aastat rulasõiduga tegelenud Meelis Ermile avaldas Simple Sessioni võistlus sügavat muljet.
Üheksa aastat rulasõiduga tegelenud Meelis Ermile avaldas Simple Sessioni võistlus sügavat muljet. Foto: Glänel Tirrand

Kas rulatada on lahedam üksi või sõpradega?

Kindlalt sõpradega! See ongi üks osa sellest. Saad tutvuda erinevate inimestega ja teid ühendab üks asi, teile meeldib seda koos teha. Kindlasti on ka neid, kes naudivad üksi sõitmist, aga sõpradega on kindlasti parem.

Millistel suurematel võistlustel oled osalenud?

Kõige suurem ongi minu jaoks Simple Session, kuna see on rahvusvaheline ja seal on parimad tegijad. Kõige parem tiitel on parim eestlane Simple Sessionil.

Kui tihti sul rulasid katki läheb?

Just eile üks läks! Seda juhtub päris tihti. Viimasel ajal on õnneks trikitades vähe rulasid katki läinud, aga mul on sõpru, kellel juhtub seda tihemini.

Foto: Teddy Morellec

Mida arvab tüdruksõber sellest, et sa rulatad?

Ta arvab, et see on väga vinge ja talle meeldib vaadata, kuidas ma trikitan. Ma usun, et talle meeldib see. Ta ei muretse. Ta arvab, et ma tean, mida teen.

Millised on olnud sinu suurimad vigastused rulatades?

Minul ei ole midagi erilist juhtunud, pigem on olnud väiksemad venitused. Mul pole ühtegi luumurdu ega midagi sellist olnud.

Kas sa oled rulatades ka pahandustesse sattunud?

Ütleme nii, et eramaadel me laamendamas ei käi, aga käime tihti tänavatel. Üks asi on parkides sõitmine ja teine on leida ägedaid kohti, kus saab rulatamist kui kunsti kasutada. Me trikitame kohtades, kus ei ole ette nähtud trikitada, aga me leiame, et see on üks põhiline ja huvitav osa rulatamisest, millest paljud aru ei saa.

Mida arvad sellest, et osa kohtades keelatakse rulatamine ära? Mis on selle põhjus?

Ma saan sellest täiesti aru, aga rulatajana ma ei saa sellest aru. Mis seal ikka, nii on kogu aeg olnud. Kui me sõidame tänavaäärtel, siis see natuke rikub need ära. Sina kehitad selle peale õlgu, sest see äär ei ole kunstiteos, aga see, mis me seal teeme, on vägevam! Ohtu see kellelegi ei kujuta, rulatajad on väga ettevaatlikud ja arvestavad teistega. Vabaduse väljakul oli äge sõita, kõik oli väga hästi. Siis see keelati ära ja sinna tehti asendusplats, aga ausalt öeldes on see päris nigel! Nende rahade eest, mis sinna pandi, oleks saanud midagi võimsamat teha.

Mida teed siis, kui trikk on juba mitu korda ebaõnnestunud, aga tahaksid sellega ikka hakkama saada?

Seda juhtub väga tihti! Oledki ühe triki juures, mida tahad nii väga ära teha, aga jaks hakkab otsa saama. Siis tulevad sõbrad appi ja see aitab palju kaasa. Kuid motivatsioon peab endal olema. Pealtvaatajale võib see naljakas tunduda, kui oled juba sada korda proovinud, et miks sa juba alla ei anna? Aga sa ei anna alla! Teed kasvõi 150 korda veel.

Kui kaua oled ühe trikiga pusinud?

Mina olen pigem see allaandja. Mul tavaliselt tulevad trikid kiiresti välja. Äkki ma valingi liiga lihtsaid asju endale? Kui saan aru, et ma väga lähedal ei ole, siis mis seal ikka, proovin teine kord. Aga vahel käin samas kohas kasvõi kolm päeva järjest või kuni ära teen.

Mis on vahet tänapäevasel ja old school-rulatamisel?

Vana kooli rulatamisel 70ndatel ja 80ndatel olid rulakujud ja stiil teistmoodi, rohkem oli hingega sõitmist, inimesed tahtsid end rulaga sõites väljendada. Vanakooli rulatamine on edevam ja rebel’im, tänapäeva rulatamine on tehnilisem ja läheb järjest rohkem tehnilisemaks.

Kes on sinu sponsorid?

Kõige esimene sponsor oli Converse Eesti, see on olnud vahelduva eduga umbes viis aastat. Teine sponsor on rulapood Tocka, saan neilt rulajuppe. See on väga vägev.

Rulatamine on nüüd olümpiaala, kas sa tahaks olümpiale minna?

Kui pakutakse, siis muidugi läheks! Aga Eestist on see natuke keeruline, siin on vaja rulaliidud korda saada, sest ainult nende kaudu saab üldse eelvoorudesse ja punkte koguda. Aga see on muidugi tehtav ja oleks vägev. Rulatamine on lahe, tasub kindlasti proovida. Ainult ärge minge liiga ülemeelikuks. Mina olen rulatades saanud parimad sõbrad kogu eluks.

Simple Session

Eesti suurim, ka rahvusvaheliselt tuntud tänavaspordisündmus toimub 20.–21. augustil 21. korda Põhjala kultuuritehases.

Osa võtab 32 professionaalset rulatajat ja 32 trikiratturit üle kogu maailma.

20. augustil toimuvad rula ja BMXi kvalifikatsioonisõidud, 21. augustil asuvad finaalides mõõtu võtma edasipääsejad.

Kui ürituse piletist ilma jäid, siis Põhjala tehase õueala on võimalus ka tasuta külastada. Seal toimuvad rula minirämbivõistlused, kendama töötoad jpm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles