Aasta lind on meie kõikide lind!

Copy
Metskurvits on 2022. aasta lind.
Metskurvits on 2022. aasta lind. Foto: Ronald Slabke

Aasta linnu valimine tõstab ühe linnu teistest esile – nii saame temast rohkem teada ja oskame teda paremini kaitsta. Mida rohkem teadmisi meil on, seda paremini oskame elu- ja linnurikkust hinnata ning hoida. Aasta lind 2021 oli kuldnokk, kes annab nüüd tiitli üle metskurvitsale. Aasta linnust 2022 kirjutab ornitoloog ja metskurvitsate uurija Jaanus Aua.

Metskurvits on tuvist pisut väiksem, pruunikirju ning üsna pika nokaga lind. Nagu ütleb tema nimigi, elab metskurvits metsas ja eelistab just vanemaid metsi. Metskurvits tegutseb valdavalt hämaras ja öösel, päevaajal on tema kohtamine väga juhuslik.

Metskurvits teeb pesa enamasti metsa noore kuuse või põõsa alla maapinnale, tavaliselt muneb sinna neli valkja põhitaustaga pruunikirjut muna. Metskurvitsa pesitsusperiood on üsna pikk. Nii on ka nende munadega pesi või kollase-pruunikirjusid poegi võimalik meie metsades leida aprilli keskpaigast augusti alguseni. Valdavalt veedavad meie kohalikud metskurvitsad talve Briti saartel ja Edela-Euroopas – Prantsusmaal ja Hispaanias. Mõnel juhul on neid talvitumas leitud ka Itaalias ja Kreekas.

Metskurvits sööb põhiliselt vihmausse, harvem sekka ka mõne mardika- või kärbsevastse. Kuigi teada on peaaegu kümmekond erinevat metskurvitsa häälitsust, siis ilusat ja kaugele kostvat laulu tal ei ole. Vaid kevadel ja suve esimesel poolel on õhtuhämaruses kuulda mängulendu tegeva isaslinnu kutsehüüdu, mis tavaliselt on kolmesilbiline «kvorr-kvorr-piits… kvorr-kvorr-piits».

Metskurvitsa elu on täis ohtusid. Tema pesi võivad rüüstata ning ka poegi süüa nii nugis, kährik, rebane kui ka metssiga. Vanalinde murravad sageli raudkull, kanakull või händkakk. Lisaks looduslikele vaenlastele on metskurvits kogu oma levikuala ulatuses populaarne lind, keda jahtida.

Kuna metskurvits on tegutseb valdavalt hämaruses, on teda väga raske uurida. Seetõttu on teadmised linnu bioloogiast veel üsna kasinad. Samas on tegemist paljuski ainulaadse linnuga. Näiteks nimetatakse teda ka ilmalinnuks, sest ainukese linnuliigina maailmas ei ole tal välja kujunenud kindlaid rändeteid ja -aegu. Iga lind valib igal aastal, lähtudes oma kogemustest ja ilmaoludest, kus ta talve veedab ning millal ja kustkaudu hakkab talvitusala poole liikuma. Paljud tema eluavaldused näivad meile veel tänagi suure müsteeriumina.

Metskurvitsate arvukus on kogu nende levikuala ulatuses viimase 30 aasta jooksul langenud. Selle põhjusteks peetakse elupaikade hävimist ja kliima soojenemist. Metskurvitsa valimine aasta linnuks 2022 annab hea võimaluse tutvustada seda põnevat lindu paljudele huvilistele, samas pöörata tähelepanu nii kliimamuutustele, meie metsade seisundile kui ka jahindusega seotud küsimustele.

 

HEA TEADA. Aasta linnu valimine

  • Aasta lindu on Eestis valitud 1995. aastast ja valiku langetab Eesti ornitoloogiaühing.
  • Selle mõte on teha üks Eesti lind kõigile tuttavamaks. Selleks toimub igal aastal arvukalt ettevõtmisi, näiteks loodusõhtuid, koolitusi, töötubasid, linnuretki, tele- ja raadiosaateid, veebiülekandeid.
  • Viimastel aastatel on korraldatud ka aasta linnu joonistusvõistlusi ning aasta linnu pesaelu on saanud jälgida veebikaamera vahendusel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles