Saame tuttavaks ⟩ Eric vurab päevad läbi rula seljas

Adele Johanson
Copy
Rulataja Eric Peterson Raba5 rulapargis.
Rulataja Eric Peterson Raba5 rulapargis. Foto: Mailiis Ollino

Rulataja Eric Peterson (18) võitis mullu Raba5 ekstreemspordikeskuse korraldatud aasta noorsõitja tiitli. Lisaks armastab ta ajalugu ja kunsti ning viimase suve veetis noormees oma sõpradest filmi tehes.

Eric on uhke tiitli suhtes pigem tagasihoidlik ning arvab, et ilmselt oli selle taga tema toimekas suguvõsa, kes üksmeelselt ja ohtralt just tema poolt hääletas. Pärnus asuvas Raba5 ekstreemspordikeskuses peetakse teda igal juhul tubliks ja tegusaks.

Heaks rulatajaks saab Ericu arvates pikalt harjutades. «Kohutavalt palju peab jaksu ja kannatust olema. Peab olema valmis kukkuma ja haiget saama,» tõdes ta. Ta on ise ka päris palju kukkunud. «Ma ei jõua neid kordi kokku lugeda. Midagi hullu minuga õnneks juhtunud ei ole. Üllatavalt hästi olen hakkama saanud. Kõige hullem oli, kui rula lendas mulle näkku ja lõi ülahuule katki, aga see paranes paari päevaga ära,» jagas ta oma kogemust.

Rulatamine nõuab palju harjutamist ja tööd enese kallal.
Rulatamine nõuab palju harjutamist ja tööd enese kallal. Foto: Mailiis Ollino

Harjutamine nõuab aega

Eric on veendunud, et rulatamise jaoks ei ole treenerit vaja. «Kuigi mõni siin vaidleks vastu,» möönis ta. «Arvan, et see tuleks ise või koos sõbraga ette võtta, kuskilt pihta hakata ja enda kallal tööd teha.» Samas tõdes ta, et kui käia trennis, siis on võimalik leida just neid sõpru, kellega ühiselt õppida.

Koos on ikka toredam uusi asju proovida. Kui Eric rulatamisega pihta hakkas, oli tal üks sõber, kellega koos esimesi katsetusi teha. Too loobus aga üsna pea ning siis tuli leida uus seltskond, kelle seltsis õppida, kukkuda ja lõpuks nõksud kätte saada. «Leidsin endaga sarnaseid noori, kes olid ka algajad rulatajad ja umbes sama vanad. Tahtsime üksteist toetada ja rääkida, mida oleme teinud,» kirjeldas Eric.

«Kui tahad midagi selgeks saada, nõuab see palju jaksu ja tundide kaupa õppimist. Pead ikka ja jälle ühte ja sama liigutust tegema. Kui see lõpuks välja tuleb, on tunne imeline,» kinnitas noormees ning lisas, et rõõm sellest aja jooksul ei vähene. Hüpata, trikke teha ja kiiresti rulaga rambist üles-alla sõita on alati põnev, isegi kui sama asja on tehtud juba sadu kordi. Pealegi on alati kusagil mõni uus koht või veel suurem ramp, kus ennast proovile panna.

Eric on rulaga sõitnud neli aastat ning suvel võib tal sellele kuluda terveid päevi. «Hommikul ärkan üles, lähen rulaga sõitma ja siis õhtul tulen koju ja lähen magama,» võttis ta asja kokku. Talvel, kui peab koolis käima, nii palju rula seljas ringi vurada ei saa, aga kolm korda nädalas kolm tundi jutti jõuab ta ikka sõitma.

Rulasid läheb nagu leiba

Aastate jooksul on tal olnud ka päris paras ports rulasid, kindlasti üle viieteistkümne, aga kes neid kõiki jõuab kokku lugeda. Mõni rula kestab pikalt, teine läheb läbi paari nädalaga. «Olen näinud ka selliseid, mis on läinud paari tunniga,» tõdes ta. «See kõik on kohutavalt etteaimamatu, vahel veab ja vahel mitte.»

Rula puhul on väga oluline ka kvaliteet.
Rula puhul on väga oluline ka kvaliteet. Foto: Mailiis Ollino

Noortel rulatajatel soovitab ta kindlasti osta rula spordipoest. Odavad vidinad, mida saab toidupoest, ei kesta just liiga kaua. Ericu ja tema sõprade lemmikpaigaks on praegu Pärnu Uue kunsti muuseumi esine väljak. See on linnarahvale küll pinnuks silmas olnud, aga kuskil peab ju rulatama. Samas kurdetakse pidevalt selle üle, et noored kasutavad liiga palju aega nutiseadmeid ning parem oleks hoopis õues aega veeta.

Sügisel alustas Eric 12. klassis. Kui keskkool läbi saab, tahaks ta tegeleda millegi loovaga. Talle meeldib väga õmmelda, joonistada, maalida ja riideid disainida. «Viimati proovisin teksariidest rahakotti teha, aga masin sõi kõik nõelad ära ja ma ei ole uusi ostnud. Ma kirjutan ka, aga kõik läheb sahtlisse,» tunnistas Eric, kes ei ole valmis oma kunsti veel teistega jagama.

Suvel tegi ta koos sõpradega ka ühe filmi, mis loomulikult rääkis rulatamisest. «Dokumentaalid meeldivad kõigile ja mulle meeldib neid teha,» lisas Eric.

Sõbrapäevik

õppeaine: ajalugu

lemmiktoit: kõik, mis on topitud vrapi sisse

eeskuju: Meelis Erm

laul: «Shoma tigr»

hingelähedane loom: kass

Osav juba trikki alles õppides

Meelis Erm.
Meelis Erm. Foto: Sander Ilvest

Meelis Erm, rulataja ja sõber

Eric on väga sõbralik, tark ja alati positiivne kutt. Tema omapärane rulatamisstiil on kergesti märgatav, sest ta erineb teistest vägagi. Nimelt rula peal olles on näha, kuidas temas on seda toorust ja vaba olekut. Trikke tehes näeb kõik välja nii, nagu oleks see tema jaoks lihtne. Ericu jaoks näeb uue triki ära õppimine välja nii, nagu ta ei prooviks seda sugugi esimest korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles