Põnev spordiala ⟩ Ameerika jalgpallis saab palju madistada

Adele Johanson
Copy
Karl Christian Velberg mängimas ameerika jalgpalli.
Karl Christian Velberg mängimas ameerika jalgpalli. Foto: Tairo Lutter

Karl Christian Velberg (17) armastab väga mängida ameerika jalgpalli. Ta rääkis Postimees Juuniori lugejatele, kuidas see mäng käib ja mis tal kõige rohkem silma särama paneb.

Karl Christian hakkas ameerika jalgpalli mängima paar aastat tagasi. «Mu sõber kutsus mind. Proovisin seda ja tahtsin kohe trenni minna,» rääkis ta. «Kirjutasin tiimile ja nad kutsusid mind mängima.» Ameerikas on see mäng tohutult populaarne, Eestis veel mitte nii väga, aga tegus noormees on kindel, et küll ka see ala tuntust ja fänne kogub.

Ühtekokku mängib ameerika jalgpalli Eestis umbes 50 inimest. Karl Christian mängib meeskonnas Tallinn Kings. Oma ala suure fännina käib ta trennis nii palju kui võimalik on, ehk siis kolm korda nädalas. Esimene pool trennist läheb soojendusele ja harjutuste tegemisele. Viimased poolteist tundi saab ka mängu ennast katsetada.

Eestis vastaseid ei ole

Tavaliselt peavadki võistkonnaliikmed üksteise vastu mängima, sest Eestis teisi meeskondi ei ole. Kunagi mängiti ameerika jalgpalli ka Eesti lõunaotsas, aga Tartu Titansi meeskonnast pole enam miskit kuulda olnud. Seega tuleb vastaseid otsida kaugemalt. «Võistkondi on Leedus ja Poolas. Kõik tahaksid meiega mängida, sest neil pole ka vastaseid võtta. Koroona ajal oli muidugi raske,» kirjeldas Karl Christian. Nii käis ta just äsja oma esimesel võistlusel Leedus. Võistlus läks imehästi ja Tallinn Kings võitis.

Päris pilvitu muidugi võistlus ei olnud. Karl Christian murdis suures saginas rangluu, kuid tema kinnitusel pole sellest hullu midagi ja kõik paraneb ära. Teadupärast ongi ameerika jalgpall paras rüselemine, kus palli pärast läheb alatihti tõsiseks madinaks. Karl Christianile see just meeldibki, sest see tekitab adrenaliini. «Mulle meeldib ka meeskonnatöö,» lisas noormees.

Eestis ameerika jalgpall alles kogub populaarsust. Kokku mängib mängu ca 50 inimest.
Eestis ameerika jalgpall alles kogub populaarsust. Kokku mängib mängu ca 50 inimest. Foto: Tairo Lutter

Jalgpallis võib palli kätte võtta

Kui tavalises jalgpallis on keelatud palli käega katsuda, siis ameerika jalgpallis tohib palli käega katsuda just nii palju kui tarvis. Seda ei mängitagi jalgadega. Mäng on oma nime saanud hoopis palli järgi, mis on peaaegu ühe jala pikkune. Punkte saab mängus selle eest, kui viia pall üle vastase väravajoone või lüüa see läbi vastaste värava.

Tallinn Kings treener Martti Poom.
Tallinn Kings treener Martti Poom. Foto: Tairo Lutter

Mängijatel on platsil erinevad rollid. Mõlemast meeskonnast on korraga väljakul üksteist mängijat ja igaüks teeb veidi erinevat asja. Mõned on ründajad, teised kaitsjad ja kolmandatel on oma eriülesanded. Karl Christian on jooksja ning tema töö on mängus, pall kaenlas, võimalikult väledalt vastase platsipoolele silgata.

Mängu juures on põhiline see, kuidas meeskond üksteist mõistab ja koostööd teeb. Karl Christian peab ootama, kuni tekib vastase kaitseliinis mõni auk, et ta saaks suure hooga jooksu pista. Teine meeskond jälle püüab teda selles takistada. Leedus võistlusel jäi ta korra ka paraja inimkuhja alla. «Tundus, et pall läheb selle hunniku all tühjaks, aga õnneks ei juhtunud midagi,» kirjeldas ta.

Korralik polster peal

Selleks et mängijad ikka terveks jääksid, on ameerika jalgpallis vaja päris palju kaitsmeid. Kõige tähtsam neist on kiiver. Korralik kiiver maksab Karl Christiani sõnul 500 eurot või rohkemgi. «See on mõnus laks jah. Ütlen vanematele, et see on ühe korra asi ja kasutan kiivrit, kuni see on ribadeks. Ei ole sellist raha raisata,» tõdes ka noormees ise. Lisaks kiivrile on mängijatel veel õlakud, kaitsmetega püksid, kindad palli püüdmiseks ja ketsid.

Tulevikus tahaks Karl Christian olla oma lemmikalal nii edukas kui vähegi võimalik. Profisportlasena võiks ameerika jalgpalli mängida mõnes teises Euroopa riigis. Kui ta eriti osav on, võiks jõuda ka USAsse. Seal on muidugi konkurents väga suur. Tema kõige suurem eeskuju on Walter Jerry Payton (pildil), kes mängis Chicago Bearsi meeskonnas. Ka Paytoni roll oli olla jooksja ning teda peetakse üheks parimaks mängijaks ajaloos.

Kuidas ameerika jalgpall välja mõeldi?

Ameerika jalgpall on välja kasvanud Suurbritannias levinud ragbist ja jalgpallist. Need omakorda on mõjutusi saanud pallimängudest, mida Suurbritannia koolides mängiti juba sadu aastaid tagasi. Tänaseks on tegemist omaette spordialaga, mida mängitakse väga kirglikult USAs. Ka Euroopas on mõned tegusad meeskonnad. Esimest korda mängisid kaks meeskonda ameerika jalgpalli 19. sajandi lõpus 1869. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles