Laura raamatusoovitused ⟩ peremuredest ja eemaletõukamisest

Laura Lehiste
, Postimees Juunior reporter
Copy
Postimees Juuniori kaasautor Laura Lehiste. Pildistatud Viimsi raamatukogus.
Postimees Juuniori kaasautor Laura Lehiste. Pildistatud Viimsi raamatukogus. Foto: Mihkel Maripuu

Raamatusõber Laura soovitab seekord üht raamatut jõuluvana suurest äpardusest, teist saladustest perede ja sõprade vahel ning kolmandat tüdrukust, kelle pere on jätnud ta täiesti unarusse.

JÕULUTAADI MURE. «Päästetud jõulud»

  • Autorid: Ilmar ja Georg Voldemar Tomusk
  • Sihtgrupp: 7-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 32
  • Ilmumisaasta: 2021

Mirjam, Taavet ja Naatan on ühe pere lapsed, kes kannatamatult jõuluvana ootavad. On jõuluõhtu ja kõik ettevalmistused on tehtud. Millal siis ometi jõuluvana tuleb? Mõne aja pärast hakkab ka laste ema muretsema, kuhu küll jõulumees jääb. Lapsed ronivad rõdule ning näevad kauguses veetorni katusel midagi kahtlast. Ruttu pannakse joped selga ja joostakse uurima, kes seal siis ikkagi on.

Tuleb välja, et jõuluvana koos saani ja põhjapõtradega on katusele kinni jäänud! Kuidagi juhatas telefoni GPS teda valesse kohta. Mirjam uurib natuke jõuluvana telefoni ja selgub, et keegi on GPS-süsteemi ära rikkunud. Kuid kes küll oleks nii kuri, et rikkuda jõulud ja jätta lapsed kurvaks?

Lapsed ning jõuluvana asuvad lahendama mõistatust, et jõulud päästa. Koos võetakse ette üks tõeliselt lumine seiklus. Kas jõulud päästetakse? Kes rikkus GPS-süsteemi? Kas lapsed jäävadki kinkidest ilma?

Minu meelest on see tore ja humoorikas lasteraamat. Selle lugemine tekitas mõnusa jõulutunde ja hea tuju. Tekst on hästi arusaadav ning jutule annavad palju juurde ägedad ja omanäolised illustratsioonid.

 

PERE JA SÕPRUS. «Tähtedest võlutud»

  • Autor: Jenn Bennett
  • Sihtgrupp: 14-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 422
  • Ilmumisaasta: 2021

Kunagi olid Zorie ja Lennon parimad sõbrad. Ka nende pered olid lähedased ja suhtlesid tihti. Kuid kõik muutus päeval, mil koolis pidi toimuma sügisball. Pärast seda lõpetas Lennon järsku Zoriega suhtlemise ning ka noorte vanemad muutusid üksteise vastu külmaks.

Zorie elab koos isa ja kasuemaga, sest tüdruku pärisema suri, kui Zorie oli pisike. Kõigest hoolimata on neil imelised peresuhted. Kuid kõik teavad, et õnn saab ühel päeval otsa. Zorie kasuemale mõeldud kiri saadetakse kogemata naabritele ehk siis Lennoni juurde ning Zorie läheb sellele järgi. Kiri käes, asub Zorie seda uurima ning leiab sealt võõra naise kirja ja pildi. Teda tabab šokk, kui ta mõistab, millega isa on hakkama saanud. Tüdruk otsustab kirja ära peita.

Paar päeva hiljem kutsub sõbranna Zoriet kaasa matkale metsa ning mägedesse. Zorie meelest kõlab see nagu hea plaan. Kui matkapäev kätte jõuab ning ta matkaautosse istub, saab ta suure üllatuse osaliseks. Lisaks Zorie sõpradele istub seal Lennon.

Plaanitud põnevast matkast kujuneb kohutav draama. Tekivad tülid ja arusaamatused. Peaaegu satutakse karurünnaku alla ja pääsetakse napilt surmast. Kuidagi jõuab kätte hetk, kui Zorie ning Lennon ärkavad hommikul ihuüksi metsas. Nende sõbrad on minema läinud. Nüüd peavad Zorie ja Lennon vaid vähese toidu, ilma GPSi ja telefonideta leidma kodutee. Kuna looduses viibitav aeg on päris pikk, tulevad päevavalgele saladused ja küsimused leiavad vastused.

Kas noortel õnnestub pääseda? Mis ikkagi juhtus sügisballi õhtul? Miks lõpetas Lennon Zoriega suhtlemise? Milliseid saladusi varjab Zorie isa? Kõike seda ja palju muud põnevat saadki lugeda raamatust.

Raamat rääkis põhiliselt sõprusest ning perekonnast. Väga hästi sobivad sellega kokku ütlused, et perekonda ei saa valida ning sõpra tuntakse hädas. Palju käsitleti pereprobleeme ning nendega toimetulekut. Mulle meeldis ka see, et välja oli toodud näiteid erinevatest peremudelitest.

 

KÕRVALE JÄETUD. «Tänapäeval on kõigi nimi sorry»

  • Autor: Bart Moeyart
  • Sihtgrupp: 12-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 120
  • Ilmumisaasta: 2021

Bianca on natuke õnnetu tüdruk. Tema vanemad elavad lahus, nooremal vennal on ravimatu südamehaigus ning tüdruku emal pole kunagi Bianca jaoks aega. Isa näeb ta igal nädalavahetusel. Kõigi nende asjade pärast on Bianca muutunud kinniseks ja mõtlikuks. Talle ei meeldi eriti suhelda ning ta naudib üksi olemist. Sellest hoolimata on tal suur süda ja hea fantaasia. Ta veedab tunde unistades paremast elust, perest ja sõpradest.

Oma huvitava maailmapildi tõttu tunneb ta, et keegi ei mõista teda. Selleks et ta saaks üksi olla, on ta ehitanud salajase onni. Sealt ei leia teda keegi. Onnis hoiab ta karpi piltidega ajast, mil kõik oli veel hästi.

Asjad muutuvad hullemaks, kui selgub, et Bianca isa ei tahagi tütart nii tihti näha, sest väidetavalt ei oska Bianca käituda. Muidugi on tüdruk väga kurb, sest kodus ei pöörata talle samuti eriti tähelepanu. Ema on alati väsinud, sest tal on palju tegemist Bianca vennaga, kes on käinud juba mitmel südameoperatsioonil. Bianca tunneb end tihti eemaletõugatuna. Ta tunneb, et pole kunagi piisavalt hea ega tee midagi õigesti.

See on üsna kurb raamat. See on väga sügavmõtteline ning selleks, et teksti mõista, peab lugema ikka mõttega. Räägitakse pereprobleemidest, kuidas need mõjutavad lapsi ning mis toimub laste peas. Raamatus on hästi lahti kirjutatud tunded nagu armukadedus, väsimus, ebavõrdsus ja hirm. Kui esialgu tundub, et tegu on lasteraamatuga, siis sisu on vägagi tõsine. Seda võiksid lugeda ka lapsevanemad.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles