Saame tuttavaks Kaunis Gloria on mitmekülgselt andekas

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Miina Härma gümnaasiumi 7.klassi õpilane Gloria Raudjärv Emajõe äärses pargis.
Miina Härma gümnaasiumi 7.klassi õpilane Gloria Raudjärv Emajõe äärses pargis. Foto: Margus Ansu

Gloria Raudjärve (13) häält saab kuulda animatsioonis «Spirit: Taltsutamatu» ja raadiotes mängitakse Stig Rästa kirjutatud ning Gloria esitatud laulu «See on see». Need on vaid paar näidet talendika neiu tegemistest. Lisaks käib ta kunstikoolis, õpib klaverit Heino Elleri muusikakoolis ja laulab Laulupesa laulustuudios. «Proovin elus saavutada rohkem kui mu pereliikmed,» on neiu endale eesmärgiks seadnud.

Kohtusid 1. septembril president Kersti Kaljulaidiga. Mis oli kohtumise põhjus?

Sõbra ema andis mulle teada, et rahvusvaheline uudisteagentuur Associated Press soovib kajastada, kuidas Tartu lapsed vaktsineerimas käivad, ja otsustasin loos osaleda. Vaktsineerimiskeskuse ees tegime pilti ja vastasin mõnele ajakirjaniku küsimusele. Kajastasin seda ka oma sotsiaalmeedia kontodel.

Kurb oli see, et Facebooki postitusele hakkas tulema ennekõike täiskasvanutelt negatiivseid, lausa mõnitavaid kommentaare. Kuna ees olid ka kohaliku omavalitsuse valimised, arvas mõni inimene, et tegu oli Reformierakonna reklaamiga. Ma isegi ei tea, kuidas sellise järelduseni jõuti.

Kas sa oleksid vaktsineerima läinud ka ilma kutsumata?

Kindlasti oleksin. Olen kindel, et kõik noored ja täiskasvanud võiksid lasta ennast vaktsineerida.

Mida te presidendiga rääkisite?

Kohtumisel osales ka Tartu linnapea Urmas Klaas ja arutasime üldiselt vaktsineerimise teemal. President ütles, et minu koolis, Miina Härma gümnaasiumis, on noorte vaktsineerimise protsent kõrge. Muidugi rääkisime ka küberkiusamisest.

Oli au presidendiga kohtuda ning seda oodates olin üsna elevil, ent ta ei olnud üldse kõrge ametikandja hoiakuga, vastupidi – temaga oli väga mõnus rääkida. President tunnustas mind tänumärgiga ja mina kinkisin talle plaadi Laulupesa lauludega.

Muusika on tervet Gloria elu saatnud.
Muusika on tervet Gloria elu saatnud. Foto: Margus Ansu

Usun, et oled paljudele tuntud kui noor ja andekas laulja. Millal oli selge, et peaksid hakkama laulmisega tegelema?

Juba pooleteise aastasena laulsin üle maja «Põdral maja metsa sees» ja ka lasteaia lauluõpetaja soovitas vanematel suunata mind muusikaga tegelema. Nii alustasin kolmeaastasena Külliki Lauluaias ja kaheksa-aastaselt liitusin Laulupesa stuudioga, kus olen solist ja laulan ka ansamblis.

Sind näeb laulmas mitmes Laulupesa YouTube’i videos. Milline neist on sinu lemmik?

Videoid on alati rõõm teha, eriti neid, kus on lahe koreograafia või toimub filmimine mõnes huvitavas kohas. Meenub Airi Liiva laulu «Pidupäev» filmimine, kus tantsisid Tarbatu rahvatantsijad ning filmimine toimus Mõniste talurahvamuuseumis.

Laul on mulle oluline ka seetõttu, kuna see tõi mulle ETV “Tähtede lava” konkursil võidu ning finaalis esitasin seda koos Tarbatu rahvatantsijate ja oma ansambli kaaslastega. Toetav tiim on väga tähtis.

Kas Laulupesa noored ka konkureerivad omavahel?

Võistlustel oleme küll oma ansambli tüdrukutega alati samas vanusegrupis ja võistleme n-ö üksteise vastu, kuid sellest hoolimata oleme head sõbrad, kes teineteist toetavad. Näiteks laulame üksteisele bäkki ning rõõmustame, kui keegi stuudiost saavutab hea koha.

Öeldakse, kes palju teeb, see palju jõuab. See käib vist ka sinu kohta. Milline tegevus neist paljudest on sulle endale kõige meeldivam?

Laulmine on ja jääb mulle südamelähedaseks, aga hiljuti on meeldima hakanud ka näitlemine. Käisin septembrikuus teatrilaagris, kus sain näitlemist proovida, seega loodan leida just näitlemisega seotud väljakutseid. Ka Laulupesas oleme alustanud muusikali proovidega. Võimalik, et uuel aastal liitun mõne näiteringiga.

Siin pildil on Gloria Miina Härma gümnaasiumit tutvustaval stendil Tiit Pruulit ja teda ennast tutvustava osa juures.
Siin pildil on Gloria Miina Härma gümnaasiumit tutvustaval stendil Tiit Pruulit ja teda ennast tutvustava osa juures. Foto: Margus Ansu

SÕBRAPÄEVIK

lemmiktoit: oliivi-fetajuustu salat

hingeloom: rebane

lemmiktund: käsitöö ja kokandus

laul, mis kummitab: iga päev kummitab mitu laulu

staar või eeskuju: ei taha olla kellegi moodi, vaid alati mina ise

Glorial on kindel koht Eesti muusikamaastikul!

Anna Lea Haamer, lauluõpetaja

Olles olnud Gloria lauluõpetaja Laulupesas alates eelmise aasta sügisest, olen ma näinud, kui töökas ja ettevõtlik võib üks õpilane olla – mitte kunagi pole laulutunnis hetke, mil Gloria otsustaks, et «ma ei oska» või «mul ei tule välja». Isegi kui kohe ei tule kõik välja, punnitab ta ikka edasi ega anna alla. Minu lemmikhetked Gloriaga tunnis on need, kui saame koos musitseerida. Tihtipeale lisame maitseks mõnele loole kahehäälsusi ning tore on, et Gloria mõtleb alati minuga kaasa nagu juba kogenud laulukirjutaja. See osa tunnist on ka temale põnev ning väljakutsuv. See, et Glorial on selge koht tulevikus Eesti muusikamaastikul nii laulja kui laulukirjutajana, on minu arvates täiesti kindel.

Gloria soovitused alustavale lauljale

  1. Kindlasti tuleb muusikast rõõmu tunda. Kui mingi asi lauljale oma esituse juures ei meeldi, tuleb seda kohe juhendajaga arutada. Pead tegema seda, millega laval ennast hästi tunned ja mida ise soovid.
  2. Alati proovi minna laulu sisse. Ei tohi minna n-ö autopiloodile ja laulda lihtsalt seda, mida oled harjutanud. Olema peab selles hetkes, millest laulad. Kui päriselt mõtled, mida laulad, siis lähevad ka sõnad harva meelest.
  3. Kui siiski midagi laval sassi läheb, ära tee sellest suurt numbrit. See, mis juhtus, ei pruugi olla isegi sinu viga, võib olla mängis bänd mingi koha valesti või heliga oli tehniline probleem. Alati peab ennast kontrollima, et väikesest veast mitte välja teha. Mõnikord ei saa publik sellest veast, mis sinu jaoks oli hiigelsuur, üldse arugi. Moto võiks sellises olukorras olla: fake it ‘til you make it.
  4. Närvide kontrollimiseks võiks enne lavale minekut olla koos sõpradega, kes sind toetavad ja loovad hea õhkkonna. Hooli vaid enda numbrist, ära mõtle, mida teised teevad, lihtsalt anna endast parim!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles