Kelly Sildaru ootab pikisilmi taliolümpiamänge

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Kelly Sildaru.
Kelly Sildaru. Foto: EZRA SHAW

Vigursuusataja Kelly Sildaru (19) võistlushooaeg edeneb jõudsalt, tal on seljataga juba mitu edukat võistlust ning jaanuaris ootavad ees kuulsad X-mängud ja maailmakarikasarja etapp USAs. Vaim tuleb valmis panna ka tema esimesteks taliolümpiamängudeks!

Sul oli just tihe detsembrikuu USAs. Said viimati Dew Touril esikoha tänavasõidus (streetstyle), teise koha rennisõidus (halfpipe), pargisõidu (slopestyle) finaalist loobusid. Kuidas sa ise selle võistluse kokku võtad?

Olen väga rahul, kuigi natuke kurb on, et ei saanud slopestyle’is võistelda. Rada mulle meeldis, olin enesekindel ja tahtsin neid trikke teha, mida ma seal õppisin ja tegin. Aga oli oluline mõelda tervisele ja natuke ka tulevikule ning mitte võtta lisariske. Arvan, et see oli õige otsus. Aga selle üle, et pipe’is teise koha sain, oli mul väga hea meel. See oli kusjuures mu esimene Dew Touri pipe’i võistlus. Ühe korra vist olen võistelnud, aga see oli tiimivõistlus, mitte individuaalne. Ja streetstyle’is võistlesin ka esimest korda, nii et olen väga rahul.

Mis sind uuel aastal ees ootab?

Jaanuari alguses sõidangi kohe uuesti ära, kolmeks nädalaks. Tulen vist paariks päevaks tagasi Eestisse ja siis ongi juba olümpiale minek.

Kas taliolümpiamängudel oled endale ka mingisugused ootused seadnud?

Otseselt mitte, ma ei taha endale konkreetseid ootusi seada. Esiteks on see uus kogemus ja minu meelest juba olümpiale minek on väga äge. Lihtsalt tahangi oma asja ära teha nii, et olen ise endaga rahul. Viimasel ajal olen aru saanud, et endaga rahulolu ja hea enesetunne läheb mulle kõige rohkem korda.

Kas olümpial võistlemine on kuidagi tähtsam või erilisem kui mujal?

Natukene ikka on. Kõik inimesed räägivad sellest ja teavad olümpiat, eks see ikka veidi mõjutab. Praegu pole ma veel täpselt aru saanud, mida see olümpial võistlemine endast kujutab, aga ootan seda väga.

Kuuldavasti on naistrikisuusatajate tase olümpiahooajal väga kõrge ja sportlastel tuleb silma paistmiseks midagi erilist teha. Kuidas see päriselt välja näeb, kui palju saad võistlusel omaloomingut teha?

Kui ma oma võistlusprogramme kokku panen, siis saan ikka ise valida, mida täpselt seal teen. Üldiselt teen neid trikke, mida olen varem teinud ja mis on mul selged. Mina vähemalt ei taha võistlushooaja keskel võtta mingeid lisariske, et hakata uut trikki proovima või midagi katsetama. Rennis on üldiselt sama run kogu aeg, slopestyle’is sõltub palju sellest, milline rada on, sest hüpped on alati erinevas järjekorras ja eri suurusega. Ka rail’id on alati erinevad. Seal tuleb siis vaadata, mida kusagil teha saaksin, aga peab ka mõtlema, et suudaksin kõik need asjad järjest ära teha. Et hoog püsiks ja saaksin teha oma parimaid trikke.

Kelly võistlemas jaanuaris USAs Mammoth Mountain'il. 
Kelly võistlemas jaanuaris USAs Mammoth Mountain'il. Foto: Sean M. Haffey

Mis mõtted valdavad sind enne võistlema asumist? Ja pärast oma soorituse lõppu?

Ma keskendun ja mõtlen oma soorituse mitu korda läbi, mida ma täpselt tegema pean, visualiseerin seda mõttes. Pärast sooritust oleneb sellest, kuidas mul läks. Üldjuhul mõtlen, et oleks saanud midagi paremini teha. Sellest saan pärast sooritust kohe aru, et järgmine kord saan teha mingit asja hoopis nii. Aga mõnikord on ka see tunne, et jess, ma tegin ära! Kui saan oma võistlussõidu esimest korda üle vaadata, siis on küll hea tunne.

Sul oli oktoobris kämblaluu murd – kuidas on see su hooaega mõjutanud?

Selle tõttu jäi mul hooaja esimene võistlus ära. Natuke on see ka treeninguid mõjutanud. Pidin oma asju ringi mängima, kui oli mingi suusalaager plaanitud, siis seda ei saanud teha. Pidin Eestis jõusaalis käima ja seal ka päris kõike ei saanud teha. Ühte kätt pidin rohkem hoidma. Praegu on juba üsna hästi, pean küll sõitma ortoosiga, mis mu kätt kaitseb. Kodus saan juba ilma ortoosita olla, mäel on see rohkem kaitseks.

Kuidas on üldse koroonaajal käia võistlemas, laagrites jne?

Eks see on ikkagi keerulisem. 72 tundi enne võistlust (või vähem) peab koroonatesti tegema. See on veidi nagu lisakoormus, sest ma lihtsalt ei lähe võistlema, vaid pean mõtlema, kus ja millal teen testi, kui palju see maksab. Näiteks USAsse lähen tavaliselt paar päeva varem kohale, et ajavahega harjuda, aga Eestis tehtud test kaotab selle aja jooksul juba kehtivuse. Kui hiljuti läksin USAsse Big Air’i MK-etapile, siis testitulemus ei jõudnud õigeks ajaks ja pidin USAs uue testi tegema, aga siis hakkas juba võistlus. Sain ajutiselt teha kiirtesti ja siis meid ikka lasti sinna. Aga muidu ei lasta sõita, kui testid pole tehtud, see teeb olukorra natuke keerulisemaks.

Suusasportlane Kelly Sildaru.
Suusasportlane Kelly Sildaru. Foto: Remo Tõnismäe

Sa oled Juuniori joonistusvõistluse reklaamnägu, kus kutsume üles mõtlema tuleviku olümpiaaladele. Kas sul on endal ka mõttes mõni ala, mida tahaksid kunagi olümpial näha?

Kui mõtlen oma aladele, siis ma teen ka koerasporti – seda vist olümpial pole, aga see oleks lahe. Põhimõtteliselt on see veosport ehk mu koer veab mind, kui me seda teeme – suvel jookseme või sõidame rattaga, kus tema on rihmaga ratta küljes. Talvel käime murdmaad suusatamas.

Mida teeksid siis, kui sul oleks täiesti kohustustevaba päev?

Mul on viimased nädalad nii kiired olnud, et kui oleks kohustustevaba päev, siis ma ei teeks mitte midagi! Kogu aeg mul küll nii tihedad päevad pole, aga võtaksin ikkagi aja maha. Ei oleks küll terve päeva kodus, vaid näiteks suvel läheksin õue piknikule või randa.

Kas sul on soove või ootusi ka uueks aastaks?

Pigem vist ei ole. Elan päev korraga ja teen asju nii, kuidas mul parasjagu enesetunne on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles