Priit ja Liisa Pajusaar naudivad koos Lotte maailma

, Postimees Juunior reporter
Copy
"Lotte ja vana õunapuu saladus" muusika autor Priit Pajusaar, muusikalis teeb rolli ka tütar Liisa Pajusaar.
"Lotte ja vana õunapuu saladus" muusika autor Priit Pajusaar, muusikalis teeb rolli ka tütar Liisa Pajusaar. Foto: Remo Tõnismäe

Priit Pajusaar on eestlastele tuntud helilooja ja aastaid on ta Lotte muusikalidele muusikat kirjutanud. Kevadel esietenduval «Lotte ja vana õunapuu saladusel» teeb kaasa ka Priidu tütar Liisa, kes osaleb etenduses näitlejana.

Te mõlemad osalete «Lotte ja vana õunapuu saladuse» etenduses – mis siis teie täpsemad rollid on?

Priit: Mina olen etenduse helilooja. Muusikat on siin väga palju, ligi 40 muusikanumbrit ja kogu muusika on minu vastutada.

Liisa: Minu tegelaseks on hiir Liisa. Vaataja näeb mind teises vaatuses, kus mina astun ühe võistlejana üles. Võistlen lauluvõistluse finaalis karu Mattiga, keda mängib Lauri Liiv.

Liisa, kuidas sa endale sellise põneva rolli said?

Liisa: Vot, mul on siin head tutvused! Tegelikult olen enne mänginud Estonia noorteooperis «Prints ja kerjus». Lotte muusikale on juba kolm olnud, aga nendes pole ma kahjuks mänginud, sest olin liiga väike. Kuna nüüd õpin Georg Otsa nimelises muusikakoolis rütmimuusika laulmist, siis olen peaaegu et paberitega laulja valmis.

Priit: Ma ütleksin, et paberid annet ja lavaoskust tingimata ei anna. Liisa tegi juba 13-aastaselt Estonia ooperis kaasa. Esimest korda laulis ta viieaastaselt sümfooniaorkestriga Estonia kontserdisaalis. Ta on muusika sees kasvanud, kuigi üritasin teda tüürida muusikast kaugemale!

Kuidas näeb välja etenduse tavaline proovipäev?

Liisa: Tulen proovi kohale ja olenevalt päevast peab mõnikord ootama, aga see on etenduse valmimisel täiesti tavaline. Kui tuleb minu kord, siis lavastaja kutsub ja teen nii, nagu ta ütleb. Mõnikord teeme laulu enne läbi, kui on lauluga stseen. Mõnes proovis oleme rohkem koreograafiale keskendunud.

Lisaks rollile muusikalis, oli Liisal tähtis roll ka muusika valmimisel muusikalile - ta andis isale erinevate laulude kohta tagasisidet.
Lisaks rollile muusikalis, oli Liisal tähtis roll ka muusika valmimisel muusikalile - ta andis isale erinevate laulude kohta tagasisidet. Foto: Remo Tõnismäe

Kui palju teie selle etenduse jooksul kokku puutute?

Priit: Helilooja töö toimub eelkõige enne proovide algust, tegin umbes seitse kuud muusikat. Kuna Liisaga elame ühes majas, on ta väga hästi kursis olnud. Mina olen perele kõik lood ette lasknud, sest teen kõikidest lugudest demod, mis annavad kogu muusikast väga adekvaatse pildi.

Liisa: Pigem koostöö ongi piirdunud sellega, et mina annan tagasisidet kuulatud tööle, kuigi minu arvamust ülemäära ei kuulata!

Priit: Ma ikkagi seedin tagasisidet. Kui tuleb mõni adekvaatne märkus, siis kahtlemata arvestan sellega. Liisal on veel väga oluline roll olnud etenduse ettevalmistamisel, ta on paljudele lauludele teiste näitlejate osad ette laulnud.

Liisa: Vahepeal tuleb ikka ette, et ütlen: «vau, see on ikka mõttetu rütm või mis siin toimub üldse?»

Priit: Umbes nii, et «miks sa, issi, sellist asja teed, seda on ju võimatu laulda!» Kunagi, kui ETVs tehti Lotte seriaali, siis mina kirjutasin muusika ja igas osas oli ka ühe osatäitja laul, mis kõik olid eelnevalt Liisa ette lauldud. Liisa on väga suur abiline olnud ka muude projektidega, sest kui mängid klaveriga mõne tüki ette, on see hästi teoreetiline. Aga kui inimene laulab tekstiga, on see tunne hoopis teine.

Kui proovid käivad, kas nüüd räägite kodus ka etendusest või jätate töö prooviruumi?

Liisa: Peaaegu iga päev räägime headest ja halbadest külgedest. Õnneks on häid külgi palju rohkem!

Priit: Mul on palju muid tegevusi ka, proovidesse ma eriti ei jõua. Selle sama muusika sisse tulevad muutused, näiteks jäetakse mõned salmid ära. Tööd on metsikult palju ja siis, kui olen kodus, huvitab mind väga, mis proovis toimub. Siis tuleb Liisa väsinult proovist ja ma hakkan teda kiusama, et «räägi, kuidas täna oli?». Õnneks Liisa hea meelega jagab muljeid.

Liisa on muusikaga üles kasvanud ja esimest korda oli suurel laval juba viieaastaselt.
Liisa on muusikaga üles kasvanud ja esimest korda oli suurel laval juba viieaastaselt. Foto: Remo Tõnismäe

Liisa, kas esinemisel tuleb lavahirm ka või oled sellega juba harjunud?

Liisa: Proovis enam ei tule, aga alguses ikka, kui pidin oma lugu esimest korda lavastajale või teistele näitlejatele ette laulma. Ma olen viimastel kuudel Otsa kooliga seoses palju esinenud ja selle tõttu kaob lavahirm ka järk-järgult ära.

Priit, kas oma muusikat kuulates tuleb ka midagi taolist ette?

Priit: Muidugi! Tänagi ma esimest korda nägin, kuidas Liisa ühte osa esitab. Ikka tuleb natuke kõhe tunne ja kui lähen teatrisse või esietendusele, siis on tavaline, et põlv väriseb. Isegi siis, kui lähen mõnda lavastust vaatama, mida mängitakse juba 90. korda.

Kui palju olete kodus Lotte lugudega kokku puutunud ja kas need on teile midagi õpetanud?

Liisa: Kui ma olin väike, siis vaatasin vanu Lotte filme. Suurem Lotte vaimustus on meie perre tulnud just muusikalidega – ma olin umbes kaheksa, kui Lotte esimene muusikal välja tuli.

Priit: Mulle kinkisid sõbrad spetsiaalse Lotte nuku, mis tegelikult käib golfikepi katteks, kuna ma olen väga kirglik golfar!

Liisa: Mulle meeldib Lotte filmide juures see mõte, et lastefilm ei pea olema üldse vägivaldne, vaid võib olla läbinisti positiivne.

Priit: Agressiivsust pole, aga ometi toimub väga põnev kulgemine. Meie maailm annab alati hinnanguid ja eeldame kõige halvemat, aga Lotte lugudes selgub, et kõigel on alati väga loomulik põhjus, lõpuks selgub arusaadav ja inimlik tõde.

Liisa: Lotte ise on äärmiselt leidlik ja õpetab lastele, et kui on mingi mure, siis pead ise ohjad enda kätte võtma. Ka sõprus on oluline teema – Lottel on alati Bruno ja Albert kaasas, kes muredega aitavad.

Etenduses lubatakse enneolematut show’d. Milliseid põnevaid elamusi on oodata?

Priit: Meil on tulemas kõige suurem, rõõmsam, suurima lavaga muusikal Eestis. Isegi lugu on suur, eeskuju on võetud suurtest Disney numbritest.

Liisa: See ei ole tavaline etendus, kus näitlejad laulavad laule ja etendatakse, vaid toimuvad ka suured numbrid õhuakrobaatide, klounide ja stepptantsuga. Mõned tegelased tulevad isegi lae alt alla.

Priit: Mis teeb asja veel põnevamaks – näitlejad peavad kolmes suunas näitlema. Kui teatrisaalis on publik ühel pool, siis nüüd on nad kolmel poolel. Jälgimise teevad lihtsamaks suured ekraanid, kus saab tegelasi lähemalt näha. Lisaks saab palju nalja! See on suur ja lõbus lugu, erakordselt laheda meeskonna ja näitlejatega.

Lotte uus muusikal

  • Algselt olid «Lotte ja vana õunapuu saladuse» etendused planeeritud 19. ja 20. novembrile, aga koroonapandeemia tõttu lükati etendus edasi 14. ja 15. maile 2022.
  • Etendus toimub Saku Suurhallis. Lotte etenduse siselava tuleb lausa 850 ruutmeetri suurune!
  • Etenduses astuvad lavale Gerli Padar, Mait Malmsten, Vallo Kirs, Sepo Seeman, Jan Uuspõld, Elina Nechayeva ja paljud teised!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles