Laura raamatusoovitused: printsessidest ja koolipingest

Laura Lehiste
, Postimees Juunior reporter
Copy
Postimees Juuniori kaasautor Laura Lehiste.
Postimees Juuniori kaasautor Laura Lehiste. Foto: Mihkel Maripuu

Laura teeb seekord juttu kahest väiksematele sobivast raamatust, millest üks räägib omamoodi printsessidest ja teine tutvustab kõnekäände. Kolmas teos võtab ette 12. klassi õpilaste eesmärgid, mõtted, tunded ja ka mõned saladused.

«Teistmoodi printsessilood» (foto: Tänapäev)

  • autor: Piret Raud
  • sihtgrupp: 8-aastased ja vanemad
  • lehekülgede arv: 108
  • ilmumisaasta: 2013

Meile kõigile on jäänud mulje, et printsessid on alati ilusad, roosas kleidis ning elavad lossis. Tegelikult on asjad sellistest lugudest kaugel. Oled sa kohanud printsessi, kes oli tegelikult pilv? Või printsessi, kellel olid väga kõverad jalad ja kes tegeles kõrgushüppega? Raamatus on juttu ka printsessist, kel pidevalt kõht korises. Just selliseid omapäraseid lugusid raamatust leiabki.

Näiteks oli ühe loo peategelane printsess Kai, kes armastas väga puhtust. Tema lemmikhobi oli koristamine ning ta tegi seda lausa iga päev! Ühel päeval läks ta aga natuke liiale. Nimelt leidis ta, et raamaturiiulis olevad raamatud olid väga tolmused ning need tuleks puhtaks pesta. Kahjuks ei mõelnud ta sellele, et pesumasin pesi lisaks mustusele maha ka kõik jutud ja tähed. Pärast sellist õnnetust ei jäänud printsessil muud üle, kui kirjanikuks hakata ja ise lugusid kirjutada.

Minu lemmikloo peategelane oli printsess, keda kutsuti tagurpidiprintsessiks. Ta tegi absoluutselt kõike teistmoodi. Ta sõi kooki tassist, jõi kakaod taldrikult ning jäätist hoidis ahjus! Samuti pani ta riideid tagurpidi selga ning oli üldse üks huvitav karakter.

Ma arvan, et see on humoorikas ning lõbus raamat. Selles on palju lühikesi jutukesi teistmoodi printsessidest ja nende tegemistest. Igal leheküljel on ägedaid mustvalgeid pilte, mis on autor Piret Raua enda joonistatud!

«Kops läks üle maksa» (foto: Tammerraamat)

  • autor: Ilmar Tomusk
  • sihtgrupp: 8-aastased ja vanemad
  • lehekülgede arv: 84
  • ilmumisaasta: 2021

Kindlasti oled kuulnud mõnda naljakat väljendit nagu kops läks üle maksa, mõtete mõlgutamine või kukepükste kandmine. Just sellistest sõnavingerdustest see raamat koosnebki.

Peategelane on kuueaastane Martin, kes elab koos ema, isa ja väikese õega. Poisi igapäevategemistes juhtub nii mõndagi põnevat. Näiteks ühel õhtul, kui isa koju tuleb, selgub, et tal läks töö juures kops üle maksa. Martin on väga mures ja arvab, et peaks arsti kutsuma. Kuid siis selgitab ema, et tegelikult on isal lihtsalt paha tuju ja see läheb üle.

Teisel päeval tuleb aga välja, et Martini püksid on täitsa kukepüksteks jäänud. Selliseid pükse ei saa ju ometi lasteaeda jalga panna. Nii tulebki riidepoodi minna ja uued püksid valida. Poes räägib isa, et tal olid tihti väiksena ikka triibulised püksid. Ema aga ütleb, et tema oli noorena paras kehkenpüks. Kuid Martin leiab endale hoopis ruudulised püksid ning on väga rahul.

Järgmisel päeval peab Martin end tõsiselt kokku võtma. Nimelt peab ta jooksma spordivõistlusel koguni viis ringi ümber lasteaia! Muidu on kõik selge, kuid paar asja jäävad segaseks. Mida küll tähendavad isa hüüded, nagu “anna jalgadele valu”, “pista punuma” või “võta jalad kõhu alt välja”?

See on väga tore, teistmoodi raamat, kus on palju lõbusaid ja värvilisi pilte. See on hea ajaviitelugemine, kuid samas õpetab lastele ka kõnekäändusid ja väljendeid. Sobib ka ettelugemiseks väiksematele.

«Lõpupidu» (foto: Heli Kirjastus)

  • autor: Heli Künnapas
  • sihtgrupp: 13-aastased ja vanemad
  • lehekülgede arv: 204
  • ilmumisaasta: 2018

Raamatu peategelane on abiturient Raili, kes käib koolis Oodvere külas. Ta tegeleb klaverimängu ja korvpalliga, on ülihea õpilane ning pingutab heade tulemuste nimel kõvasti. Tema suurim eesmärk on lõpetada gümnaasium ning kolida suurlinna – igaveseks ära sellest kolkakülast.

Kuna külakool on väike, saavad seal kõik üksteisega hästi läbi. Kuid viimasest kooliaastast kujuneb väga teistsugune aasta. Kooli tulevad kaks uut poissi, Marcus ning Roomet, kes samuti 12. klassi alustavad. Marcus jääb silma oma avatud ning natuke üleoleva olekuga. Roomet seevastu tundub kinnisem ja salapärasem.

Järgnevatel nädalatel saab Raili trennis lähedaseks Marcusega. Tuleb välja, et Marcus pidi teatud põhjusel Tallinnast ära tulema ning tädi juurde Oodverre elama asuma. Täpset põhjust ta ei avalda. Marcus tundub väga tore, kuid paar asja hakkavad siiski Railit häirima. Miks käib poiss igal nädalavahetusel Tallinnas? Miks pidi ta sealt koolist ära tulema?

Ärevaks teevad ka Roometi hoiatused: «Ole Marcusega ettevaatlik!» või «Hoia temast eemale!». Railile tundub, et talle jäetakse midagi rääkimata. Näib, nagu tunneks poisid üksteist juba kaua... Nädalad mööduvad ning Raili hakkab rohkem suhtlema Roometiga, kel on tuleviku kohta kõrged eesmärgid ning kellega on niisama huvitav koos olla. Mitmel korral üritab Raili uurida, mis poiste vahel ikkagi juhtus. Kuni ühel päeval Roomet murdubki ning räägib kõik ära. Päevavalgele tulevad kohutavad saladused ja hirmsad teod.

Mis juhtus Marcuse ja Roometi vahel? Mida käis Marcus Tallinnas tegemas? Neile küsimustele leiad vastused raamatust. Minu meelest on see kurb, kuid samas õpetlik raamat. Selles on kirjutatud sõpradevahelisest läbisaamisest, tülidest, lahendamata probleemidest ja lapsepõlvetraumadest. Räägitakse ka koolistressist ning pingest, mis kaasneb suure õppekoormuse ja kõrgete eesmärkidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles