Intervjuu lauljaga ⟩ Ariadne silmad näevad ainult muusikat

, Postimees Juunior reporter
Copy
Laulja ja youtuber Liina Ariadne Pedanik
Laulja ja youtuber Liina Ariadne Pedanik Foto: Madis Veltman

Liina Ariadne Pedanik (23) oli alles 18-aastane, kui ta Eesti Laulul esimest korda osales ja end rahvale tutvustas. Nüüd on ta suurel laulukonkursil tagasi ja Postimees Juunior uuris muusikult, mis tal veel plaanis on.

Sinu uus laul «Shouldn't Be Friends» osaleb laupäeval Eesti Laulu veerandfinaalis. Kuidas see laul sündis?

Laulu kirjutasin koos elukaaslase Martti Hallikuga Soomes. Kui me seda kirjutasime, siis eesmärk ei olnud kindlasti Eesti Laulul osaleda. Kui liialt mõelda sellele, et tahad hädasti Eesti Laulul osaleda, siis võid end loominguliselt lukku panna. Laul räägib sellest, kuidas meil kõigil on sellised sõbrad, kellega ei saa päris kõigest rääkida, kuna inimeste maailmavaated ja tunded on erinevad. See on mulle väga isiklik teema ja tunnen, et teised saavad sellega samastuda. Kui laul valmis sai, pakkus Martti välja, et võiksin Eesti Laulul osaleda, kuna eelmisest korrast on juba viis aastat möödas.

Millised mälestused on sul eelmisest Eesti Laulust?

See oli väga keeruline aeg, sest olin alles 18-aastane ja käisin keskkoolis. Sain kõne laulu autorilt Tomi Rahulalt: «Vaata kindlasti Ringvaadet, kuna meid ilmselt kuulutatakse seal välja!» ja siis mul hakkas nii halb. Ühel päeval olin täiesti tavaline kooliõpilane ja järgmisel päeval juba Eesti Laulul. Pärast esimest poolfinaali sain üleöö Instagramis 7000 uut jälgijat. Suureks üllatuseks sain isegi finaali ja see oli väga positiivne. Siiamaani on see mulle üks õpetlikumaid kogemusi, kuna õppisin nii palju, kuidas teha meediaga koostööd ja kuidas Eesti Laulu trall üldse käib. See oli väga tore kogemus ja on mulle siiamaani kasuks olnud.

Martti Hallik ja Liina Ariadne Pedanik. 
Martti Hallik ja Liina Ariadne Pedanik. Foto: Konstantin Sednev

Kuidas su lauljakarjäär üldse alguse sai?

Ema on olnud mu lauluõpetaja juba kolmandast eluaastast. Esimest korda sattusin lavale kaheaastaselt, kui ma hirmsasti tahtsin võistlusel osaleda. Ema arvas veel, et olen liiga väike ja andis mulle tänukirjade jagamise rolli. Kuna mulle nii väga meeldis laval, siis tegin pärast iga tänukirja üleandmist kummarduse publikule, nagu mina oleksin suure etteaste laval ära teinud. Suur osa mu lapsepõlvest möödus võistlustel ja laulutunnis.

Kunagi oli ask.fm noorte seas populaarne ja ma hakkasin sinna videovastuseid üles laadima. Inimesed said soovitada laule, mida nad kuulda tahtsid. See oli üks tore viis, kuidas ma oma muusikaga 7.–8. klassis inimesteni jõudsin, mängisin ainult paari akordi kitarril. Hiljem lisandusid YouTube’i kaverid, mida tehes olen ka telefoniekraani katki teinud. Tol ajal mul ei olnud statiivi, seega paigutasin telefoni ema lillepottide peale, millele järgnes mõistagi telefoni kukkumine.

Kuidas toimub laulu loomise protsess?

Ma mõtlen läbi, millest tahan kirjutada ja mida puudutada. Kui ma esimest korda Eesti Laulul osalesin, siis see laul ei olnud minu kirjutatud, mul ei olnud sellega tõelist isiklikku seost. Nüüd üritan leida isiklikud punktid ja panna need sellisesse võtmesse, millega teised saaksid samastuda. Üritan mõelda seda ka, mis suunda tahaksin produktsiooniga liikuda, sest mida rohkem ma eeltööd teen, seda lihtsamad ja lõbusamad stuudiosessioonid produtsentidega on. Üldjuhul käib Martti minuga kaasas, meil on need kõik üles filmitud ja hiljem on palju huvitavat materjali laulu loomisest.

Milline näeb välja su tavaline argipäev?

Enamasti mul ei ole tavalist argipäeva, sest iga päev on täiesti erinev. Üritan vara ärgata, kuigi ma otseselt kuhugi minema ei pea, aga tahan kohe hommikul produktiivne olla. Vastan meilidele ja siis vaatan, mida edasi tuleb teha. Kindlasti pean planeerima sotsiaalmeedia toimetamisi, kuna TikToki ja YouTube’i videote tegemine ja planeerimine võtab alati rohkem aega, kui olen algselt mõelnud.

Mille üle oled oma karjääri jooksul siiani kõige uhkem?

Üks on kindlasti kuues koht Eesti Laulu finaalis, sest uustulnukana nii kaugele jõudmine oli suur saavutus ja juhtus kohe minu karjääri alguses. Lisaks olen väga uhke selle kogukonna ja fännide üle, kes minu muusikat kuulab. Kui vaatan käesolevat aastat, siis olen uhke ka selle üle, et olen ise oma uue laulu autor. See on ka Marttil esimene kord olla Eesti Laulul!

Kui raske oli kooli kõrvalt tegeleda muusikaga?

Neid kahte oli raske tasakaalustada, eriti Eesti Laulu ajal, sest paljud koosolekud olid just koolitundide ajal. Õnneks kool oli hästi vastutulelik ja lubas mul minna individuaalsele õppekavale, mis tähendas seda, et õppisin ise pärast tunde kodus ja käisin kontrolltöid tegemas.

Aga kuidas tasakaalustad nüüd muusikat ja sisuloomist?

Minu jaoks on muusika ja sisuloome alati käsikäes käinud. Kuigi muusikaga alustasin enne, siis sisuloomine tuli kuidagi loomulikult sinna juurde. Kuna Martti on mu tugiisik sisuloomes, siis see on alati lihtsam olnud. Martti annab nõu ja aitab monteerida, kui liiga kiireks läheb.

Kas praegu oled siis täiskohaga muusik?

Pigem küll. Lõpetasime YouTube’is Martti+Liina kanali ära, et saaksin keskenduda muusikale. Aga YouTube on ikka tähtsal kohal minu jaoks ja nüüd kavatsen seoses Eesti Lauluga teha videoid, mis näitaksid just muusiku elu ja telgitaguseid.

MyHits Live: Karl Killing ja Ariadne. 
MyHits Live: Karl Killing ja Ariadne. Foto: Konstantin Sednev

Kuidas leiad inimesed, kellega koostööd teha?

Praeguse Eesti Laulu produtsendiga Aleksi Liskiga sain tuttavaks Karl Killingu kaudu. Minu meelest on ta täielik kameeleon, kes suudab teha igas stiilis midagi väga head. Tihti ongi õige inimese otsimine keeruline, aga minu plaadifirma Sony Music on kindlasti suureks abiks. Hästi oluline on leida inimesed, kes saavad sinu visioonist aru.

Mida on andnud sulle leping Sony Musicuga?

Ma olen saanud meeskonna, kes tegeleb Ariadne projektiga. Nad aitavad mu unistusi ja visioone ellu viia. Ma arvan, et see on kõige suurem pluss plaadifirma puhul, et ma ei pea hakkama neid inimesi eraldi otsima ja üksinda näiteks muusikavideot planeerima, vaid mul on toetav meeskond.

Missugused on su plaanid väljaspool muusikat?

Praegu näevad mu silmad ainult muusikat! See on mu jaoks kõige olulisem olnud. Kindlasti käib sisuloome sellega kaasas ja tahan sellega samuti rohkem tegeleda, rohkem TikToke teha. Tahan lihtsalt muusikat teha, leida endale fookus, kuidas saaksin seda veel rohkem teha. Kindlasti tuleb võtta aega ka puhkamiseks, aga praegu tahan endast 101 protsenti anda, et Eesti Laulule keskenduda.

Mida soovitad noortele, kes alles alustavad muusika või sisuloomisega?

Kui rääkida laulu kirjutamisest, siis paljud ütlesid mulle alguses, et «Lihtsalt kirjuta! Lihtsalt tee!», aga väga raske oli niimoodi alustada. Soovitan alguses leida teemad, millest tahaksid kirjutada. Leia enda ümber inimesed, sõbrad, tuttavad, kes jagavad sinuga sama kirge, toetavad sind ja saavad aidata. Laula ja harjuta. Kui see on sinu suur kirg, siis pühenda sellele nii palju aega, kui saad. Töökus ja järjepidevus viivad edasi!

KES TA ON? Ariadne

  • tema ema on laulja ja lauluõpetaja Ita-Riina Pedanik;
  • osales 2015. aasta «Eesti otsib superstaari» saates, kus jõudis teatrivooru;
  • tema Instagrami kontol on üle 62 000 jälgija;
  • on elukaaslase ja sisulooja Martti Hallikuga koos olnud 2016. aastast.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles