Tennises tulevad kasuks kiired jalad ja mõtlev pea

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Eneli Pormeister treenib tulevasi tennisetähti Tähtvere Tennisekeskuses.
Eneli Pormeister treenib tulevasi tennisetähti Tähtvere Tennisekeskuses. Foto: Kristjan Teedema

Võib öelda, et tennis on individuaalne spordiala, kuna paarismänge on lastel vähe. Tähtvere tennisekooli treener Eneli Pormeisteri kinnitusel on tennist mängima oodatud kõik, kes mängu naudivad ja trennis käia soovivad.

Mis mäng on tennis? Kas palli üle võrgu kõksimine on ka juba tennis?

Ikka, näiteks pisikestele, kolme-nelja-aastastele on tennis juba see, kui veeretame reketiga tennisepalle põranda peal – see on põrandatennis. Ka seal saab juba punkte arvestada, näiteks kui laps suudab vastase joonest palli üle veeretada, saab punkti.

Rahvusvaheline tenniseliit (ITF) on välja töötanud minitennise ehk Play and Stay, mis koosneb kolmest etapist. Kõik lapsed, kes trenni tulevad, alustavad mängimist punase palliga ja läbida tuleb kõik etapid. Esimeses etapis mängitakse punase palliga, mis on suurem, pehmem ja aeglasem ning võimaldab lapsel paremini mängu jälgida. Mängitakse servikastis ja madalama võrguga. Teises etapis mängitakse oranži palliga kolmveerand väljakul ning kolmandas mängitakse rohelise palliga suurel väljakul.

Etappide läbimiseks tuleb osata teatuid lööke. Enamasti kulub selleks paar aastat, et uude etappi liikuda, kuid oleneb ka sellest, kui vanalt laps trenni tuli. Näiteks kui tulevad seitsme- ja üheksa-aastane samal ajal trenni, alustavad mõlemad mängimist punase palliga. Üheksa-aastane võib teise etappi liikuda umbes poole aastaga, sest suudab õpitu kiiremini omandada. Etappides edasijõudmise üle otsustab treener. Kui kõik etapid on läbitud, jätkatakse treeninguid õige kollase palliga. Mida noorem on laps, seda väiksemad on ka reketid. Kuid reketi suurus oleneb lapse kasvust, mitte vanusest.

Lapsed, kes tulevad alles trenni, alustavad mängimist punase palliga ning vaikselt liigutakse edasi.
Lapsed, kes tulevad alles trenni, alustavad mängimist punase palliga ning vaikselt liigutakse edasi. Foto: Kristjan Teedema

Mis vanuses peaks tennisega alustama, kui on soov tippu jõuda?

Maailmas on väga erinevaid näiteid, seega on keeruline täpset vanust öelda. Mängima võib tulla juba kolme-nelja-aastaselt, kuid tippu jõudmiseks peaks alustama hiljemalt üheksa-aastaselt. Jällegi, kui laps on väga sportlik ja varem kuskil trennis käinud, võib ka hiljem alustanud laps tennist edukalt mängida.

Mida peab laps oskama, et trenni tulla?

Oluline on füüsiline vastupidavus ja oskus mängu lugeda, mida me trennides ka õpime. Mängija peab mõistma, millal on hea rünnata või kaitsta, kas vastane on agressiivne või mitte. On lapsi, kes õpivad selle üsna kiiresti selgeks. Mõni ei pruugigi füüsiliselt nii kiire olla, aga mängu loeb suurepäraselt. Öeldakse, et tennis on intelligentsete inimeste mäng.

Mis lugu on tennisepallidega? Miks neid nii tihti välja vahetatakse?

Võistlustel vahetatakse palle seitsme geimi tagant, sest pallid lüüakse pehmemaks, need ei põrka enam kõrgele ja muutuvad aeglaseks. Trennis kasutatavad rohelised ja oranžid pallid vahetame välja poole aasta ja punased pallid aasta-paari tagant.

Ühes mängis võib kuluda väga palju tennisepalle, sest nad kuluvad ja ei põrku pika peale enam nii hästi.
Ühes mängis võib kuluda väga palju tennisepalle, sest nad kuluvad ja ei põrku pika peale enam nii hästi. Foto: Kristjan Teedema

Olen märganud, et võistluste ajal on väljakul vaikus, ehk pealtvaatajad ei ela mängijatele valju häälega kaasa. Miks nii?

Mängu ajal ei ole lubatud isegi treeneri juhendamine, sealhulgas ka käemärgid on keelatud. Kui neid eirata, võib treener saada hoiatuse, märkuse või saadetakse lausa minema. Ei ole nii nagu näiteks korvpallis, et treener karjub «jookse sinna, pane jalad tööle!», vaid mängija ongi platsil üksinda. Nii on ka laste võistlustel. Enne mängu räägime, mida võiks teha ja pärast mängu analüüsime, kuidas mäng läks.

Alates oranžist pallist hakatakse ka punkte õigesti lugema, mis on alguses laste jaoks üsna keeruline. Üks sett koosneb kuuest geimist ja üks geim koosneb punktidest 15, 30, 40. Selleks et mängu võita, on vaja kahte setti. Keeruline, eks?

Rannatennis – mis see on?

Kuna rannas liiva peal pall ei põrka, siis erinevalt tennisest puudub rannatennises pallipõrge. Ka reketid on omapärased, sest puudub keelestus. Rannatennist mängitakse rannatennise pallidega, mis sarnanevad poolpehmete tennisepallidega. Võib öelda, et rannatennis on nagu tennise, sulgpalli ning võrkpalli segu.

Rannatennis on sõltumata soost või vanusest kergesti õpitav mäng, mida saab mängida iga ilmaga. Ka sobiva väljaku leidmine pole keeruline, sest üsna paljudes randades on olemas rannavolleplatsid, mis sobivad ka rannatennise mängimiseks – võrk soovitatavalt kõrgusega 170 cm, meespaaridel 180 cm.

Allikas: Beach tennis pro

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles