Reportaaž ⟩ Kuidas tehakse animafilmi?

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Postimees Juuniori reporterid Karolin Salomets ja Ketrin Kamberg Tallinna nukufilmi lastestuudios.
Postimees Juuniori reporterid Karolin Salomets ja Ketrin Kamberg Tallinna nukufilmi lastestuudios. Foto: Herman-Erik Isop

Animatsiooni võlumaailm kütkestab igas vanuses inimesi ja ärgitab soovi ise filmi loomist proovida. Selleks ongi praeguseks juba 20 aastat tagasi ellu kutsutud Tallinnas asuv MTÜ Nukufilmi Lastestuudio Animakool. Ketrin (10) ja Karolin (10) said koos Animakooli juhendaja Sondra Lampmanniga asja proovida.

Külastasime animakooli päeval, mil toimus ka nutianimatsiooni suvekool. «Ärge kartke, kui film tuleb lühike,» julgustas Lampmann lapsi. Animatsiooni tegemine ongi aeganõudev töö ja ühe päevaga pikka filmi valmis ei saa. Isegi profid teevad päevas keskmiselt vaid seitse sekundit filmi ja seda mitte üksinda, vaid kogu tiimiga koos.

Animafilmi tegemiseks tuleb üles pildistada üsna suur hulk kaadreid ja kuigi juhendajad animakoolis kaadreid ei loe, peaks tegelikult filmi ühes sekundis olema vähemalt viis fotot. «Animatsioonis tehakse tegelikult ühe sekundi filmi jaoks 25 kaadrit,» tõi Lampmann võrdluse päris tegijatega.

Nukufilmi tegemine

Igaüks teab, et nukufilmi tegemiseks peab olema vähemalt üks nukk. Kuid siingi saab olla loominguline. Ketrin ja Karolin tegid oma filmi lapiku, paberist valmistatud nukuga. Kuid nukk võib olla ka plastiliinist voolitud, Legost või traadist meisterdatud või hoopiski kaisukaru. Animakoolis saab kõikide nukkude tegemist ning nende animeerimist proovida.

Nukufilmi tegemine käib kaader kaadri haaval ja nõuab pikka püsivust.
Nukufilmi tegemine käib kaader kaadri haaval ja nõuab pikka püsivust. Foto: Herman-Erik Isop

«Kuigi tänapäeval on saadaval igasugused äpid, mille abil nukufilmi teha, siis animakoolis hoiame me ka traditsioonilist joont,» täpsustas Lampmann. Kõigil on võimalus ise meisterdada traadist ja poroloonist nukk, ehitada valmis lava, kus tegevus toimub, pildistada kaadrid peegelkaameraga ja kasutada programme, mis tagavad filmi kvaliteedi. Täpselt samu võtteid kasutatakse päris nukufilmi tegemisel.

Nukust muidugi üksi ei piisa ja vaja on veel filmile sisu mõelda. «Meie juures on lapsed oma lugude režissöörid ja pakuvad filmi süžee ise välja,» jätkas Lampmann. Selleks on olemas abistavad nõuanded, mis ideedel lennata lasevad. Mõtle välja paar tegelaskuju kas mõnest muinasjutust, mõnest oma sõbrast või miks mitte ka oma lemmikloomast. Seejärel pane paika tegevuskoht ja kolm võimalikku sündmust. Kõiki oma fantaasiaid saab filmis ellu viia!

Nukufilmi tegemine käib kaader kaadri haaval ja nõuab pikka püsivust. «Me üritame kahe-kolme päevaga filmi valmis saada,» rääkis Lampmann ja lisas, et nooremad saavad animatsiooni ka poole tunniga valmis.

Filmi tegemise juurde kuulub veel monteerimine ja helindamine, mida vajadusel animakooli juhendajad teha aitavad. Valmis teost vaadatakse üheskoos suurelt ekraanilt, mis motiveerib noori järgmisel korral veelgi rohkem pingutama.

Deemon Lucy

Ketrin ja Karolin said filmi tegemiseks suvekoolis valmistatud nuku «Deemon Lucy». Filmi loomiseks kasutasid tüdrukud lamenukulauda. Süžee tekkis kiiresti ning peagi oli tüdrukutel teada, et Lucy viiakse aasale lilli korjama.

Animakoolis saavad noored ise nukufilmi teha.
Animakoolis saavad noored ise nukufilmi teha. Foto: Herman-Erik Isop

Umbes 20 minutiga valmis piigadel paaristööna kümne sekundi pikkune film. Koos juhendajaga lisati sellele muusika ning esimene katsetus saigi valmis. «Muusika loob filmile meeleolu, seetõttu ei tohiks helindamise tähtsust alahinnata,» leidis Lampmann.

«Veidi tüütu oli liikuvale nukule kogu aeg lille kätte joonistada. Järgmine kord ehk kleebin talle lille käe külge,» mõtiskles Ketrin, kuidas tööd teinekord lihtsamaks teha. Kokkuvõttes leidsid mõlemad, et filmi tegemine oli põnev.

Nukufilm koduste vahenditega

Animatsiooni saab valmis teha ka kodus. Igaüks, kel on nutitelefon või tahvelarvuti, saab alla laadida tasuta äpi Stop Motion Studio ning uurida kasvõi YouTube’ist, kuidas see töötab. Seejärel saabki alustada animatsiooni tegemisega. «Vahepeal on hea aeg maha võtta ja vaikselt nokitseda,» arvas Lampmann.

Kodus alustajatele jagas animakooli juhendaja järgmisi soovitusi:

  • fotokaadreid tehes on mõistlik kaamera kinnitada kindlale alusele, näiteks statiivile, mitte hoida käes;
  • filmi tegemine võib olla kui väike projekt – ühel päeval meisterdad nukud, teisel pildistad, kolmandal päeval monteerid;
  • hea mõte on teha filmi koos sõpradega;
  • alati võid tulla ka animakooli kursusele.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles