Värvikirevad tuulelohed tekitavad häid emotsioone

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Hiiglaslikud tuulelohed mullu Pärnu rannas.
Hiiglaslikud tuulelohed mullu Pärnu rannas. Foto: Mailiis Ollino

Tuulelohede lennutamisega ligi 20 aastat tegelnud Ranno Märtson käib lohesid lennutamas nii Eestis kui ka välismaal, seni kaugeim riik on olnud Kuveit. Hiinast alguse saanud harrastus köidab nii lapsi kui ka täiskasvanuid.

Mis asi on tuulelohe?

Tuulelohe on üsna lai mõiste, mis algab paljudele tuntud ümbrikusarnasest lohest kuni sportlike ja suurte sõutuulelohedeni välja. Lisaks saab neid liigitada sõltuvalt nende konstruktsioonilistest iseärasustest, nagu ketid, kaared, kastlohed ja nii edasi.

Kas on ette antud ka mõõdud, kui suur või väike võib lohe olla?

Tuulelohede mõõtudele piiranguid ei ole. Poest ostetud lohed on tavalise suurusega ja seda saab usaldada ka lastele lennutamiseks. Idamaised meistrimehed on suutelised valmistama käepärastest kohalikest materjalidest üsnagi miniatuurseid lennuvõimelisi tuulelohesid kuni ülisuurte lohedeni välja, mille lennutamiseks ja kinnihoidmiseks kasutatakse traktoreid või mitmetonniseid betoonblokke.

 Ranno Märtson
 Ranno Märtson Foto: Lilli Tölp

Kas kergem on juhtida väikest või suurt lohet?

Kindlasti väikest, aga ka väiksemad tuulelohed vajavad teinekord natuke seadistamist, sest pakendist välja võttes ei pruugi need tihti olla just parimate lennuomadustega. Enda kogemus näitab, et lihtsaid nippe teades saab kõik kenasti lendama. Näiteks kui poe tuulelohele meisterdada algsest sabast pikem kirju saba, siis tavaliselt lohe lendabki paremini.

Mida on lohe lennutamiseks tarvis teada?

Lohe lennutamine ei vaja algteadmisi, see sobib kõigile, kel on püsivust ja viitsimist. Alustada võiks väiksema ja lihtsama tuulelohe lennutamisest ning kui see esimese viie minutiga ära ei tüüta ja on huvi midagi põnevamat lendu lasta, võib juba otsida tuulelohede kirjust ja laiast maailmast midagi uut, mida ise meisterdada või osta.

Milline on parim ilm tuulelohe lennutamiseks?

Tuulelohesid on alati parem lennutada mererannas, sest seal on kõige ühtlasem ja stabiilsem tuul. Tuule kiirus on paras siis, kui tunned, et tuul puhub ja sasib kergelt puudelatvu. Kui rannas juba liiva lendama hakkab, on tuul ilmselgelt liiga kõva. Siis on lohed mõistlik jätta kotti või lendamine lõpetada, sest tugev tuul lõhub õrnad lohed ära.

Tuulelohe lennutamine sobib kõigile - nii väikestele kui suurtele.
Tuulelohe lennutamine sobib kõigile - nii väikestele kui suurtele. Foto: Mailiis Ollino

Mis on tuulelohede lennutamises ägedat?

Üle maailma on tuulelohe lennutamine väga populaarne. Täiskasvanud võtavad seda kui meeldivat hobi, mis viib eemale tööpäeva askeldustest, annab võimaluse tegeleda käsitööga, sest lohesid on põnev meisterdada. Loomulikult on see hea võimalus veeta lõbusalt aega lastega, kas siis koos meisterdades või lihtsalt poelohet lennutades.

Äge on ka see, et tuulelohed ei ole enam ammu ainult tillukesed «ümbrikud», millega mererannas edasi-tagasi joostakse, vaid need on kui meistriteosed. Kui tuhanded lohed tuulelohefestivalil koos lendavad, on tegu lummavalt maagilise vaatepildiga, mis ei jäta kedagi positiivse emotsioonita. Tuulelohede lend loob alati ilusaid emotsioone.

Mis teeb lohede lennutamise raskeks?

Mida suuremaks lähevad entusiastide tuulelohed, seda keerulisem on neid lennutada. Näiteks mu endagi kollektsiooni kuuluvad mõned lohed, mida üksi lennutada ei olegi võimalik, sest hea tuul tõmbab lohet nöörist niivõrd tugevalt, et isegi täiskasvanud mees ei suuda seda üksi taevast alla sikutada ja tagasi kotti pakkida.

Kas lohe lennutamine võib siis ka ohtlik olla?

See võib vägagi ohtlik olla. Eriti kui pealtvaatajad lähevad lohedele liiga lähedale või mis veel hullem, neid sikutama. Tuulelohel on tihti palju peenikesi nööre, kuhu võib kinni jääda ja tuule tõustes võivad nöörid teravalt kätte lõigata. On olnud juhuseid, kus laps haaras lohest ja tuule tugevnedes tõstis lohe ta maast lahti, mis oli väga ohtlik.

Kas tuulelohedega tegelemine on maailmas populaarne?

Igal aastal nädal enne jaanipäeva toimub Taanis Fanø saarel tuulelohe lennutajate kokkutulek, kuhu sõidab ligi 5000 inimest. Nad täidavad ranna kilomeetrite viisi kõige värvilisemate ja uskumatute lohedega. Mitme päeva jooksul saab imetleda rannas maagilist lohede lendu, inimestega juttu ajada ja kogemusi vahetada. See ei ole lihtsalt lennutamine, vaid kui suure pere kokkutulek, kes rõõmustavad tuulelohedega nii ennast kui ka pealtvaatajaid.

Tuuleloheklubi

Facebookis on Eesti Tuuleloheklubi leht, mis koondab nii noori kui ka vanu inimesi, kellel on huvi lohede vastu. Sealtki võib kogemustega lennutajatelt nõu küsida või tuulelohede lennutamise üritustel vaatajana või lennutajana osaleda.

Paberkotist lohet on lihtne teha. Vaja läheb:

  • suurt paberkotti, näiteks tühja poekotti
  • nööri
  • PVA-liimi
  • kergeid värvilisi pabereid
  • pappi
  • naasklit
Foto: TLÜ

Torka paberkoti ülemisse serva, kolme sentimeetri kaugusele servast, naaskliga neli auku ja liimi iga augu ümber papist tükk tugevduseks. Lõika kaks ühe meetri pikkust nööri, seo aukudesse ja nii saad kaks aasa. Lõika 80 cm pikkune nöör ja seo aasadest läbi ja saad lennutamise nööri. Kaunista kott näiteks värviliste paberiribadega. Lennutamiseks võta kott kätte ja hoia kotisuud vastu tuult avatuna. Head lennutamist!

Allikas: TLÜ õppematerjal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles