Intervjuu ⟩ Loomaaias läheb lustlikuks kõrvitsapeoks

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Jaapani makaagid kõrvitsatega maiustamas.
Jaapani makaagid kõrvitsatega maiustamas. Foto: Liis Treimann

Kõrvitsate kogumine keskkonna rikastamiseks algas aastal 2012 Tallinna loomaaia sõprade seltsi soovil. Aastatega on see kasvanud üle-eestiliseks kampaaniaks, mis tipneb oktoobri lõpus kõrvitsapeoga. Tallinna loomaaia kommunikatsioonispetsialist Killu Kuuben rääkis Juuniorile, mis peoga on tegu.

Sel aastal toimub kõrvitsapidu 30. oktoobril. Kas see on kuidagi seotud ka halloween’iga?

Tegemist on loomaaia traditsioonilise kõrvitsapeoga, kus külastajad saavad sügisesel jalutuskäigul kuulata loomaaednike jutte ning jälgida, millised on loomade reaktsioonid, kui aedikusse asetatakse erksavärvilised viljad, ja kuidas kõrvits loomadele mekib. Seos halloween’iga ei ole kunagi olnud taotluslik. Idee eesmärk on kaasata kogukonda loomaaialoomadele mõtlema ning pakkuda sügisandide näol loomadele toitu ja keskkonnarikastust ning külastajale mängulist vaatepilti.

Millised loomad kõrvitsaid söövad?

Kõrvitsas on palju A-, B-, C-, K-, E-vitamiine, vaske ja kaaliumi ning see on hea kiudaine- ja veeallikas. Suuremal või vähemal määral söövad kõrvitsat kõik loomad hiirtest elevantideni. Ainult kiskjad ei arva sellest köögiviljast suurt midagi. Kui kogustega mitte liiale minna, on kõrvits loomadele ohutu. Aga liiga suur kiudainesisaldus võib neil tekitada kõhulahtisust.

Kelle puuri juures on kõrvitsa söömist kõige põnevam jälgida?

Eks ikka oma kõige lemmikuma looma aediku juures: hiirtest hüäänideni ja kitsedest jääkarudeni. See, kuidas mitmetonnine elevant oma jalge all nagu muuseas paarikümnekilose kõrvitsa purustab või ninasarvik vilja poolitamiseks sarve kasutab, on vaatemäng, mis külastajad alati ahhetama paneb.

Shimpansil on kõrvitsa üle hea meel.
Shimpansil on kõrvitsa üle hea meel. Foto: Liis Treimann

Kas kõrvitsad ka kaunistatakse enne loomadele andmist?

Tõepoolest saavad kõrvitsapeoks annetatud kõrvitsad loomaaednike osavate käte all põnevama välimuse. Lisaks loomadele toiduna pakutavatele kõrvitsatele kasutame neid keskkonna rikastamise vahendina, et loomade igapäevaelu põnevamaks muuta. Kõrvitsad uuristatakse seest õõnsaks, mis annab võimaluse serveerida mõnda teist loomadele meelepärast toitu: näiteks pähkleid, putukaid või puuvilju. Kiskjate puhul paneme kõrvitsast tehtud kaussi hoopis ahvatleva liha- või kalatüki. Siinkohal rõhutan, et inimestelt ootame kaunistamata kõrvitsaid.

Kuidas ja mis ajal saab loomaaeda kõrvitsaid tuua?

Seoses loomaaia uuenemise ja ümberkorraldustega on meil kõrvitsate hoiustamise laopinnad vähenenud. Seetõttu võtame kõrvitsaid sel sügisel vastu vajaduspõhiselt ehk kümme tonni. Selleks et heategevuspisik saaks kasvada eriti laste südametes, kutsume kõrvitsaid saatma just lasteasutusi kogu Eestist. Eraldi kampaaniapäevi ei ole. Headelt inimestelt võtame põhjavärava kogumispunktis (Paldiski mnt 145, Tallinn) vastu teisi sügisesi aiasaadusi, nagu õunad, porgandid, kaalikad ja peedid.

Kas on veel sarnaseid päevi, kus kogute puu- ja juurvilju?

Aasta ringi võtame vastu lõigatud paju-, kase-, vahtra-, kastani-, kuuse- ja viljapuuoksi. Oksad peaksid olema kasvanud suurtest maanteedest ja rongirööbastest eemal, värskelt maha võetud ja üle 1,5 meetri pikad. Okste toomise loomaaeda peab eelnevalt kokku leppima söödaosakonnaga (katerina.reiska@tallinnzoo.ee, telefon 694 3346).

Kuidas saaksid noored loomaaia elanikke toetada?

Juba loomaaiakülastus ja pileti ostmine on võimalus toetada loomaaialoomi. Kui valida kassast juurde ka üheeurone liigikaitse annetus, saab igaüks anda panuse väikese kassiliigi manuli ja väljasuremisohus sumatra ninasarvikute kaitseks maailma looduses.

Loomaaia asukatele toitu kasvatades pea meeles:

  • Juur- ja puuviljad peavad olema sama hea kvaliteediga nagu inimesed ise söövad. Plekilised ja riknenud viljad loomadele ei sobi.
  • Vältimaks haiguste ja seakatku ohtu peavad kõik juur- ja puuviljad olema kasvanud piiratud alal, kuhu metsloomad ligi ei pääse.
  • Loomadele söögiks antavatele kõrvitsatele ära joonista ega kirjuta midagi peale. Toredaid pilte ja luuletusi ootab loomaaed paber- või digikandjal.
  • Kui sul pole põllulappi, kus loomadele aedvilju kasvatada, siis parim heategu ongi loomaaia külastus!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles