Vanavanemate päev ⟩ Fotograafiahuvi liigub põlvest põlve

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
15-aastane fotohuviline Sander Arula ja tema vanaisa Tiit Saluvere, kes kinkis poisile oma fotoaparaadi.
15-aastane fotohuviline Sander Arula ja tema vanaisa Tiit Saluvere, kes kinkis poisile oma fotoaparaadi. Foto: Konstantin Sednev

Murastes elav Sander Arula (15) on oma vanaisa Tiit Saluvere (81) esimene lapselaps. Viiest lapselapsest kõige suurema fotohuviga poiss sai mõne aasta eest vanaisalt kingiks ühe tema fotokaameratest, Canon EOS 400D, mis sütitas huvi fotograafia vastu veelgi. Lisaks Sander purjetab, mängib põikflööti, trummikonsoole ning tegeleb 3D-modelleerimisega.

Kuidas tekkis huvi fotograafia vastu?

Sander: Alguses lummasid mind filmid ja loodusraamatud, mida isaga vaatasin. Kui vanaisalt fotoka sain, hakkasin tõsisemalt uurima, kuidas kaamera töötab. Vaikselt alustasin fotode tegemist ning ajaga läksid need üha paremaks. Küsisin ka vanaisalt nõu, kuidas kaadreid sättida ja inimesi pildistada.

Tiit: Selleks tuleb minna väga kaugesse minevikku. 8. klassis alustasin õpinguid Rakvere I keskkoolis (Rakvere gümnaasium), samal ajal tuli sinna tööle äsja ülikooli lõpetanud füüsikaõpetaja. Tema oli suur fotohuviline, kelle käe all sai proovitud toonase küllaltki tülika tehnikaga värvipilte teha. Paralleelselt käisin ka Rakvere pioneerimaja (Rakvere kultuurikeskus) fotoringis.

Vanaisa Tiit annab Sandrile näpunäiteid.
Vanaisa Tiit annab Sandrile näpunäiteid. Foto: Konstantin Sednev

Mis on fotograafias põnevat?

Sander: Selle õige momendi leidmine. Ühest asjast võib teha lõpmatu arv pilte ja need ei pruugi sarnased olla. Objektide pildistamisega saad paljastada hoopis uusi vaatevinkleid, mida ei pruugigi niisama vaadates märgata.

Tiit: See on väike hobi ning meeldiv viis jäädvustada lapsi ja lapselapsi. Fotohuvi on kui kontaktikanal.

Kas fotograafia juures on midagi ka rasket?

Sander: Tehniline ja ka füüsiline pool, eriti kui soovid midagi pisikest pildile saada, näiteks lindu, või kui peab millegi pildistamiseks kuhugi roomama.

Mida eelistate pildistada?

Sander: Mina olen palju loodust pildistanud, kuid meeldib teha ka linnapilte ja pildistada inimesi. Kui saad inimese õigel hetkel fotole, võib sealt välja lugeda hoopis midagi muud, kui seda, mida inimene välja näidata soovib.

Tiit: Alguses meeldis mulle ka rohkem loodust pildistada, kuid hiljem pigem inimesi. Pildistan hea meelega seltskondlikel üritustel. Mina ja mõlemad mu lapsed oleme mõõdukad fotohuvilised ning jagame fotosid Apple’i fotoalbumites, mis hoiab meid üksteise tegemistega kursis.

Fotograafia huvi on neil meestel geenides.
Fotograafia huvi on neil meestel geenides. Foto: Konstantin Sednev

Sander, oled osalenud mitmel fotovõistlusel. Millistel täpsemalt?

Alguses soovisin oma fotode kohta saada kellegi teise arvamust. Seetõttu otsustasin võistlustel osaleda, et saada tagasisidet ning näha teiste töid. Suurematest võistlustest olen osalenud Looduse Aasta Foto 2019-l ja 2020-l ning võistlusel Humoorikas looduspilt 2020.

Tiit, milline noormees on Sander?

Tiit: Ta on väga tubli poiss, ilmselt natukene arvutifänn, kuid see on noorte seas levinud. Mul on eriti hea meel, et Sander on omaks võtnud tõeterad «tarkus tarviline vara, õpi hoolega» ja «ülemaks kui hõbevara, kallimaks kui kullakoormad tuleb tarkust tunnistada». Samuti oskuse kinni pidada kellaajalistest kokkulepetest.

Sander, milline koht on vanaisal sinu elus?

Sander: Vanaisa on mulle väga tähtis. Juba pisikesest peale on ta mind palju hoidnud ja minuga tegelenud. Vanaisa on alati väga töökas olnud ja see on mind inspireerinud. Näiteks parandas ta ise kõik asjad, mis katki olid, ning koos ka meisterdasime palju.

Mida nüüd koos vanaisaga teete?

Sander: Mängime päris palju lauamänge, näiteks malet, mida vanaisa mulle õpetas. Ma küll valdavalt kaotan talle, aga mäletan, et kui 3. klassis oli esimene maletund, tegin tänu vanaisa koolitusele kõigile pähe. Ka eelmisel nädalal mängisin üksi kolme klassivenna vastu ja võitsin.

Mida veel vanaisa sulle on õpetanud?

Sander: Kiirustamine ei ole tihtipeale lahendus, oma tegevused tuleb rahulikult läbi mõelda.

Mis on tähtsaim asi, mida vanaisa saab lapselapsele edasi anda?

Tiit: Rõhutada positiivseid mõtteteri. Mul on hea meel, et Sander on need omaks võtnud. Jõuga ei suru midagi, asja eelduseks on vastastikune mõistmine.

Sander

Lemmiktoit: Aasia toidud

Hingeloom: mütoloogilised olendid, kes sümboliseerivad pahesid või voorusi

Lemmiktund: ajalugu

Laul, mis praegu kummitab: David Sylvian «Visions of China (Japan)»

Staar või eeskuju: vanaisa Tiit

Tiit

Lemmiktoit: söön kõike

Hingeloom: ei ole

Lemmiktund: matemaatika

Laul, mis praegu kummitab: laulva revolutsiooni laulud on need, mis meelde tulevad

Staar või eeskuju: Endel Lippmaa

Vanavanemate päev

  • on alates aastast 2010 Eesti riiklik tähtpäev;
  • tähistatakse septembri teisel pühapäeval;
  • sel aastal on vanavanemate päev 12. septembril;
  • eesmärk on tänada ning avaldada austust vanavanematele laste ja lastelaste kasvatamise, jagatud hoole ning armastuse eest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles