Lapsed said teaduse nimel toiduga mängida

Adele Johanson
Copy
Spagettidest ehitati torn kleeplindi abiga.
Spagettidest ehitati torn kleeplindi abiga. Foto: Tairo Lutter

Kodus on enamasti lastel toiduga mängimine keelatud, sest toit tuleb hoopis ära süüa ja mitte sellega nalja teha. Teadlaste Öö puhul võis aga Energia avastuskeskuses Tallinnas septembri lõpus terve nädalavahetuse toiduga lustida, sellest ehitada ja muud nalja teha.

Päris toidusõjaks seal muidugi ei läinud, aga palju vahvat sai omal käel ära proovida küll. Alustuseks said lapsed ehitada spagettidest torni. Spagetid on teadupärast päris haprad ja nendest ehitamine on üsna keeruline. Nii on kaval nõks teha spagettidest kolmnurki ja püramiide, mis püsivad veel paremini koos kui nelinurgad ja kuubid.

Peenikesi spagette sai omavahel ühendada kleeplindiga. Kogu asja eesmärk oli teha võimalikult kõrge torn, mille otsas püsiks ka üks vahukomm. Kui suur vahukomm paigal püsida ei tahtnud, siis võis paika panna pisikese kommikese, sest ehitamisest peab ju rõõmu olema. Mõned vahukommid läksid muidugi ka ehitajatele maiustamiseks – ka seda ei saa pahaks panna!

Ühe eriti kõrge torni otsas uhkeldasid koguni kolm vahukommi, mis üksteist tasakaalus hoidsid. Karolina (6) ja tema ema tegid selle torni päris kõrgeks, lausa 55 sentimeetrit. Et kogu konstruktsioon koos püsiks, pidid nad mõnes kohas spagette tugevdama ja panema mitu tükki üksteise kõrvale.

Mõned tornid said kerged ja liikuvad ning neid võis meisterdamislaua pealt tõsta ka põrandale näitusele teiste samasuguste kõrvale. Emma (10) ja Eva-Lotta (11) mitmekorruseline torn oli aga ehitatud nii, et seda ei saanud kuhugi ümber paigutada. Seal oli ohtralt makarone, teipi ja komme. Kuigi kogu ehitis nägi välja parajalt habras, püsis see uhkelt püsti. Võibolla ootab neid neiusid ees suur tulevik inseneritöös.

Silmad kinni

Meelte töötoas pidid lapsed oma nägemismeele silmaklappide taha peitma ja proovima, kuidas lõhna, maitsemeele ja kompimise abil maailmast aru saada. Tuleb välja, et nägemine mõjutab ka seda, kuidas asjad maitsevad. Kui vaatad oranži Skittlesi kommi, siis aimad juba ette, et see võiks olla apelsinimaitseline. Punane Skittles võiks jälle olla maasikamekiga ja roheline võiks maitseda õuna moodi. Kui silmad kinni panna ja värve mitte vaadata, maitsevad need kõik aga ühtmoodi. Kes oleks võinud seda arvata! Silmad võivad isegi maitsemeele ära petta.

Meelte töötoas sai silmad kinni nuusutada erinevaid toiduaineid.
Meelte töötoas sai silmad kinni nuusutada erinevaid toiduaineid. Foto: Tairo Lutter

Veel sai toiduga tutvust teha lõhnameele abil. Karolina proovis, kas tunneb ära kohvi, kakao ja nelgi lõhna. Meelte töötoas sai proovida muudki põnevat, aga kommide söömine teaduse eesmärgil oli kõikide noorte teadlaste arvates parim töö.

Teadusteatris näitas Aare Baumer elektri ja toidumaailma salapäraseid seoseid. Tuleb välja, et patareid kasvavad puu otsas. «Mul on siin head Poola patareid. Hommikul toidupoest ostsin, 54 senti kilo,» rääkis ta ja näitas õunu. Oskaja inimene võib ka õuntest, kartulitest või muust kraamist elektrit välja pigistada. Õunad lükatigi alusele, vajutati seadeldis lülitist tööle ja tuluke läks põlema.

Elektroonilised kääksud

Baumer näitas ka, kuidas porgandi ja viineriga teha elektroonilist muusikat. Ühte ega teist ei pea kasutama trummipulgana. Need võib ühendada kõlariga, ning kui kõlari juhtme küljes olevat porgandit veega taldrikus keerutada, ongi tulemuseks eksootilisemat laadi kääksud, mida võib hellitavalt ka muusikaks kutsuda. Viineriga toimib asi täpselt samamoodi. Maailm on ikka üllatusi täis.

Köögiviljade kaalumine.
Köögiviljade kaalumine. Foto: Tairo Lutter

Kohe kassa kõrval võisid lapsed katsetada köögiviljade kaalumist. Eesmärgiks oli kaussi saada täpselt ühe kilo jagu köögivilju, ilma et neid pidevalt kaaluks. Harriet (4) ei lasknud ennast püstitatud ülesandest väga segada ning ladus rõõmuga kaalule suurema hulga kartuleid, porgandeid ja kapsa. Eriti meeldis talle veidi vildakas kartul, mis meenutas lumememme.

Kes aga toiduteadust teha ei tahtnud, võis hoopis füüsikale keskenduda. Ron Rasmus (5) ja Ekke (2) uurisid hoopis gravitatsiooni mõju ning lasid kordamööda liumäest alla.

Kuidas kodus toiduteadust teha?

Skittlesi kommidest saab teha kauni vikerkaare, kui need panna veega täidetud taldrikusse. Kui kommide värv on vees lahustunud, siis saab ka ise järele proovida, kas tõesti on kõik kommid täpselt ühe maitsega.

Põneva katse saab teha ka õhupalli, sooda ja äädikaga. Kui valada plastist joogipudelisse törts äädikat ja panna sellele lisaks paar supilusikatäit söögisoodat, hakkab segu kihisema. Kui pudeli otsa panna õhupall, hakkab see kiiresti paisuma. Süsihappegaas, mis sooda ja äädika segust välja vurtsatab, ajabki õhupalli pungile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles