Saame tuttavaks ⟩ Lucas tuli motokrossi Euroopa meistriks

Adele Johanson
Copy
Pildil EMX65 klassis motokrossi Euroopa meistriks saanud Lucas Leok.
Pildil EMX65 klassis motokrossi Euroopa meistriks saanud Lucas Leok. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Lucas Leok (9) tuli Itaalias Sardiinias motokrossi Euroopa meistriks. Poiss oli saavutuse üle väga uhke ning tema motokrossisõitjatest isa ja vanaisa rõõmustasid samuti.

Euroopa meistriks tulemine ei läinud lihtsalt. Tema peamine konkurent Hollandist sai alguses parema tulemuse ja kogu võistlus oli üsna tasavägine. «Muidu oleme sõbrad, aga rajal ei ole sõbrad,» kirjeldas Lucas suhteid osava hollandlasega. Pealegi olid kõik konkurendid Lucasest aasta või paar vanemad. Katsu sa endast suurematega mõõtu võtta! «Ikka väga uhke tunne on,» tunnistas ta ise võistluse lõpplahendust.

«Päris võitu ei osanud me oodata, aga teadsin, et ta on eesotsas,» lisas Itaalias toimunud võistluse kohta Lucase isa ja treener Aigar Leok.

Mootorratas paneb silma särama

Lucas on mootorrattaid armastanud kogu elu ning sära silmis ja tohutu soov oma alaga tegeleda on see, mis viib võiduni. Esimese taolise sõiduriista sai ta endale juba kahe ja poole aastaselt. See oli mõeldud just nii pisikestele põnnidele ja mootorrattal olid koguni abirattad all. «Kolmeaastaselt sõitsin veel kodus muru peal ja neljaaastaselt sain esimese võistluse teha,» meenutas Lucas oma särava karjääri esimesi samme.

Tema elu esimene võistlus toimus Viljandis ja siis said uhke karika kõik võistlejad. Nüüd ei oska ta enam täpselt kokku lugeda, mitmel võistlusel ta viimase viie aasta jooksul käinud on, aga neid on ikka väga palju. Eriti meeldib talle sõita ja võistelda Pärnumaal Tihemetsa rajal, kus on palju hüppeid. «Pead suure hooga hüppesse minema, et üle läheksid,» kirjeldas noor meister oma ala saladusi.

Kui Lucas võistleb, on kiirused päris suured. Ta vurab umbes 80 kilomeetrit tunnis. Selleks et teistest ikka ette jõuda, teeb ta ohtralt trenni ning on koguni kahe mootorratta uhke omanik. «Üks on treeningtsikkel ja teine on võistlustsikkel,» selgitas noormees.

Lucas vurab mootorrattaga nii, et pori lendab!
Lucas vurab mootorrattaga nii, et pori lendab! Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Kui ta Postimees Juuniorile oma seiklustest rääkis, oli Lucas Itaaliast juba Belgiasse reisinud ja ootas sealset noortekrossi võistlust. Esimese hooga ei saanud teda telefonitsi kätte, sest ta oli läinud hommikujooksu tegema. «Käin jooksmas ja teen harjutusi, et tugevam olla,» rääkis ta. «Tugevust on vaja, sest kui suured hüpped tulevad, pean kõvasti kinni hoidma.» Talvel käis ta ka BMXi trennis, sest siis ei ole krossivõistlusi. Motokross on tema sõnul aga ikka ägedam, sest saab kõrgemalt lennata.

Hinded peavad korras olema

Lucas õpib Tartus Ülenurme gümnaasiumis. Väga tihti ta paraku kooli ei jõua, sest tihtipeale on poiss sõidus. Töövihikud on tal tee peal kaasas ja vahepeal nokitseb ta koolitöö kallal. «Vanemad vahel aitavad, aga üldiselt teen kõik ise,» rääkis ta. Isa sõnul on neil kokku lepitud, et mootorrattaga saab sõita ainult siis, kui koolis on hinded korras. Kui koolis hakkab viltu vedama, läheb mootorratas nurka.

Ka Lucase isa ja vanaisa on mootorratta seljas väga edukad olnud. Isa Aigar on nüüd Lucase treener ja vanaisa Aivar jagab ka vahel oma kogemusi. «Me ei lähe kunagi tiitlit võitma, vaid läheme osa võtma ja kui tiitel tuleb, siis hõiskame,» lausus Aivar Leok järgmisel aastal toimuvate maailmameistrivõistluste kohta Lõuna-Eesti Postimehele. «Motospordis võib kett puruneda ka enne finišikurvi, sellega tuleb leppida.»

Lucas mõtleb kaasa ja pingutab ise

Foto: Mihkel Maripuu

Isa ja treener Aigar Leok

Lucase tugevus on see, et ta suudab mootorrattal ühtlast hoogu hoida ja tal on head sõiduasendid. Ta oskab rada vaadata ja valida, see on ka väga suur pluss. Paljud lapsed sõidavad ühte trajektoori, kui nad trennis käivad. Võistlustel on rajad aga erinevad. Tal on sära silmis ja ta tahab ise tegutseda. Ta käib ise jooksmas, teeb harjutusi. Mina olen ainult abiks.

Kuidas meistritiitli toonud sõit läks

EMX65 klassi Euroopa meistrivõistluste finaal sai teoks 18. septembril Itaalias Riola Sardo krossirajal. Lucas ei saanud avasõidu stardist küll kõige paremini minema, kuid läbis hästi esimese kurvi ning asus rajale kuuendana. Ta tõusis raskel liivarajal avaringi lõpuks juba teiseks. Esikohal oli sel hetkel soomlane Viktor Leppälä, kellest Lucas juba järgmisel ringil möödus ning sõitu juhtima asus. Sõidu jooksul sai soomlane veel mitmel korral Lucasele lähedale, kuid eestlane suuri vigu ei teinud, kontrollis sõitu lõpuni ning saavutas esikoha.

Teises sõidus tegi Lucas parema stardi ja oli avakurvi järel kolmas. Mõni kurv hiljem tõusis ta teiseks avasõidu kolmanda, hollandlase van den Broeki järele. Lucas hoidiski teist kohta kindlalt sõidu lõpuni. Kahe sõidu kokkuvõttes teenis Eesti poiss 47 punkti ning tuli EMX65 klassi Euroopa meistriks. Teiseks tuli van den Broek (45 punkti) ja kolmandaks Leppälä (42 punkti).

Allikas: Lõuna-Eesti Postimees

Sõbrapäevik

Lemmiktoit: makaronid tomatikastme ja tuunikalaga

Lemmikmuusika: mootorite surin

Eeskuju: Antonio Cairoli

Hingeloom: koer

Lemmiktund: matemaatika

Lucase saavutused

  • 2019. aasta Eesti meister 50cc klassis
  • 2020. aasta Eesti noorte karikavõitja 65cc klassis
  • 2021. aasta Eesti meister 65cc klassis, Eesti noorte karikavôitja 65cc klassis, EMX65 klassi Euroopa meister
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles