Saame tuttavaks ⟩ Kirke tegutseb mitme eest

Adele Johanson
Copy
Kirke Perillus.
Kirke Perillus. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kirke Perillus (17) on eriti tegus neiu, kes jõuab kooli kõrvalt eluvaimu sisse puhuda Türi noortevolikogule, õppida omal käel hispaania keelt, õpetada teistele eesti keelt ja mida kõike veel. Neiu rääkis meile, mida innustavat on ta juba jõudnud korda saata ja mida plaanib edasi teha.

Põhikoolis vedas Kirke kaks aastat eriti toredat minifirmat. Kui õpilasfirmasid teevad keskkooliõpilased, siis minifirmat tehakse põhikoolis. Tema loodud ettevõte kandis nime «Mängime koos». Kirke koos sõpradega käis nimelt laste sünnipäevadel mänge läbi viimas, õhupalliloomi meisterdamas ja nägusid maalimas.

«Osalesin Raplas mängujuhtide koolitusel,» meenutas tüdruk. Kuna mängujuhtimine talle väga meeldis, otsustas ta samasuguse koolituse korraldada kodus Türil. «Koolitasime mitu mängujuhti, kes said ka tunnistuse,» selgitas ettevõtlik neiu. Koos koolitatud mängujuhtidega saigi tehtud minifirma. Õppimine sellega veel ei lõppenud ning hiljem tuli end täiendada veel mitmel alal.

Näomaalingud ja õhupalliloomad

Näomaalingute koolituseks võttis Kirke kaasa oma väikese õe, kes sai olla modelliks. «Talle see väga ei meeldinud, sest ta on suur meigihuviline ja tal endal oleks kõik ilmselt paremini välja tulnud,» tõdes Kirke. Näomaalingud said aga temalgi päeva lõpuks selgeks.

Lõpuks õppis kogu minifirma seltskond tegema veel õhupalliloomi. Kusjuures õhupallid on päris vastupidavad, isegi kui nende kallal jõuga pusida. «Lapsed, kellele õhupallimõõku tegime, said nendega ikka mõõgavõitlusi pidada ja need ei läinud kohe katki,» kinnitas Kirke.

Kuigi õpilaste ettevõtmine on armas, ei olnud asi alati pilvitu. Esimesel aastal läksid nad sõpradega korralikult raksu ning mõtlesid kogu asja ära lõpetada. Samuti oli esimesel poolaastal tellimusi vähevõitu. «Alguses ei saanud vedama, pärast ei saanud pidama,» võttis Kirke selle kogemuse kokku.

Lõppkokkuvõttes sai nende minifirma väga edukaks. Kui kuuldused toredatest mängujuhtidest levisid, olid tüdrukutel kõik nädalavahetused tööd täis. Kes siis oma sünnipäevale särasilmset õhupallimeistrit või mängujuhti ei tahaks!

Kirke oli ettevõtlik juba põhikooli ajal - sõpradega asutasid nad minifirma «Mängime koos», mis laste sünnipäevadel põnevaid tegevusi läbi viis.
Kirke oli ettevõtlik juba põhikooli ajal - sõpradega asutasid nad minifirma «Mängime koos», mis laste sünnipäevadel põnevaid tegevusi läbi viis. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Keeli tasub õppida ja õpetada

Eelmisel talvel õpetas Kirke venekeelsetest peredest pärit lastele eesti keelt. Kui muidu korraldas VeniVidiVici õpilasvahetusi Eesti koolide vahel, siis koroonapandeemia tõttu ei saanud seda enam teha. Nii tuli leida uusi võimalusi, kuidas erineva keeletaustaga lapsi kokku viia. Seepärast pakutigi tublidele noortele võimalust hakata keelementoriks. Eestikeelsed noored said nelja nädala jooksul juttu puhuda vene emakeelega noortega ja vastupidi. «Kohtusime kolm-neli korda nädalas ja tutvustasin neile eesti kirjandust, muusikat ja filme. Uurisin, mida nemad ise teavad, ja lasin neil lugeda artikleid või lõike raamatutest,» rääkis Kirke mentoritööst.

Mentoreid oli vähe, huvilisi aga väga palju. Nii sai tüdruk endale kaks õpilast, kellega ilmaasju arutada ja keelt õppida. Teise omavanusega juttu puhudes on ju palju mõnusam sõnavara ja uusi väljendeid õppida. Kirke ise armastab hispaania keelt ja kultuuri ning korraldas ka noortevahetuse hispaania kooliõpilastega. Eestist oli kümme ja Hispaaniast samuti kümme noort, kes said korra kokku siin ja korra seal. Seltskond arutas üheskoos, kuidas saavad inimesed oma kodukandis miskit paremaks teha.

«See oli minu meelest väga äge. Seal oli väga äge grupp noori ja oleme nendega ikka suhelnud. Projekt sai läbi septembris ja detsembris saatsime neile jõulupakid. Tegime piparkooke ja kirjutasime kõigi nimed peale,» rääkis Kirke oma uutest sõpradest. Nüüd on seisab tal ees veel üks noortevahetuse projekt, kus koos hispaania ja türgi noortega on kavas arutada ettevõtluse teemadel. Kui see tehtud saab, tahaks ta ka Gruusia noortega miskit ühist ette võtta. Esimesed plaanid on juba paika pandud.

Septembris alustas Kirke 11. klassis. Lisaks koolitööle püüab ta käima saada Türi noortevolikogu. Paar kohtumist on neil juba olnud ning nüüd tuleb tegutsema asuda. Ka suvel ei olnud Kirkel mahti hoogu maha võtta. Päikese käes praadimise asemel käis ta hoopis Eesti Pagaris tööl. «Ma ei saa mainimata jätta, et töökaaslased olid väga ägedad,» kinnitas ta.

Sõbrapäevik

Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Lemmiktund: majandus

Hingelähedane loom: hobune

Eeskuju: Türi noortekeskuse juhataja Sulo Särkinen

Lemmikmuusik: Shanon, 5MIINUST

Lemmiktoit: vanaema tehtud kartulipuder ja kaste

Organiseerib ja areneb ka ise

Türi noortekeskuse juhataja Sulo Särkinen

Kirke on ettevõtlik noor, kes oskab oma teadmisi kasutada. Ta on rahvusvahelise noortevahetuse algataja ning elluviija. Kirke on sõbralik ning rõõmsameelne ega pelga algatada uusi tegevusi. Tema peale võib alati kindel olla! Ta loob aktiivselt mitteformaalse õppe võimalusi valla noortele, osaledes ja arenedes ka ise.

Kirke oli üks eestvedajaid eelmisel sügisel, et luua Türile noortevolikogu. Noored tegid väga laheda reklaamklipi noortevolikogust ja selle valimisest. Nüüdseks on noortevolikogu tema algatusel loodud ja noored on valla juhtimisse kaasatud rohkem kui varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles