Saame tuttavaks ⟩ Alex veab ratastel pastarestorani

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Alex naudib kokkamist.
Alex naudib kokkamist. Foto: Kristjan Teedema

Positiivse hoiakuga Alex Aus (19) on Tartu noormees, kel on tihti käsil mitu asja korraga. Mõne aasta eest tekkis tal saunas idee luua ratastel restoran ja ka Instagrami konto @Aus_Kokashow. Tänaseks on mõlemad unistused teoks saanud. Sõbrapäeva eel rääkis kokandushuviline noormees meile oma kirest pisut lähemalt.

Kas oled alati olnud suur kokandushuviline?

Kuna mu ema teeb hästi süüa, siis väiksena pani pigem toidu hea maitse mind seda armastama. Näiteks käisime sõpradega lumeonni ehitamas, jõudsin koju, sõrmed olid nii külmad, avasin ukse ja tundsin ema koduse ratatouille’ lõhna. Sõin ja mõtlesin: «Oi kui hea!» Sarnased hetked on esimesed, mida mäletan, kui toit andis ülimõnusa tunde, mis kasvas ajas edasi.

Enne kui ise aktiivselt kokkama hakkasin, tegelesin üsna heal tasemal slackline’iga. Umbes kolm aastat tagasi käisin Muhu seikluspargis sõud tegemas ja ööbisin restorani Tuul omaniku Ingrem Raidjõe juures. Sattusime rääkima ja aasta hiljem olin juba tema restoranis tööl. Ingrem oskab toiduga mängida ja emotsioone esile tõsta. Emotsioonid on ka mind toidu juurde toonud.

Alex võtab elu huumoriga.
Alex võtab elu huumoriga. Foto: Kristjan Teedema

Millal sul tekkis huvi toidu valmistamise vastu?

Esialgu ma ei teinudki nii palju süüa, kuid hakkasin toiduvideoid vaatama ja omandasin sealt mõningad nipid. Kui need on selged, muutub toidu tegemine mängulisemaks. Lõpuks, kui kööki jõudsin, oli nii äge ja huvitav kõike ise proovida.

Kas mäletad esimest toitu, mille ise valmistasid?

Ikka. Selleks oli purukook, mis tuli kuiv ja maitsetu, aga oli vähemalt kook! (muigab) Kui lõpuks hakkavad asjad välja tulema või kui tunned, et jah, midagi ma juba oskan, siis on äge! Paned muusika mängima, ja kui mõni retseptis olev komponent on puudu, siis ei hakka muretsema, mis nüüd saab, vaid asendad selle millegi muuga. Ja siis maitsed: «Mmm… mina tegin selle!»

Kas oled muidu ise kõigesööja?

(Mõtleb pikalt) Oluliselt ma ei pirtsuta. Vahel mingisugused toidukombinatsioonid mulle ei meeldi. Aga üks asi on küll, mis mulle üldse ei maitse – külmsuitsulõhe. Kõigile meeldib, aga mulle miskipärast mitte.

Aga mis on sinu lemmiksöök?

Pikalt on selleks olnud pasta. See on ka põhjus, miks lõin gümnaasiumi kõrvalt pastabussi Pastaljano. Itaalia köök köitis mind kohe, nii pasta kui ka pitsa. Saladuskatte all võin öelda, et Pastaljano hakkab suvel pakkuma pasta kõrval ka pitsasid.

Pildil Pastaljano pastabuss ja Alex Aus.
Pildil Pastaljano pastabuss ja Alex Aus. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Räägi lähemalt, kuidas tekkis Pastaljano idee.

Olime sõbra Kristjaniga saunas ja meil mõlkus pikalt mõte, et võiks ühe äri püsti panna. Jutt läks pastale ja jõudsime tõdemuseni, et Eestis ei tegutse ühtegi toiduautot, mis pakuks pastat. Tagasi mõeldes mõistan, et pasta on üks raskemaid sööke, mida toiduautos pakkuda. Näiteks kui burgeriautos saab enamiku komponentidest ette hakkida, siis pasta tegemine on märksa aeganõudvam.

Aga kuna meil oli tuhin peal, hakkasime ikkagi tegema. Auto tõime Poolast, ostsime vajaliku tehnika ja katsetasime läbi 150 retsepti. Valisime välja parimad, lihvisime neid veel ja tänaseks on nii, et kui inimesed tahavad parimat pastat, tulevad nad Pastaljanosse. Ja nagu mainisin, hakkame ka pitsat pakkuma. Käisime Tartu veterinaar- ja toidulaboratooriumis, kus katsetasime kiviahjus, kuidas saada pitsaääred kõige paremad ja õhulisemad. Mütsiga lööma me ei lähe! Kuigi oleme pastaga kuulsaks saanud, siis tegelikult hakkasime kohe alguses ka pitsasid katsetama. Saime aga üsna kohe aru, et esimesel aastal oleks mõlema pakkumine läinud natukene paljuks ja raskeks.

Millal tekkis @Aus_Kokashow?

See sai alguse samal ajal, kui hakkas sündima Pastaljano. Mulle meeldib teha süüa, samas ehitasin üles ratastel restorani ja nägin, et need kaks asja saab ühendada.

Mis on sinu videote eesmärk?

Ma usun, et toiduvideod saavad ägedad olla. Usun ka sellesse, et inimesed, kes ei kokka või kokandusest ei huvitu, vaatavad siiski minu videoid, sest ma pakun seiklusi, huumorit ja meelelahutust. Samas, kes soovib, saab nähtud toitu ka ise katsetada, sest kõik minu videotes tehtud söögid on maitsvad.

Varsti on sõbrapäev. Kas armastus käib kõhu kaudu?

(Naerab) Kindlasti käib! Siin ei ole küsimustki!

Kas sul on palju sõpru?

Ma olen tänulik, et mul on sõpru, kellele saan toetuda ja kellega alati ühendust võtta. Vanasti oli nii, et pidasin iga head tuttavat sõbraks, kuid nüüd tunnen, et olen enda ümber leidnud inimesed, kes on päriselt sõbrad.

Kuidas sa tavaliselt sõbrapäeva tähistad?

Teen tüdrukule väikse kingi ja veedame päeva koos. Põhikoolis oli mul kombeks empsiga osta igale sõbrale väike kingitus. Näiteks üks oli suur südamekujuline padi, millel olid käed küljes. Mõnel sõbral on see siiamaani alles.

Sõbrapäevik

Lemmiktoit: raamen

Hingeloom: krokodill Gena

Lemmiktund: põhikoolis kehaline kasvatus, gümnaasiumis filosoofia

Lemmikfilm või -seriaal: «Social Dilemma» ja «Prison Break»

Eeskuju: Logan Paul

RETSEPT. Brownie’d sõbrapäevaks

Kui 1+1=2, siis šokolaadibrownie'd = garanteeritud naeratus (tavaliselt kõrvuni). Alex tegi selle retsepti eriti lihtsaks, et see ei nõuaks kolme eri sorti suhkrut ega muud keerulist. Kui šokolaad ja kakaopulber on kodus olemas, siis vsjo horošo, saad brownie’d tehtud. Ja veel millised brownie’d...

Vaja läheb:

  • 170 g sulatatud võid
  • 280 g suhkrut
  • 75 g jahu
  • 80 g kakaod
  • 0,5 tl soola
  • 1,5 tl kohvipulbrit
  • 2 muna
  • 1 spl vanilliekstrakti
  • 115 g tükeldatud tumedat šokolaadi
  • peale puistamiseks helbesoola
Šokolaadibrownie'd.
Šokolaadibrownie'd. Foto: Kristjan Teedema

Mõõda kõigi koostisosade kogused ära, see teeb küpsetamise kordades kiiremaks ja nauditavamaks. Siis võid isegi laulda.

Lennuta suurde kaussi suhkur ja sulatatud või. Sega ning seejärel vispelda ükshaaval sisse munad ja vanilliekstrakt. Tõsta kausi kohale sõel ning sõelu üheskoos sisse jahu, kakaopulber, sool ja kohvipulber. Sega sama hoolega kui pokkeris kaarte.

Viska juurde tükeldatud šoks ja sega see ka sisse. Vala kogu šokolaadiunelm 20x20 cm küpsetusvormi, kuhu on alla pandud küpsetuspaber.

Viska kook 175 °C juures 35–40 minutiks ahju. Vahepeal võid hambatikuga koogi küpsust kontrollida. Kui kook valmis, tuleb kõige raskem osa – lase vähemalt 15 minutit jahtuda, enne kui lahti lõikad. Ma tean, et see on raske, aga leia tegevust. Kui oled koogiruudud välja lõiganud, puista peale näputäis soola ja sukeldu sisse!

Vaata, kuidas Alex ise kooki küpsetas siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles