Pop it’i tegi kuulsaks armas ahvike

Adele Johanson
Copy
Pop it'eid leidub igasuguses kujus ja värvitoonis.
Pop it'eid leidub igasuguses kujus ja värvitoonis. Foto: Shutterstock

Sel aastal peab igal lapsel olema koolikotis pop it, mida vahetunnis mudida. Mida värvilisem vidin, seda parem. Tuleb välja, et selle mänguasja tegi kuulsaks armas kaputsiinahv, kes internetis staaristaatust naudib.

Pop it’id on olemas olnud juba mõnda aega. Pööraselt populaarseks muutusid need laias maailmas alles paar aastat tagasi. Eestis hakati neid hullupööra ostma selle aasta alguses ning suurem müük läks lahti suvevaheajal.

«Oleme neid müünud tuhandetes,» rääkis Apollo raamatupoe turundusjuht Ardo Krass. Kui tunneme ennast murelikult või ärevalt, aitab veidi teistsuguse vidinaga mängimine tähelepanu suurtelt tunnetelt kõrvale juhtida. Nii on lihtsam koolitööle keskenduda või kasvõi vaikselt paigal istuda. See tekitab tunde, nagu oleksid omas väikeses maailmas.

Viimased aastad on maailmas olnud üsna stressirohked. Koroonaviiruse tõttu on inimesed pidanud päris palju oma elukorralduses ringi tegema ja nii on pisikese vidina rahustav mudimine täiesti omal kohal. Päevamured lähevad hetkeks meelest ja selle asemel saab vajutada mullikestele. Ka täiskasvanutele meeldib teinekord näiteks pastakat kõbistada.

Loodi juba aastaid tagasi

Esimese hooga võib tunduda, et pop it ilmus välja eikusagilt ja vallutas maailma üleöö. Tegelikult mõtlesid mänguloojad Theo ja Ora Coster Iisraelist selle vidina välja juba 1975. aastal. Tegemist pole ka nende ainukese leiutisega. Kahepeale on see abielupaar välja mõelnud 190 toredat mängu. Nende loodud lauamäng «Arva ära kes?» on ka Eestis päris populaarne. Selles mängus tuleb vastaselt küsida küsimusi, millele saab vastata ainult «jah» või «ei». Nende vastuste järgi peab ära arvama, millise inimesega on tegu.

Kui Theo ja Ora Coster kõige esimese pop it’i valmis tegid, ei olnud olemas veel nii mõnusat materjali, millest tänapäevased mullikilemänguasjad tehtud on. Kummist tehtud vidinad olid toona jälle liiga kallid.

Vahva vidina plõksimises saad ka sõbraga võistelda!
Vahva vidina plõksimises saad ka sõbraga võistelda! Foto: Shutterstock

Mõned aastad tagasi otsustasid nende pojad aga vanemate ideele eluvaimu sisse puhuda ja tegid kaupa Montreali ettevõttega Foxmind, kes pop it’id uuesti turule tõi. Esimese hooga müüdi neid kui mängu, mida saab mängida kahekesi. Lapsed vajutavad mulle kordamööda alla ning kaotab see, kes peab vajutama viimase mulli. See kõik juhtus juba seitse aastat tagasi, kuid ka siis ei tundnud keegi vidinate vastu just pöörast huvi.

Videod tegid mänguasja kuulsaks

Järsku, 2019. aastal läks pop it’i-maania laias ilmas lahti. Selles olid süüdi videod, mida võis leida nii TikTokist kui ka YouTube’ist. Eriti populaarne oli pop it’i video ahvikesega, kus loomake mulle vajutab, siis mänguasja ümber pöörab ja otsast pihta hakkab. Ahvike, kes vidinad kuulsaks tegi, kannab nime Gaitlyn Rae. Ta elab USAs Põhja-Carolinas ning pop it saadeti talle sünnipäevakingiks. Tegemist on tõelise internetikuulsusega, kellel on nii Facebooki, Instagrami kui ka YouTube’i kanal. Ahvikese kodulehel on kirjas, et tal on koguni miljoneid jälgijaid. Nii pole ka ime, et video jõudis väga paljude vaatajateni.

Mängu idee üks autoreid, Ora Coster tundis suurt rõõmu sellest, et tema idee nii paljudele lastele meeldib ja maailmas moeröögatuseks sai. Ta ei osanud oodata, et just tema leiutisest saab järgmine moemänguasi.

Sääraseid moemänguasju on olnud pea igal aastal, sest pidevalt mõeldakse välja uusi ja ägedamaid viise, kuidas aega veeta. Mõne aasta eest pidi igaühel olema näpuvurr ehk spinner, kuid nüüd on need juba unustusehõlma vajunud. Kendama’ga tehakse kõiksugu trikke ilmselt veel aastaid, sest see vidin õpetab osavust ja kannatlikkust. Juba aastaid ja aastaid meeldib lastele ka lima mudida. Selle võlu on ilmselt sarnane pop it’ile, sest pehmet plöga saab vajutada ja väänata. Kunagi pidi igal lapsel kindlasti olema jojo.

Kas mängid pop it’iga? Miks?

Meribel (14): Jah, mulle meeldivad pop it’id. See on selline rahustav tegevus või siis lihtsalt hea ajaviiteks, kui igav on.

Dariush (7): Jah, see on popp ja rahustav ka.

Markus (11): Ei mängi. Mulle lihtsalt ei meeldi need.

Meribell (8): Mulle väga meeldivad pop it’id, sest kui sa oled närvis, siis saad neid nuppe vajutada ja siis lähevad närvid ära.

Hannes (6): Mulle meeldib nendega mängida. Saab vajutada nuppudele ja võistlusi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles