Teeme koos ⟩ Kuidav valmistada jaapanipärast lõunakarpi ehk bentot?

Adele Johanson
Copy
Bento ehk jaapanipärane lõunakarp.
Bento ehk jaapanipärane lõunakarp. Foto: Eero Vabamägi

Jaapani emad panevad lastele igal hommikul kaasa armsa tervisliku toidu karbi, kus porgandiviiludest on saanud südamekesed ning redisest on välja lõigatud Hello Kitty. Hetti Meltsas Jaapani kultuurikojast näitas Irisele (13) ja Erikule (11), kuidas sellise lõuna valmistamine käib.

Iris ja Erik õpivad Tallinna Järveotsa gümnaasiumi kunstiklassis ja on kaunites kunstides väga osavad. Lapsed teevad ka ise kodus süüa ja seepärast tulid nende toidukarbid imekenad. «Toidu tegemine tekitab väga erilise tunde,» märkis Erik.

Bento valmistamine algab riisi keetmisest ja pesemisest. Meltsas oli Postimehe toimetusse kaasa võtnud riisikeetja – see on esimene asi, mille jaapani toidu sõbrad endale muretsevad. Ümara teraga suširiisi võib keeta ka potis, kuid siis peab vaatama, et vett ja riisi oleks ühepalju. Esimese hooga peab riis kaane all keema minema ja siis pikalt tasasel tulel mõtisklema. Nii keetes jääb riis parajalt kleepuv ja sellest saab asju voolida nagu plastiliinist.

Ideaalse riisi saab riisikeetjaga.
Ideaalse riisi saab riisikeetjaga. Foto: Eero Vabamägi

Kui riis potis, võis hakata muna praadima. Munast saab teha lõunakarpi näiteks imearmsaid mesilasi. Muna praadimiseks on jaapanlastel eriline neljakandiline pann, kuid muna võib rullitada ka tavalisel pannil. Siis jäävad otsad veidi ebaühtlased, aga need saab toidu tegemise käigus nahka panna.

Pannile tuleb valada õhuke kiht maitsestatud klopitud muna ning praadida, kuni see on peaaegu küps. Seejärel tuleb muna rullida ühte panniserva ja uus ports praadima panna. Kui see kiht on juba mõnusalt praetud, tuleb kogu ports rullida teise panniserva. Nii rullitakse muna mitu korda ühest panni otsast teise, kuni munast saab kollane vorstike. Seda on hiljem hea viilutada.

Hetti Meltsas jagas õpetussõnu bento valmistamiseks.
Hetti Meltsas jagas õpetussõnu bento valmistamiseks. Foto: Eero Vabamägi

Värvikirev toit

Järgmine samm on kana praadimine. Karage ehk frititud kana on üks jaapani laste lemmiktoite. Kuna iga tervisliku toidu juurde käib ka köögivilju, näitas Meltsas, kuidas praadida jaapani kõrvitsat kabocha’t. «See on kivikõva, aga väga maitsev,» rääkis Meltsas, kes neid rohelisi vilju oma aias kasvatab. Ka kõrvits käis tainast ja õlist läbi ning sai krõmpsuv ja krõbe. Praetud kana ja kõrvits olid ka Eriku ja Irise lemmikud.

Jaapani toit peab kindlasti olema värviline. Siin oli abiks porgandisalat. Iiris lõikas porganditest väikesed tikukesed, mis käisid korra pannilt läbi ja said endale kastme selga. Erik tegi koorijaga kurgist õhukesed viilud. Neist sai hiljem lilleõisi voolida või siis niisama kaunistuseks lisada.

Kui ettevalmistused tehtud, sai hakata voolima. Meltsas näitas lastele ette, kuidas teha riisist kahte jaapani multikategelast – Totorot ja Hello Kittyt. Totoro voolimiseks eraldi vormi ei olnud, see tuli käte vahel valmis mätsida. Selleks et Totoro oleks halli värvi nagu multikas, lisasime riisile musti seesamiseemneid. Totoro kõhu peale tuli panna törts majoneesiga tuunikala ning selle otsa ports valget riisi. Hiljem tuli Totorole pähe torgata ka kõrvad. Hello Kitty tegemine oli lihtsam, sest selleks oli Meltsas kaasa võtnud vormi. Sinna tuli panna ports riisi, siis tuunikala ja veel riisi. Valminud riisipätsid sai vormist välja lükata ja Hello Kitty oligi olemas.

Kujundite saamiseks on olemas spetsiaalsed vormid.
Kujundite saamiseks on olemas spetsiaalsed vormid. Foto: Eero Vabamägi

Vurrud ja silmad pähe

Kui mõlemad loomakesed olid karpi saanud, võis hakata kaunistama – teha neile silmad, vurrud ja Totorole kõhutuustid. Eriku ja Irise Totorod tulid üsna eri nägu. Erik arvas, et tema Totoro on nagu Kung-Fu Panda ja õe oma meenutas öökulli.

Vurrude ja silmade jaoks saab musti ribasid lõigata pressitud vetikalehtedest ehk norist. Silmavalged sai teha redisest. Hello Kitty ninaotsa saab teha paprikast, porgandist või redisest. Hello Kittyl on peas ka lipsuke. Selle tegemiseks saab kasutada pisikest südamekujulist piparkoogivormi. Kui kaks südant kokku panna, ongi lipsuke peaaegu valmis. Sellele tuleb lisada veel pisike paprikatükk.

Lisaks võib karpi lõigata kõiksugu köögivilju südame, lillekese või muul kenal kujul. Meltsas võttis selleks kaasa bento-vormid. Käiku võib lasta ka piparkoogivormid või plastiliinivormid, kui neid eelnevalt korralikult pesta. Vorstist või keeduporgandist saab sellega südamekese või liblika kätte. Kõvast paprikast plastiliinivorm ilmselt jagu ei saa.

Erik ja Iris isetehtud bentodega.
Erik ja Iris isetehtud bentodega. Foto: Eero Vabamägi

Totoro ja Hello Kitty

Totoro on loodusvaim, kes lastele hädas appi tuleb. Joonisfilm «Minu naaber Totoro» valmis juba 1988. aastal ja on Jaapanis tänini väga armastatud. Hello Kitty on Sanryo ettevõtte loodud tuntuim tegelane. Ta on üles astunud joonisfilmides, riietel, koomiksites ja muusikavideotes.

RETSEPTID

Totoro ja Hello Kitty

  • riisi
  • tuunikala
  • majoneesi
  • norilehti
  • sušiäädikat maitsestamiseks
  • musti seesamiseemned Totorole värvi andmiseks
  • paprikat Hello Kitty nina ja lipsukese jaoks
  • peedimahlaga saab Hello Kitty soovi korral roosaks teha

Jaapani omlett ehk tamagoyaki

  • 2 muna
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl sojakastet
  • 2 sl vett

Kõik ained tuleb kausis kokku segada, muna lahti kloppida ning õhukese kihina pannile kallata. Õhukesi kihte tuleb pannil rullitada, kuni munast on saanud kena kollane vorstike.

Porgandisalat

  • 1 porgand
  • 2 sl misopastat
  • 2 sl seesamiseemneid
  • 0,5 sl mett

Porgandist tuleb lõigata tikud ja need pannil veidi läbi hautada. Seejärel tuleb tikukestele selga kallata kõik maitseained ja need omavahel põhjalikult ära segada. Mõnusad porgandid lisavad toidukarpi värvi.

Tempura

Seda maitsvat suupistet saab valmistada kõiksugu köögiviljadest ja ka lihast. Meie koorisime ja viilutasime jaapani kõrvitsa. See tuli kasta klopitud muna sisse ning siis tempurajahusse. Tainase kasuka selga saanud kõrvitsaviilud tuleb frittida suures potis õlis, kuni need on kuldsed ja krõbedad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles