Laura raamatusoovitused: jamad koolis ja sõprade tugi

Laura Lehiste
, Postimees Juunior reporter
Copy
Postimees Juuniori kaasautor Laura Lehiste. Pildistatud Viimsi raamatukogus.
Postimees Juuniori kaasautor Laura Lehiste. Pildistatud Viimsi raamatukogus. Foto: Mihkel Maripuu

Laura tutvustab seekord mitut raamatut, mis räägivad laste ja nende vanemate kehvadest suhetest. Kui kodune elu on murelik, tekivad tihti jamad ka koolis. Kõigest sellest on hea üle saada sõprade abiga.

«Mina, Raimo, 5. klass»

  • Autor: Kersti Kivirüüt
  • Sihtgrupp: 13-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 120
  • Ilmumisaasta: 2021

Igas klassis on paar poissi, kes satuvad alati pahandustesse või saavad mingi jamaga hakkama. Nad pole halvad, vaid nendega lihtsalt juhtub alatasa midagi. Raimo on 5. klassi õpilane, kes õpib Uue-Rootsivere põhikoolis. Tema ja ta sõbrad on tuntud kui kooli suurimad pätid. Õpetajate lemmiklapsed nad kohe kindlasti pole ja direktori kabineti külastused on iganädalased teemad. Kui koolis mingi õnnetus juhtub, vaadatakse kohe Raimo kamba poole.

Nagu arvata võib, on Raimo koolipäevad väga värvikad. Ei leidu ühtegi päeva, mil ta mõnda õpetajat välja ei vihasta. Vahetunnid mööduvad jalgpalli mängides, natuke kakeldes, kooli katusel ronides või niisama teisi norides. Kui väljastpoolt paistavad Raimo ning ta kamp lahedad ja kõigutamatud, siis tegelikult asjad päris nii ei ole. Raimo tunneb tihti kurbust ema ja isa pärast, kes hiljuti lahku läksid. Raimo sõbra Artsi vanemad pole peaaegu kunagi kodus ning seetõttu peab Arts ise oma eluga majandama.

Lisaks humoorikatele lugudele koolielust ja poiste tegemistest kirjutab raamat pereprobleemidest. Väga palju on juttu sellest, kuidas vanemate läbisaamine mõjutab lapsi ning kuidas lapsed üritavad sellega toime tulla. Samuti kajastab raamat probleeme õppe- ja koolitöös. Näiteks ongi juttu õpetajatüüpidest, koolitoidust, elust maakoolis jne.

See on ühtaegu nii naljakas kui ka tõsine raamat – täpselt vahepealne. Lugedes ei hakka igav ning samas panevad lood mõtlema. Äratundmisrõõmu on palju!

«Nullpunkt»

  • Autor: Margus Karu
  • Sihtgrupp: 13-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 367
  • Ilmumisaasta: 2010

Johannes alustab kooliaastat uues koolis, 12. klassis. Vanast koolist tuli ta ära seal tekkinud probleemide tõttu ning tahab nüüd puhtalt lehelt alustada. Algul läheb kõik hästi, klassikaaslased ei tundugi kõige hullemad. Kuid see on kõigest pealispind.

Vaatamata Johannese noorele eale on ta elus palju kogenud. Põhiliselt negatiivseid ning halbu asju. Ta on pärit paljulapselisest perest, kuid elab praegu emaga kahekesi. Johannese ema on psühhiaatriliselt haige, tal on depressioon. Kodune elu on väga pingeline ning stressirohke. Seetõttu lahkusid kodust Johannese kaksikõde, isa ning teised õed-vennad.

Kahjuks pole Johannesel ka sõpradega vedanud. Kuna poiss on pärit Lasnamäe piirkonnast, millel pole just kõige parem maine, satub ta tihti halba seltskonda, kus varastamine, vandalism ja vägivald on igapäevased. Ka koolis lähevad asjad allamäge. Koduse olukorra tõttu hinded langevad ja õppimine on raske. Mingil põhjusel hakkavad klassikaaslased teda vältima ja temast kuulujutte levitama. Suhted emaga halvenevad ning olukord näib lootusetu. Johannes on jõudnud oma elu nullpunkti.

Miks klassikaaslased Johannest kiusavad? Kuidas suudab ta mustast august välja tulla? Kes teda selles toetavad? Seda raamatut peaks vähemalt korra lugema iga inimene. Selles on nii palju elulisi probleeme, vaatenurki ning võimalikke lahendusi. Raamat on väga hea näide sellest, kuidas ennast kätte võttes saab saavutada põhimõtteliselt kõike. Tuleb lihtsalt olla enesekindel ning mitte alla anda. Ei tohi unustada, et tunneli lõpus on valgus.

Raamat on ausalt ning detailselt kirjutatud. Sellest saab täpselt välja lugeda, kuidas pereelu ning kodune olukord lapsi mõjutavad, kui suurt rolli mängivad meie elus sõbrad ja millist tuge nad meile pakuvad. Raamatu põhjal on valminud ka film ja kuueosaline telesari.

«Pärdik Päär ja hauaröövlid»

  • Autor: Reeli Reinaus
  • Sihtgrupp: 9-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 206
  • Ilmumisaasta: 2015

Just on alanud suvevaheaeg ning Päär tahab, et suvi tuleks seiklusterohke ja põnev. Kahjuks pole tal eriti sõpru, kellega koos aega veeta. Pääri naabruskonnas elab vaid paar poissi, kes teda vahel norimas käivad. Nendega ei taha poiss kindlasti oma suve veeta. Kuid ühel päeval juhtub midagi huvitavat. Õues jalutades näeb Päär, et naabrusesse on kolinud uus tüdruk ning poiss läheb temaga kohe rääkima. Uue tüdruku nimi on Ingel ning ta on täitsa tore. Päärist ja Inglist saavad head sõbrad.

Ühel päeval kuulevad lapsed Pääri isalt legendi Rootsi kuningast. Nimelt olevat kuningas koos oma varandusega maetud siiasamma lähedale. Lugu aardest ja vanast pealikust huvitavad Inglit ja Pääri väga ning nad võtavad ülesandeks haud üles otsida. Üsna pea ühineb nendega poiss nimega Julius. Koos veedavad lapsed põnevaid päevi, otsides vihjeid ning juhtnööre kuninga matmispaiga avastamiseks.

Kas lapsed leiavad haua? Kas tõesti on sinna peidetud varandus? Kas kõik kulgeb takistusteta? Seda ja palju muud põnevat leiad raamatust. Minu meelest oli see väga tore raamat. Seda on lõbus ning huvitav lugeda. Sisu on mitmekülgne ning räägitakse erinevatest teemadest, näiteks sõprusest, kiusamisest ja koolielust. Nagu ikka Reeli Reinausi raamatutes, on ka sellesse põimitud natuke eesti rahvakultuuri, uskumusi ja legende. Kokkuvõttes väga lõbus raamat!

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles