Noortekeskused kutsuvad noori tegutsema

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Lääneranna noortekeskuse noored.
Lääneranna noortekeskuse noored. Foto: Erakogu

Üle Eesti tegutsevad noortekeskused ootavad külla kõiki 7–26-aastaseid noori. Otsi üles oma kodukoha noortekeskus ning mine uudistama, mida põnevat seal tehakse. Kindlasti oskavad keskuste asukoha ja tegevuste kohta infot jagada sinu kooli huvijuht või õpilasesindus.

Noortekeskustes võivad tegevust leida igasuguste huvidega lapsed-noored. «Noortekeskused on kui raamat, mida ei saa hinnata kaane järgi. Sisu on alati rikkalikum, kui alguses välja paistab,» usub Eesti avatud noortekeskuste ühenduse (ANK) juhatuse liige Gethe Kooli.

Tihti loovad noorsootöötajad noorte vaba aega sisustades esimese kontakti. Ühiste tegevuste kaudu jagatakse ka infot õppimise, töötamise, tervise, rahatarkuse ja kõige muu kohta, mis noort parasjagu oma elu paremaks korraldamisel ja tuleviku planeerimisel kõnetab. Koos noorsootöötajaga analüüsitakse noore huve ja soove – mis kogemusi või oskusi oleks tal unistatud elu loomiseks tarvis, milliseid väärtusi ja maailmavaadet soovitakse hoida ja edasi kanda. Kui katsetada tegevusi mitmetes valdkondades, saab noor kaasa aidata oma isiklikule enesearengule, mida toetavad alati positiivsed noorsootöötajad.

Gethe Kooli ja Triin Põri.
Gethe Kooli ja Triin Põri. Foto: Erakogu

ANK juhatuse liige Triin Põri leiab, et noortekeskuste teenused pakuvad noorele võimalusi eneseteostuseks ning tegevustes kaasalöömine või nende algatamine aitab arendada eluks vajalikke oskusi ja annab väärtuslikke kogemusi. «Arendatakse näiteks meeskonnatööoskust, suhtlemisoskust, julgust olulistel teemadel kaasa rääkida, ettevõtlikkust, omaalgatuslikku initsiatiivi ja mitmeid teisi olulisi tulevikuelu kujundavaid oskuseid,» täpsustas Põri. Seega tasub nende töid-tegemisi uudistama minna!

Põlva noortekeskuses saab mängida piljardit, lauatennist, WildEsti, lauamänge, konsooli- ja virtuaalreaalsuse mänge, kokata, kasutada internetti, laenutada tõukerattaid, osaleda huviringides või lihtsalt niisama mõnusalt aega veeta. Noortekeskuse tegevustest rääkis Põlva noortekeskuse juhataja Kristina Masen.

Miks võiks noor külastada noortekeskust?

Külasta noortekeskust, kui tahad koos kaaslastega midagi toredat ette võtta, osaleda huviringides või hoopiski ise midagi korralda. Keskusesse ootame kõiki noori, kuid eriti oodatud on gümnaasiuminoored!

Milliseid suuremaid üritusi on sügisesel koolivaheajal oodata?

Oktoobrikuu koolivaheajal toimub koostöös Põlva kooliga kaks õpihuvilaagrit. Ja kui COVID lubab, plaanime korraldada ka ühe noortepeo. Täpsemat infot saab noorsootöötajatelt.

Millistes huviringides saab noortekeskuses osaleda?

Meie noortekeskuses on meediaring, kokandusring, rahatarkus, TORE-ring, viburing ning tekstiili taaskasutuse ring ja need on kõikidele noortele tasuta.

Kust leiab teie noortekeskuse tegemiste kohta infot?

Noortekeskus asub Põlva linnas aadressil Kesk 15 Põlva kultuuri- ja huvikeskuse hoones. Põlva noortekeskuse tegemiste kohta saab infot meie Facebookist ja Instagramist.

Lääneranna noortekeskus asub Lääneranna vallas Pärnumaal. Noortekeskuse alla kuuluvad noortetoad Lõpel, Kõmsil, Varblas ja Lihulas ning vabatahtlikkuse alusel Koongas, MTÜ Koonga kogukonna ruumides KoKo. Noortekeskuse tegevustest rääkis Lääneranna noortekeskuse juhataja Anneli Pikkmets.

Miks võiks noor külastada noortekeskust?

Selleks et saada uusi sõpru, põnevaid kogemusi, teadmisi ja oskusi. Koos on meil alati põnev, lõbus, huvitav ja mis peamine, me oleme nagu perekond. Vahel ei tahakski koju minna. Noored vajavad, et neid kuulatakse ja toetatakse, nendega räägitakse ja neisse usutakse – nii kasvab põlvkondade vaheline side ja saame luua inspireeriva keskkonna noorte arenguks.

Mida noortekeskuses teha saab?

Noortekeskus on piirkondlike noorte jaoks bussi ootamise koht, kaubanduskeskus, kus koos sõpradega tšillida, raamatukogu, õppimiskoht ja palju muud. Noortekeskuses saab mängida laua- ja seltskonnamänge, osaleda kohalikes ja rahvusvahelistes projektides. Lisaks korraldame iga-aastaseid noortemalevaid, laagreid, noortepäeva, tähistame traditsioonilisi rahvakalendri tähtpäevi.

Milliseid suuremaid üritusi on sügisesel koolivaheajal oodata?

Oktoobri lõpus tähistame halloween’i ja ehime noortekates helkuripuud, et oleksime ikka pimedal ajal nähtavad.

Millistes huviringides saab noortekeskuses osaleda?

Noortekeskuses toimuvad erinevad tasuta huviringid. Näiteks toimuvad kõikides noortetubades kokandusringid, ajakirjandusring, tüdrukute tehnoloogiaring Unicorn Squad, spordiring, meisterdusring. Palju muud põnevat on veel planeerimise faasis. Kuid õige pea saab uute huviringidega tutvuda Lääneranna noorteportaalis.

Kust leiab teie noortekeskuse tegemiste kohta infot?

Meie noortekeskuse kohta saab infot noorteportaalist noored.laaneranna.ee ning Facebooki lehelt Lääneranna noortekeskus. 2021. aasta algusest ilmub kord kvartalis koos Lääneranna Teatajaga ka noorte paberleht Lääneranna Lumehelbeke. Toetame noorte ajakirjandushuvi, analüüsivat ning kriitilist suhtumist saadud infosse ning eneseväljendusoskust. Paberleht on justkui loogiline jätk veebiportaali ja noorsootöö arengus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles