Saame tuttavaks ⟩ Joonas ehitab ägedaid laevamudeleid

Adele Johanson
Copy
VILJANDI, EESTI,16AUG21
Viljandi huvikool. Laevamudelism. Pildil Joonas Mägi.
ELMO RIIG/SAKALA
VILJANDI, EESTI,16AUG21 Viljandi huvikool. Laevamudelism. Pildil Joonas Mägi. ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig

Joonas Mägi on laevamudelistide võistlustelt toonud hulga medaleid ja auhindu. Mõned tema ehitatud laevad on väga nobedad, teised jälle sõidavad täpselt ja sirgelt sihtpunkti. Laevamudeleid on Joonas teinud juba mitu head aastat.

Laevamudeleid käib ta ehitamas Viljandi huvikoolis kolm korda nädalas. Pärast koolitunde läheb ta klubisse ning pusib laevade kallal õhtuni välja. Kodus vaatab ta lisaks laevaehituse kohta videoid ja nuputab, kuidas tööd veel paremini teha. Laupäevad kuluvad tal sama töö peale. Oma hobi armastab ta nii väga, et ei tahtnud esiti koguni suure õe pulma minna, sest siis oleks pidanud ühel laupäeval laevaehitusest loobuma. Tema juhendaja Olle Järvekülg aga kinnitas, et hea põhjusega võib meisterdamisse ikka väikese pausi teha ja nii jõudis Joonas pulma ka.

Pisikeste laevamudelite valmistamine nõuab täpset kätt. Laeva osad peavad kenasti kokku sobima, sest kui kuhugi jääb mõni pragu, siis laev vee peal ei püsi. Kui mõni pisike jupp on aga vale kujuga, hakkab laev sõitma viltu või on hoopis aeglane. Joonas on väga tubli ja täpne ning tunneb rõõmu sellest, kui kõik pisiasjad on õigesti paigas. Kuigi ta käib alles kolmandas klassis, on Joonas juba neli laeva ise valmis teinud ja nüüd nokitseb viienda kallal.

Laeva ehitamine nõuab väga suurt hoolt ja tähelepanu - juba väike pragu võib laevale saatuslikuks saada.
Laeva ehitamine nõuab väga suurt hoolt ja tähelepanu - juba väike pragu võib laevale saatuslikuks saada. Foto: Elmo Riig

Esimeses klassis ehitama

Kui ta laevamudelitega algust tegi, käis Joonas alles esimeses klassis ning polnud veel näiteks korrutamist ja jagamist õppinud. Kuna kogu asi teda väga huvitas, võttis ta ikka joonised ette ja hakkas nende järgi tegutsema ning õppis ka vajalikku matemaatikat käigu pealt juurde. Nimelt tehakse laevu kindla plaani järgi, mis on enne paberil paika pandud. «Alguses oli mudelite tegemine väga keeruline, nüüd on töö minu jaoks lihtsamaks läinud,» kinnitas poiss.

Mõnikord võistlevad laevamudelistid just täpsuses. Laeva ei pandagi vette, vaid hinnatakse seda, kui hästi on jooniseid jälgitud.Vahel ehitatakse pisikesi mudeleid ka päriselt olemas olevatest laevadest ning siis on hinnas see, kas mudel on originaallaeva moodi.

Laevamudeleid saab valmistada puust, klaaskiust ja metallist. Klaaskiust valmistades tuleb kõigepealt valmis teha vormid ja siis segu sinna sisse valada. Metallist laevade ehitamine on eriti keeruline, sest kõik metallitükid tuleb ise välja lõigata ja pärast kokku joota. Mõlemad ülesanded nõuavad parasjagu jõudu ja julgust. Joonasel jagub õnneks nii ühte kui teist.

«Meil kutsutakse teda ka direktoriks, sest kui Joonas ise mõnda tööriista kõrgelt kätte ei saa, peab ta teistelt küsima. Vanemad poisid aitavad teda, kuigi vahel porisevad,» selgitas Järvekülg. Nii ongi juhtunud, et Joonas juhib tihtipeale klubis vägesid. Kuna ta on oma alal väga osav, siis pole siin suurt midagi imestada.

Kiirus ja täpsus

Kui laevamudelid on valmis ehitatud, saab need omavahel võistlema panna. Võistlusi peetakse tavaliselt suvel, sest siis saab mudelid ka õues vette lasta. Talvel saab neid ujutada basseinides, aga see pole pooltki nii tore. Seni on Joonas ära kasutanud kõik võimalused teistega mõõtu võtta.

Joonas on võistlustel edukas olnud.
Joonas on võistlustel edukas olnud. Foto: Elmo Riig

Joonasel on nelja erineva klassi laevad. Üks selline, mis sõidab otse, üks on purjekas ja kaks on kiirusmudelid. Talle meeldib võistelda just kiirusmudelitega, sest neid saab võistluse käigus ise puldiga juhtida. «Otsesõit ei ole mul hästi läinud, lasen laeva lahti, aga ta läheb valesti,» tõdes ta. Järvekülje arvates on ta siiski osav ka seesuguste laevade ehitamisel.

Kui võistelda erinevate kiirusmudelitega, siis pannakse laevad koos vette ja need peavad teistega kuue minuti jooksul võidu tegema nii palju tiire, kui keegi vähegi suudab. Mida rohkem tiire, seda parem koht võistlustel tuleb. Vahel võib palju ka valesti minna. Kui mingi jupp läheb katki, tuleb see kiiresti korda teha. Joonasel on alati tööriistakohver kaasa pakitud, et asjad vajadusel ruttu korda saada.

Kui noormees parajasti laevu ei ehita, meeldib talle kalal käia ja ATVga sõita. Kodus on Joonasel hulk loomi, kelle eest tuleb hoolitseda. Näiteks meeldib talle toita merikilpkonni. Veel on tal tšintšiljad, kass, koer ja jänes.

Entusiastlik laevameister

õpetaja Olle Järvekülg

Mõnel teisel tuleb pärast võistlust pettumus, kui miski ei lähe nii, nagu tahaks. Joonas seevastu tuleb ka pärast ebaõnnestumisi huviringi ja hakkab arutama, mida paremini teha ja kuidas oma laeva kiiremaks saada. Ta ei ole kunagi pettunud.

Selle asemel mõtleb ta, kas tuleks mootor välja vahetada või teha paremad akud. Mõte hakkab liikuma ja entusiasmi tuleb juurde. Tänu sellele on ta nüüd juba nii hea sõitja, et hakkab vanematele poistele ära tegema.

Joonase head tulemused:

  • ECO-Mini Standardi Eesti meistrivõistluste II etapil Ähimäel 3. koht (2021)
  • Eesti meistrivõistluste Tallinna etapi 3. koht (2020)
  • Laevamudelismi ECO-Mini Standardi Eesti meistrivõistluste 2. koht (2020)
  • EK 600 1. koht (2020)
  • ECO-Mini Standardi Viljandi 2. koht (2020)
  • Tondiraba huvikooli karikas EK 600 1. koht (2020)
  • Laevamudelismi EK 600 1. koht (2020)

Sõbrapäevik

Lemmiktoit: tatar ja külm kaste

Hingeloom: tšintšilja

Õppeaine: matemaatika, arvutiõpetus

Laul, mis sind praegu kummitab: ei ole

Staar, kelle tegemisi jälgid: ei ole

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles