Töövarjupäev viib sammukese unistuste täitumisele lähemale

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Jüri Ratase töövarjud: vasakult Oskar Sarapuu, Maria Krjutškova, Laura Saska ja Merily Susi.
Jüri Ratase töövarjud: vasakult Oskar Sarapuu, Maria Krjutškova, Laura Saska ja Merily Susi. Foto: Remo Tõnismäe

Riigikogu esimehe amet on kindlasti üks esinduslikumaid, mida töövarjuna jälgida. Põltsamaa ühisgümnaasiumi 10. klassi õpilased Merily Susi (17) ja Laura Saska (16) ning Tallinna 21. kooli 12. klassi õpilased Maria Krjutškova (18) ja Oskar Sarapuu (18) said võimaluse riigikogu esimehe Jüri Ratase tihedat tööpäeva varjutada.

Laura ja Merily esimene töövarjutamise kogemus toimus üheksandas klassis, mil mõlemad olid töövarjud RE/MAX Eesti kinnisvarabüroos. «Käisime erinevatel objektidel ning nägime, kuidas maakleri töö päriselus välja näeb,» meenutasid tüdrukud. Riigikogu esimehe amet tundus neile huvitav seetõttu, et selle ameti sisust koolis ei räägita.

Oskar ja Maria on aga suured poliitikahuvilised ning soovisid jälgida riigikogu esimehe mitmekesist tööpäeva. Oskar näeb ennast tulevikus riigiteadusi õppimas ning usub, et temastki võiks poliitik saada.

«Ka mind huvitab poliitika, kuid kui ma ei oleks täna siia saanud, oleksin soovinud minna töövarjuks advokaadibüroosse,» selgitas Maria. Enne töövarjupäeva oli ta teinud veidi kodutööd ning uurinud välja, et Jüri Ratasel on bakalaureusekraad Tartu Ülikoolis õigusteaduste erialal. «Siis tekkis mul samastumise tunne, sest soovin ka ise seda eriala õppima minna,» lisas neiu.

Esmakohtumine Jüri Ratasega tekitas noortes pisut aukartust. «Alguses oli veidi hirmus istuda endise peaministriga samas bussis, kuid tegelikult on ta täiesti tavaline ja tore mees,» jagas Oskar esimesi mõtteid. Tema tihe ja pikk päevakava noori ei hirmutanud, vaid tekitas hoopis rõõmu. «Tihe graafik on just see, mida lisaks riigikogu istungile kogeda soovisin,» ütles Oskar.

Võimaluse eest töövarjuks olla on noored tänulikud ning usuvad, et kogemus on kasulik igale noorele. «Koolis me alati ei saa igast ametist realistlikku ülevaadet, kuidas näiteks ametniku, õe või arsti tööpäevad välja näevad,» selgitas Maria. Noored usuvad, et töövarjuks olemine annab hea võimaluse unistuste ametiga lähemalt tutvuda ning saada kinnitust, kas töö iseloom sobib või mitte. «Mõni tahab saada arstiks, aga kui operatsiooni nähes pildi tasku paneb, siis äkki see ametikoht talle siiski ei sobi?» mõtiskles Maria.

Oskari ja Maria klassikaaslaste seas olid populaarsed töövarjutamise ametid veel arst, õde, advokaat, psühholoog ja piloot. «Piloodiga lendavad töövarjud koos Norra,» selgitas neiu. 

KOMMENTAAR. Haridusalgatuse Tagasi Kooli kommunikatsioonijuht Helena Tomikas soovitab töövarjutades mõelda nii tuttavatele kui ka tundmatutele ametitele, sest töömaailm on kirju ja põnev.

Helena Tomikas.
Helena Tomikas. Foto: Erakogu

Milliste ametikohtade töövarjud noored kõige enam olla soovivad?

Õpilased tahavad tihti töövarjutada ameteid, millega nad on ise kokku puutunud või mis on neile arusaadavad ja huvipakkuvad, nagu arst, politseinik, kohtunik, näitleja, arhitekt või piloot. Ilmselt veidi peljatakse ametid, mis kõlavad võõralt ja millega pole olnud kokkupuudet, nagu näiteks interaktsioonidisainer, partnersuhetejuht, kommunikatsioonispetsialist.

Mida töövarjuks olemine noorele annab?

Noored otsivad oma teed ja mõtlevad tihti, kelleks nad suurena saada tahavad. Kohtumine mõne ameti esindajaga annab aimu, kas see amet sobiks ka talle. Seeläbi saab noor teadlikumaks enda tugevustest ja soovidest, mis aitab kokkuvõttes leida oma tee.

Kas töövarjude kohad on piiratud?

Töövarjukohti on tagasikooli.ee platvormil täpselt nii palju, kui eksperdid neid sinna lisavad ehk nad ise kutsuvad endale töövarje. Meil on igal aastal mitusada töövarjukutset üleval ja puudu ei ole kunagi jäänud.

Mida töövarjule soovitate?

Kui oled töövarju koha leidnud, uuri taustainfot varjutatava ameti ja organisatsiooni kohta. Kõige lihtsam viis – guugelda. Mõtle küsimustele, mida tahaksid töö- või tudengivarjutamise käigus eksperdilt küsida, ning võta paar päeva enne varjutamist kindlasti temaga ühendust. Leppige kokku, kus te kohtute ja milline on ajakava.

Mida soovitate neile, kelle juurde töövarjuks minnakse?

Noored ei ole alati kindlad, kelleks nad saada tahavad. Kingime neile natukene oma aega ja anname võimaluse erinevate ametitega tutvust teha. Minu meelest võiks igaüks korra aastas endale töövarju kutsuda, sest see annab noortele nii palju põnevaid teadmisi, kogemusi ja loodetavasti ka selgust tuleviku osas.

Millal tuleb uus võimalus töövarjuks minna?

Töövarjutamise korraldame uuesti kevadel. Tagasi Kooli kodulehel saab õpilane end kirja panna, et saada infot uue töövarjutamise kampaania kohta. Samuti tasub jälgida Tagasi Kooli Instagrami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles