Saame tuttavaks Kaur kaitseb väravaid Itaalias

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Kauri päevad algavad Itaalias varahommikul. Trennid on intensiivsed ja treenerid nõudlikud.
Kauri päevad algavad Itaalias varahommikul. Trennid on intensiivsed ja treenerid nõudlikud. Foto: Francesco Grigolini

Tartu WJK Santose kasvandik, Tartus sündinud ja kasvanud väravavaht Kaur Kivila (18) liitus kahe aasta eest Itaalia jalgpalliklubi Hellas Veronaga. Sellest aastast mängib ta klubiga U19 meistriliigas (Primaveras). See kõik ei juhtunud üleöö – edu taga on Kauri pühendumus, tahe ja kõva treening.

Kuidas jalgpallini jõudsid?

Alguses tegelesin ujumisega ja läksin ka judosse. Judos olin täitsa edukas ja võitsin hulga noorte võistlusi. Lasteaias toimusid jalgpallitrennid, mida viisid läbi Santose treenerid. Sealt sai jalgpallihuvi alguse ja läksin trenni. Minu suurim eeskuju oli algul Zlatan Ibrahimovic. Mõnda aega jaksasin käia mitmes trennis korraga, aga siis pidin ujumisest loobuma ja hiljem ka judost.

Tegelikult minu esimene jalkatrenn täielikult ebaõnnestus. Treener tundus kurjavõitu ja järgmisse trenni ma ei läinud. Jätkasin vaid lasteaia treeningute, ujumise ja judoga. Mõni kuu hiljem läksin lasteaia rühmakaaslasega uuele katsele ja selle grupiga jäingi kokku. Kuna meil oli grupis palju tugevaid mängijaid, siis ma ennast väga edukaks pidada ei saanud.

Kas tahtsid kohe saada väravavahiks?

Ühel turniiril keeldus meie väravavaht väravasse minemast ja treener saatis minu tema asemel. Pärast seda turniiri sattusin teinekordki postide vahele. Pikka aega mängisin vaheldumisi väravas, ründes ja kaitses.

Kuidas väravavahid treenivad?

Väravavahi ja väljakumängijate treeningud on täiesti erinevad. Neil on isegi eraldi treener. Väravavahi puhul on kõige olulisem reageerimiskiirus. Harjutasin seda kodus tennisepalli vastu seina põrgatades ja kinni püüdes. Vaatasin palju kuulsate klubide noorte väravavahtide treeningvideoid ja püüdsin samu asju järele teha.

Mis on väravavahiks olemise juures kõige raskem? Ja mis kõige meeldivam?

Kõige raskem on vastutus. Kõige meeldivam on teha mõni väga hea tõrje.

Millise tuntud Eesti jalgpalluri väravaid oled tõrjunud?

Konstantin Vassiljevi.

Kas väravavahid teevad ka väravate tõrjumise kohta statistikat?

Mina ei tee sellist statistikat. Iga mängu eesmärk on värav puhas hoida.

Alustava jalgpallurina mängis Kaur pikka aega vaheldumisi nii väravas, ründes kui ka kaitses.
Alustava jalgpallurina mängis Kaur pikka aega vaheldumisi nii väravas, ründes kui ka kaitses. Foto: Francesco Grigolini

Kuidas jõudsid välja Itaaliasse?

See oli klubi ja agendi koostöö tulemus, et mind kutsuti Itaaliasse testimisele. Jõudsin testimise ajal teha erinevate gruppidega kokku neli treeningut, mille tulemusel kutsuti mind üsna kiirelt Itaaliasse tagasi. Ja siin ma nüüd olen.

Kuidas erinevad sealsed treeningud Eesti klubide treeningutest?

Siin on kõik palju intensiivsem, kõike tehakse rohkem ja kiiremini. Treenerid on väga nõudlikud.

Milline näeb välja su tavaline argipäev?

Hommikul ärkan kell kaheksa. Pärast hommikusööki sõltuvad tegevused sellest, kas ma treenin koos esindusega (mehed) või U19 grupiga (omaealised). Kui esindusega, siis on hommikul trenn ja tagasi hotelli jõuan alles kella kaheks. Kui on U19ga, siis on hommikupoolik vaba ja trenn algab pärastlõunal.

Õpin e-õppes Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumis. Õpetajad on mulle väga palju vastu tulnud ja tänu sellele olen jõudnud 11. klassi. Samuti õpin kahel päeval nädalas itaalia keelt. Muidu käime koolis kohapeal, aga koroona tõttu toimuvad veebitunnid.

Kui tihti käid Eestis?

Suvise vigastuspausi ajal olin Eestis kokku alla kahe kuu. Pärast seda olen käinud lühidalt jõulude ja aastavahetuse ajal.

Millest sa unistad?

Unistuseks on alati olnud kaitsta Eesti koondise väravat. Olen osalenud noortekoondise mängudel, aga vigastuste tõttu pole juba pikalt koondise juurde pääsenud. Tahaks jälle koondise maiku tunda!

Mida soovitad alustavatele väravavahtidele?

Tuleb kõvasti iseseisvalt tööd teha ja mitte loobuda vigastuste või muude tagasilöökide tõttu.

Sõbrapäevik

Lemmiktoit: kaerahelbepuder

Hingeloom: hunt

Lemmiktund: kehaline kasvatus

Lemmikfilm või -seriaal: «Never Back Down»

Staar või eeskuju: Marc-André ter Stegen

KOMMENTAAR. Heaks eeskujuks teistele!

WJK Santose noortetöö juht ja Kauri treener Siim Säesk

Kaur on alatest esimesest treeningust olnud võitleja hingega ja sellist tüüpi mängija, kes ei anna alla. Sel teel on teda kindlasti aidanud positiivne suhtumine, mille tõttu ei muretse ta üle ja on suutnud hästi toime tulla tagasilöökidega. Treeningutel on ta alati keskendunud ja valmis õppima, mis on aidanud tal omandada väga head väravavahi positsioonil vajalikud tehnilised oskused. Oma meelekindluse ja saavutustega on ta kindlasti heaks eeskujuks teistele WJK Santose klubis treenivatele mängijatele. Samas tempos jätkates on tal tulevikus kindlasti võimalik teha oma karjääris suuri samme edasi.

 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles