Intervjuu ⟩ RMK juht: Kliimakangelane võib olla igaüks

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
RMK juht Aigar Kallas.
RMK juht Aigar Kallas. Foto: Raul Mee

Igas inimeses peitub supervõime, mis aitab meil loodust hoida. Kliimakangelane ei oska lennata või nähtamatuks muutuda, kuid tema supervõime on enda ökoloogilise jalajälje vähendamine. RMK juhatuse esimees Aigar Kallas rääkis meile kliimakangelastest lähemalt.

Mida tähendab ökoloogiline jalajälg?

Ökoloogilise jalajälje ametliku mõiste leiab kindlasti internetist üles, aga minu jaoks on see lihtsalt viis mõelda, et igaüks, kes minu järel tuleb, saab oma raja ega pea minu jälgi mööda käima. Neid kohti ei ole maailmas enam palju, kus see ka päriselt võimalik on. Aga on väga kihvt tunne, kui matkates tabad end mõttelt, et võib-olla olen mina esimene inimene, kes selle jõe- või järvesilma äärde jõudis. Sest ühtegi jälge siia ju ei tulnud!

Kes on RMK kliimakangelane?

Kliimakangelaseks võib saada igaüks, vanust sel puhul ei küsita. RMK kliimakangelane on iga RMK töötaja, koostööpartner ja ka mistahes riigimetsa pakutava hüve – marjakorjamine, matkamine, jõulukuuse toomine, küttepuude varumine jne – kasutaja. Teisisõnu, igaüks, kes oma jala metsa tõstab ja seeläbi maailma paremaks muudab.

Kas kliimakangelaseks saab hakata kogu perega?

Tõepoolest on mõte see, et igaüks võib riigimetsas puid istutades või lihtsalt sealt korjatud marja suhu pannes ennast juba paremini tunda. Oma igapäevast süsinikujalajälge on juba vähendatud! Mida rohkem neid inimesi on, kes kodumaiseid (loodus-)tooteid tarbivad või looduse hoidmisele abiks tulevad, seda parem. Nii et jah, kindlasti kogu perega, sõprade-tuttavatega, eriti lastega, sest kliima hoidmine ei ole ühe päeva või isegi aasta projekt, vaid selle mõju peab ulatuma aastakümnete ja -sadadenigi.

Mukri rabarada. Eestis reisides säästad lennureisidest tekkivat CO2 kogust.
Mukri rabarada. Eestis reisides säästad lennureisidest tekkivat CO2 kogust. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kuidas selline mõte üldse tekkis?

Kasvuhoonegaaside kontsentratsiooni kasv atmosfääris on peamine kliimamuutuste tekitaja. Rohelised taimed ja puud nende suurimate esindajatena on ainukesed maailmas teadaolevad «mehhanismid», mis süsinikku atmosfäärist tagasi toovad. Seega on metsandus praegu maailmas ainus majandusharu, mille süsiniku jalajälg parandab kliimat. Aga puidus süsiniku sidumine ei ole ainuke võimalus metsast kliimakasu lõigata. Ka see, kui eelistame eksootilisele puuviljale kodumetsa mustikaid või lõunamaa kuurordis peesitamise asemel matkame eestimaisel rabarajal, annab võimaluse vähendada transpordiga kaasnevat õhusaastet.

Meie mõte oligi juhtida tähelepanu võimalikult erinevatele ja väga lihtsatele viisidele, kuidas saavad inimesed päriselt kliimamuutustele vastu seista. Sest juttu on sellest palju, aga tegusid seni vähevõitu.

Miks on vaja kliimakangelasi?

Meie, RMK töötajate arvates on hästi oluline, et iga eestimaalane teadvustaks meile ühiselt kuuluva metsa väärtust ja potentsiaali kliimamuutusi ära hoida. Selge on see, et ei miljon hektarit riigimetsa ega ka kõik eestimaalased suuda maailma ära parandada. Aga kui me oma metsa potentsiaali õigesti kasutame, oleme vähemalt ise oma ülesande täitnud ja meil on õigus teistelt rahvastelt sama oodata.

Millised on esimesed sammud, et liikuda kliimakangelase staatuse poole?

Iseenesest võiks mõelda nii, et kliimakangelane oled siis, kui su tegevus atmosfääri süsiniku sidujana kompenseerib argieluga kaasneva süsinikuheite. Aga see pole nii lihtne, eriti kui oled noor ja kõigi oma valikute üle ise ei otsusta. Valikud on siiski kõigil olemas. Kangelaseks saab ennast lugeda juba see, kes vahetab mõne tarbimisharjumuse keskkonnasõbralikuma vastu. Kasvõi see on samm õiges suunas, kui viin tühja purgi või pudeli alati taara vastuvõttu või toon RMK lõkkeplatsile kaasa võetud toidupakendid alati koju tagasi. Eriti äge oleks, kui suudaksime ühiskonnas korraldada võistluse, et igaüks püüaks teisest suuremaks kliimakangelaseks saada ning mõtleks välja järjest rohkemaid ja nutikamaid viise selle saavutamiseks.

Kelle poole võib noor pöörduda, kui tal tekib teemaga seoses lisaküsimusi?

Iga RMK töötaja on võimeline noore loodusesse viima ja tema võimalusi näitama. Esimese sammu võib teha ka RMK kodulehel või Facebooki lehel, kust leiab kliimakangelaseks saamise ABC. Olen täiesti kindel, et iga noor suudab välja mõelda vähemalt kümme asja, mida oma käitumises teisiti või paremini teha. Aga kes tahab päris kangelaseks saada, valigu metsanduseriala, tulgu seda õppima ja pärast metsa tööle!

10 võimalust saada kliimakangelaseks:

  • Istuta puid.
  • Vali tooteid, mis on tehtud puidust või sisaldavad seda.
  • Vali korduvkasutatavad nõud ja joogitopsid
  • Vähenda tarbimist.
  • Kustuta ruumist lahkudes tuli.
  • Liigu rohkem jala või rattaga.
  • Eelista eestimaist toitu, teenuseid ja tooteid.
  • Joo kraanivett.
  • Sorteeri prügi.
  • Puhka Eestis ning kasuta RMK Loodusega koos äppi. Nii säästad lennureisidest tekkivat CO2 kogust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles