Reportaaž Rännak oma vanemate lapsepõlveaega

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Kodus mängivad poisid palju mängu «Fortnite» ja seal peab Bert ennast pere parimaks mängijaks.
Kodus mängivad poisid palju mängu «Fortnite» ja seal peab Bert ennast pere parimaks mängijaks. Foto: Konstantin Sednev

Raske uskuda, kuid ka meie vanemad olid kunagi lapsed. Kuidas veetsid nemad vaba aega, kui puudusid nutiseadmed ja sotsiaalmeedia? Simo Soolo käis koos poegade Berti (11) ja Hansuga (9) LVLup! videomängude muuseumis. Lisaks uudistamisele sai isa oma lemmikmänge mängida ning poegadega mõõtu võtta.

Muuseumi põhiidee ongi see, et lapsevanem näitab, mis videomänge tema oma lapsepõlves mängis. Tihti juhtub nii, et laps tahab juba muuseumist ära minna, kuid lapsevanem küsib, kas oleme pool tundi veel. Muidugi leiavad muuseumis tegevust ka noored, kuid kindlasti ei tasu sinna otsima minna uusi, tänapäevaseid mänge.

Suure-Jaanis kasvanud Simo mäletab üsna valusalt, kuidas vanemad andsid toona 10-aastasele poisile valida, kas ta soovib endale jalgratast või mängukonsooli. Kuna just oli suvi tulemas, valis Simo rohelise BMXi. Kuigi mängukonsool oli ihaldatud asi, pidas noormees olulisemaks sõpradega õues mängimist. Kaks nädalat pärast ratta saamist see aga varastati. «Olin elu peale nii solvunud, sest tegin ju õige valiku, aga ikkagi jäin rattast ilma,» meenutas Simo.

90ndate alguses olid rahalised võimalused teistsugused kui praegu ning pärast õnnetut rattavargust sai Simo mängukonsooli alles mõne aasta möödudes. Kuigi telekamängud olid lahedad, tunnistas mees, et alati, kui sõbrad õue kutsusid, ta nendega ka liitus. «See ei olnud okei, kui sõber otsustas sinuga mängimise asemel hoopis telekamänge mängida. See tähendas grupist väljajäämist,» selgitas ta.

Samas näiteks vihmase ilmaga võis ta tundideks telekamänge mängima jääda. «Vaja oli palju mängida, sest toonased mängud ei salvestanud skoori ja nii kui telekas kinni pandi, pidid jälle esimesest level’ist alustama,» täpsustas Simo. Peres oli vaid üks telekas ja muidugi ei saanud seal ainult telekamänge mängida. Vahepeal pani ikka keegi mängu kinni, et muid saateid vaadata.

Ajas aitab tagasi liikuda ka muusemi interjöör.
Ajas aitab tagasi liikuda ka muusemi interjöör. Foto: Konstantin Sednev

Simo, Berti ja Hansu kommentaarid mängudele

«Super Mario»

Simo (enne mängu mängimist): Seda olen lapsepõlves väga palju mänginud. Kui mina olin väike poiss, oligi võimalus mängida vaid mänge, mis parasjagu kodus olemas olid. Mängud olid kallid ja mõistlikum oli neid näiteks sõbraga vahetada, kui ise osta.

Simo (mängu ajal): Uskumatu, ma endiselt mäletan, kus on «Super Mario» salakäigud! Lapsepõlv tuleb meelde, mälestus taaselustub.

Hans: Me oleme seda ka varem mänginud.

Bert: «Super Mario» on huvitav mäng.

Simo: Mulle meeldis veel näiteks «Tiku ja Taku» ja «Pardijaht» oli põnev mäng, sest kui sõbrad tulid külla, siis sai võistelda. Tol ajal ei olnud nutitelekaid ja oli müstika, kuidas saab telekas aru, kuhu ma püssi sihin. Puldist saime aru, et signaal läheb juhtmega, aga püssil? Panin vahel toru vastu telekat ja ikka näitas mäng, et lasin mööda. Müstika.

Simo (hakkab mängima): Üheksast seitse – tee järele!

Bert: No davai!

Bert (veidi hiljem): Issi on meist ikka väga palju parem.

«Siil Sonic»

Simo: Poisid, «Siil Sonicut» te ju teate?

Hans ja Bert: Jaa, muidugi!

Simo: Siin on mängul juba teine dünaamika. Põhimõte on sama, mis «Super Mariol», ehk pead takistusi ületades liikuma järgmisele level’ile ja jõudma võimalikult kaugele. «Super Marios» tagasi liikuda ei saanud, kuid siin saab.

Hans: Ma ei teadnudki, et issi on seda mänginud.

Mustvalge «Ping pong»

Bert: Mulle see meeldib, see on väga lõbus!

Simo: Kui pall tuleb, siis…

Bert (katkestab isa): Jaa, ma tean!

Seis on 14/5 Berti kasuks.

Simo: Ma ei kaota veel lootust!

«WRC PlayStation 2»

Simo: Minul endal oli mäng «Need for speed». Aga, poisid, tahate, ma näitan, kuidas teile rallimängus pähe teen?

Bert: Ei usu!

Simo: Ma teen sulle jäätise välja, kui minu aja üle sõidad. Aga kui mina võidan, mis siis saab?

Bert: Siis pean tunnistama, et sa oled minust väga palju parem.

Simo (mängu ajal): Oi, oi! Öelge, et ma päriselt sõidan autoga paremini, kui siin mängus.

Bert proovib jäätist võita.

Simo: Bert, sul läheb juba väga hästi, suur kiitus. Ma käisin ikka mitu korda põõsastes ära.

Simo aeg 6.56, Berti aeg 6.45.

Videomängude muuseum LVLup!

  • LVLup! on avatud kolmapäevast pühapäevani kell 15–20.
  • Muuseum asub Tallinnas, aadressil Akadeemia tee 28.
  • Muuseumis saab korraldada üritusi, kohtumisi, sünnipäevi ja etendusi nii täiskasvanutele kui ka lastele (vanemate järelvalve all).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles