Saame tuttavaks ⟩ Kindel eesmärk viib sihile

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Mia Marta Võlli Tähtvere tennisekeskuses.
Mia Marta Võlli Tähtvere tennisekeskuses. Foto: Margus Ansu

Isa eeskujul, kes sõpradega tennist mängis, otsustas ka toona seitsmeaastane Luunja vallas Ihastes elav Mia Marta Võlli (12) minna Tartu Tähtvere tennisekooli. Tüdrukut paelus spordiala kohe ning ka edukas esinemine võistlustel ei lasknud ennast kaua oodata.

Mis sind tennise juures võlub?

Tegu on individuaalse spordialaga, kus saab iseenda eest võistelda. Samuti leian, et tennis on ilus, väljapeetud ala. Mulle meeldib ka see, et mängu ajal on publik vaikselt, mitte ei lärma ega ela valjuhäälselt kaasa. Vaikus aitab paremini keskenduda.

Mis on selle ala juures raske?

Raske on võistlustel vaimsele pingele vastu pidada, mitte närvi minna ning väljakul väsimusega hakkama saada. Punktisüsteemist sain kohe aru ja punktide lugemine minus raskusi ei tekita. Aga see, millisesse kasti servida, tekitas alguses natuke raskusi.

Millised omadused peavad olema, et hästi tennist mängida?

Isikuomadustest peaks kindlasti olema oskus säilitada rahu ja ennast mitte segada lasta. Tähtis on osata keskenduda vaid enda mängule, mis vahel on üsna raske – paratamatult mõjutavad enesetunnet kõik sündmused, mis on päeva jooksul juhtunud. Füüsilistest omadustest tuleb kindlasti kasuks hea jalgade töö ja see, kui palju on võhma ehk vastupidavus.

Saavutasid noorteliiga turniiril esikoha. Mida see tiitel sulle tähendab?

See on praegu minu jaoks kõige suurem võit tennises, mille nimel olen palju vaeva näinud ning lõpuks tasus see pingutus ära. Ma olen väga rõõmus ja uhke selle võidu üle.

Mida sa sellest mängust mäletad?

Võistluspäeva hommikul söön kodus alati «võitjate putru» – kaerahelbeputru hunniku marjade ja seemnetega ning peaaegu alati hilinen võistlustele. Need on kindlasti tavalised asjad enne mängu, kuid mingit rituaali keskendumiseks mul pole.

Mäletan, et olin poolfinaalis 1:4 maas, kuid suutsin järele tulla ja mängu võita 6:4. Treener oli mänge vaatamas ja andis enne finaali nõu, et tagajoonest mitte liiga kaugele minna, kuid ma ei mäleta, kas kasutasin seda ka mängus.

Mia Marta koos trennikaaslaste Romili Tamme (vasakul) ja Karen Pähnaga (paremal).
Mia Marta koos trennikaaslaste Romili Tamme (vasakul) ja Karen Pähnaga (paremal). Foto: Margus Ansu

Kas mõnikord on olnud tunne, et enam ei jaksa ja vahetaks spordiala?

Loobumise tunnet pole mul kunagi tekkinud. Vahepeal on ikka väsimus ning siis ei õnnestu kõik, mida tahan või mida tegelikult oskan nii trennis kui ka võistlustel. Kuid siiani pole küll pähe tulnud, et võiks spordiala vahetada.

Kas tegeled veel mõne spordialaga?

Praegu käin ainult tennises. Lasteaias mängisin kolm aastat jalgpalli ja pärast seda käisin paar kuud ujumistrennis.

Kes on sinu suurimad fännid?

Kindlasti minu perekond ning sugulased. Mu vanemad ja vend üritavad kõiki mänge alati vaatamas käia. Vanatädi Kadi jälgib internetist mängutabeleid ja teab alati, kus ma võistlen ja kuidas mul läks.

Milline on sinu treener Eneli Pormeister?

Eneli on abivalmis, aus, otsekohene, rõõmsameelne ning motiveeriv.

Millised on sinu tulevikuplaanid seoses tennisega?

Kindlasti käin trennis edasi ja jätkan võistlemist. Soov on liikuda veelgi suuremate ja tähtsamate võistluste poole ning saavutada häid tulemusi.

Kas jälgid ka tipptennisiste?

Kõike mänge ma vaadata ei jõua, kuid tähtsamaid mänge, nagu poolfinaalid või finaalid, ikka vaatan. Kedagi eriti suurt lemmikut mul ei ole, aga kõige rohkem meeldib John Isner. Tegu on väga tugeva servijaga.

Käid Tartu kesklinna koolis ning tegeled aktiivselt spordiga. Kas sul jääb veel millekski aega?

Peale tennise ma koolivälise huvitegevusega ei tegele, sest aega selleks lihtsalt ei jää. Õppimine võtab trenni kõrval suurema osa vabast ajast.

Kuidas sa puhkad?

Vabal ajal meeldib mulle maal puhata, perega aega veeta, kinos ja sõpradel külas käia. Üle kõige maailmas meeldib mulle aga talv ja lumi. Ma ei jõua talve ja lund juba ära oodata, et saaksin palju õues olla!

SÕBRAPÄEVIK

Lemmiktoit: makaronid hakklihaga

Hingeloom: koer

Lemmiktund: kehaline kasvatus

Laul, mis kummitab: Justin Timberlake «Can’t stop the feeling»

Staar või eeskuju: ei ole kindlat eeskuju

Kommentaar: Pühendunud tennisist

treener Eneli Pormeister 

treener Eneli Pormeister. 

Sille Annuk

Mia Marta näol on tegemist tööka ja kohusetundliku noorsportlasega. Lisaks sellele, et ta teeb järjepidevalt ning eesmärgipäraselt trenni, on Mia suurim trump armastus tennisemängu vastu. Võistlusolukorras tundub kõrvalvaatajana, et Mia Marta on väga enesekindel ja teadlik sellest, mida ta on tulnud väljakule tegema. Treenerina sooviksin näha temas veel natuke suuremat emotsiooni nii väljakul kui treeningutel.

Selliseid noori, kes iga vaba hetke tennise või spordiga sisustaks, pole palju, kuid Mia Marta puhul on tavaline, et ta saabub trenni esimesena ning lahkub viimasena. Mia Marta on teada kõigile Tähtvere tennisekooli lastele. Ta veedab väga palju aega meie tennisekeskuses ning on alati nõus mängima nii endast nooremate kui ka vanemate mängijatega. Mia Martaga läheb meil neljas aasta koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles