INTERVJUU ⟩ Karl-Gustav Kurn soovitab telefoni käest panna!

, Postimees Juunior reporter
Copy
Sisulooja Karl-Gustav Kurn.
Sisulooja Karl-Gustav Kurn. Foto: Sander Ilvest

Sisulooja Karl-Gustav Kurn (19) on saavutanud internetis suure populaarsuse sellega, et julgeb endast jagada kõike head ja halbagi, et jälgijad saaksid sellest õppida. Postimees Juunior uuris, kuidas selline julgus tekkis ja mida soovitab ta noortele noorsootöö nädala raames.

Kuidas sul tekkis idee teha YouTube’i videoid?

Viis aastat tagasi hakkasin sõpradega videoid tegema ja mõtlesime, et võiks neid inimestele vaatamiseks üles laadida. Tegime videoid kolmekesi suviti mitu aastat, kui vanaema juures käisime. Saime kahe aastaga paarsada jälgijat ja neid hakkas vaikselt aina rohkem tulema. Mõtlesin, et oma kanalit ma ei tee, aga siis läks meie punt oma teed. Mulle meeldis videote tegemine, seega miks mitte jätkata? Niimoodi hakkasingi YouTube’i videoid panema, siis läksin Instagrami ja seejärel TikToki.

Kas alguses oli raske leida julgust, et videoid avaldada?

Aastal 2016, kui käisin veel põhikoolis, kartsin teiste arvamust väga palju. Kuna ma elasin Soomes, ei rääkinud ma kellelegi, et teen eestikeelseid videoid. Ühel hetkel ma ei saanud seda enam saladuses hoida, sest mul oli nii palju jälgijaid. Julgus hakkas aastast aastasse kogunema, nüüdseks mind absoluutselt ei huvita teiste arvamus ja teen oma asja.

Milline on koolielu Soomes?

Palju rahulikum! Meil on suur peretunne, õpetajad on nagu sõbrad ja üldiselt on väga mõnus olemine. Sellist tunnet ei ole, nagu üldse ei tahaks kooli minna. Seal on hästi lai valik, ma olin näiteks teatri- ja meediakallakuga gümnaasiumis, mis oli väga lahe.

Milline näeb välja su argipäev?

Mul ei olegi tavalist argipäeva! Iga päev on täiesti uus päev. Olen praegu täiskohaga sisulooja, hüppan pidevalt Eesti ja Soome vahel. Soomes olen vajadusel ka asendusõpetaja! Ma olen hommikuinimene ja üritan ärgata vara, et oleks pikk päev ees asjade tegemiseks. Üldiselt ärkan üles, vastan meilidele, loon plaane sisu ülespanekuks. Siis monteerin, filmin või pildistan. Muidugi elan tavalist elu ka, käin sõpradega väljas, teen trenni jõusaalis ja käin jooksmas.

Sisulooja Karl-Gustav Kurn. 
Sisulooja Karl-Gustav Kurn. Foto: Sander Ilvest

Kas täiskohaga sisuloomine on su unistuste elu?

Mul ei olnud kunagi sellist asja mõttes, mul on tunne, et universum tahtis seda! Ma mõtlesin terve elu, et hakkan kiirabiarstiks või arstiks. Nüüd ka näen igasuguseid variante edaspidiseks: tahan tegeleda filmindusega, sotsiaalmeediaga... valikuid on palju. Praegu olen igal juhul täiskohaga sisulooja, kirjutan stsenaariume, tahan lühifilmi teha. Võib öelda küll, et elan unistuste elu.

Kuidas mõjutab sind avalikkuse tähelepanu?

Soomes on mul suhteliselt turvaline olla, peaaegu keegi ei tunne mind. Ma olen küll näidelnud Soomes ühes noortesarjas ja teen soome keeles TikTokke, seega mõnes algklassis, kus ma tunde annan, tuntakse mind ikka ära. Eestis on hoopis teisiti, ma ikka tunnen, kuidas tänaval pilgud minu poole suunatakse. Alguses oli harjumatu, et jõllitati. See tekitas paranoilise tunde, aga nüüd olen sellega harjunud. Mõni aasta tagasi oli mul veel hirmus inimeste kartus, aga sotsiaalmeediaga tegeledes olen saanud enesekindlaks.

Kuidas sa enesekindluse puudumisest ja hirmust üle said?

Ma tahan alati näidata, et olen eeskujuks ja tugev inimene, aga olen tegelikult hella hingega. Paksu naha kasvatamine on olnud raske, aga positiivne tagasiside on aidanud. Kommentaarid muudavad mind aina võimsamaks! Mõned üksikud kommentaarid on alati stiilis: «sa oled loll» või «pane kanal kinni!» Kui midagi negatiivset öeldakse, siis see ikka läheb hinge, aga õnneks tuleb positiivseid kommentaare palju rohkem. Kui mulle öeldakse, et ära tee ühte või teist asja, siis ma pigem just teen seda! Enesekindlus kasvas sellega, et tahtsin ennast tõestada ja sain sellega hakkama.

Kas loed kõiki kommentaare ja kirju, mis sulle tulevad?

Ma loen kõiki kommentaare ja kirju ja armastan neid kõiki. Mõnikord saan nii toredaid kirju, mis lähevad lausa hinge. Ma vastan kõikidele kirjadele ja sõnumitele, mis mulle tulevad.

Kuivõrd tähtis on see, et su fännid saavad kõigele kaasa elada?

See ongi kõige parem, et fännid saavad näha, mida ma õpin ja olla minu teekonnal kaasas. Hiljuti lõpetasin autokooli, mis oli isegi hullem kui kool ja jälgijate jaoks oli see nii suur võit! Tulid kommentaarid nagu: «Jess, Karl, sa suutsid seda! Ma teadsin, et teed selle ära!». Ma armastan inimesi ja oma fänne ja üritan neile 100 protsenti tagasi anda.

Kuidas sa otsustad, mida oma jälgijatele jagada?

Kui mul on tuju jagada, siis ma teen seda. Jagan jälgijatele nii halvemaid kui ka õnnelikumaid hetki. Näitan, millises seisus ma olen, et teised saaksid õppida sellest, kuidas ma olukordadega toime tulen. Ma näitan päris elu, mida paljud ei tee. Minu meelest on imelik, et paljud sisuloojad näitavad võltselu ja mitte oma päris isiksust, vaid sellist pinnapealset olendit. Mulle meeldib teha ennast lolliks ja näidata end täpselt sellisena, nagu ma olen.

Sa jagad palju vaimse tervise ja enesekindluse tõstmise nippe. Milliseid neist sa lugejatele soovitad?

Oska võtta aega iseendale. Tee seda, mis teeb sind päriselt õnnelikuks. Ma armastan minna iseendaga kohtingule, võtan head sushi’t ja lähen pargipingile või restorani sööma. See kõlab absurdselt, aga on nii tore, võtan aja maha ja rahunen omaette. Mõnikord on mul sotsiaalne tuju ja tahan sõpradega koos aega veeta. Teiste inimeste energia mõjutab meid hästi palju, seetõttu valin väga täpselt, milliste inimestega ma aega veedan.

Sa oled noorsootöö nädala kõneisik. Mida sa selle raames teed?

Me teeme Kristjan Lüüsiga videoid haridus- ja noorteametile, milles anname noortele nippe, mida teha vähemalt 15 minutit ilma telefonita. Tegevuste seas on rabas jooksmine, matkamine, raamatukogus istumine, linnas jalutamine ja sushi söömine! Tänapäeval on telefon noortele nii tugevasti kätte kleepunud ja see on neile väga vajalik sõnum. Ma ise veedan ka päevas mitu tundi telefonis, aga mul ongi suurem osa tööst Instagramis ja TikTokis. Sinna läheb tohutult aega ja see on silmadele koormav. Kogu aeg tuleb teateid ja see on väga ohtlik lõks. Seda sõnumit tuleb levitada, et võtta päevas telefonivabu hetki ja mõelda elu üle järele. Mulle nii meeldib mõelda, kas siis muusikaga või haudvaikuses. Väikesed inspiratsioonipausid lasevad loovusel tulla.

Mida toob sulle järgmine aasta?

Mul on terve aasta juba planeeritud! Jaanuaris-veebruaris lähen ümbermaailmareisile, märtsis kavatsen omaette kolida ja loodetavasti hakkan lühifilmi tegema. Mais tahaksin filmi valmis saada, juunis perega olla ja juulis lähen Soome kaitseväkke! Ma ei karda kaitseväge, vaid tahan minna! Seal õpib nii palju iseenda kohta! Kõike, mida ma järgmine aasta teen, saavad mu jälgijad ka näha. Kui kõik muidugi plaanide järgi läheb – mul on tunne, et elan nagu Netflixi sarjas igasuguste puäntide ja üllatustega! Iga päev on täiesti uus ja minu meelest on see kõige lahedam asi.

HEA TEADA. Osale noorsootöö nädalal

Noorsootöö nädal toimub 22.–30. novembrini. Sel aastal on noorsootöö nädala teemaks «Teen endale head!», mille sisuks on vaimne tervis ja digitaliseerumine.

Tänavune üleskutse on panna ühel nädalal iga päev oma telefon 15 minutiks lennurežiimile.

Noorsootöö nädala raames toimub üle Eesti sündmusi, üritusi ja kampaaniaid. Vaata lisa www.noorsootoonadal.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles