Saame tuttavaks ⟩ Ron Jonathan solistiks ei kipu

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Noor koorilaulja Ron Jonathan Singson Estonia kontserdimajas kooriproovis.
Noor koorilaulja Ron Jonathan Singson Estonia kontserdimajas kooriproovis. Foto: Madis Veltman

Kuigi Ron Jonathan Singson (18) on muusika keskel üles kasvanud ning sellega pea terve elu tegelenud, siis sooloartistina ta end tulevikus ei näe. Noormees naudib laulmist Rahvusooper (RO) Estonia poistekooris ja meeskvintetis, muusika kirjutamist ning klaveri, kitarri, basskitarri ja trummide omal käel õppimist.

Jaanuari lõpus täisealiseks saanud Ron Jonathan oleks oma sünnipäeva tiheda graafiku tõttu peaaegu ära unustanud. Paljude jaoks oodatud vanus noormehele midagi suurejoonelist ei tähenda. «Tore ja lõbus on ikka, aga veelgi mõnusam oli perega aega veeta ja korraks aeg maha võtta,» ütles ta.

Ron Jonathani huvitab muusika, kus artist toob mõne uue elemendi muusikasse või kasutab vahendeid, mida keegi teine ei ole kasutanud.
Ron Jonathani huvitab muusika, kus artist toob mõne uue elemendi muusikasse või kasutab vahendeid, mida keegi teine ei ole kasutanud. Foto: Madis Veltman

Pere on talle tõesti oluline, sest suuresti just kasvukeskkond on mõjutanud tema tänaseid tegemisi. Nii sai Ron Jonathani lauljakarjäär alguse juba viieaastasena, kui ema viis ta RO Estonia poistekoori. «Minu pere on muusikat täis – vanaisa mängib kitarri ja on laulumees, samuti vanaema ja ema. See on mulle nii loomulik keskkond, mis on alati mind ümbritsenud,» tõdes ta.

Ka tema enda päevad mööduvad muusikat kuulates. Selle on Ron Jonathan enda jaoks lahti mõtestanud sedasi, et üks viis muusikat kuulata on panna see mängima niisama taustaks, näiteks süüa tehes. Sootuks teine on aga 15–30 minutit päriselt muusikat kuulata. «Lased kõik meeled vabaks ning tunnetad ja analüüsid, mis sulle kõrvadesse tuleb,» selgitas Ron Jonathan.

Täpselt sellised hetked teda vahel tabavad. See võib juhtuda näiteks koolitööd tehes, kui kõrv püüab kinni mõne huvitava teose ja alles mõne aja möödudes märkab ta, et on juba 15 minutit üksnes muusikat kuulanud. «Jubedalt tahaks vinüüle. Üks unistus on, et kui saan vanemaks, siis kogun hulga vinüülplaate, mis on ilusti kappi rivistatud. See oleks tore,» mõtiskles ta.

Poistekooris üles kasvanud

Muusika keskel elavale Ron Jonathanile tuli poistekoori minek justkui iseenesestmõistetavalt. Tal pole kunagi tekkinud mõtet laulmine kõrvale jätta ja hoopis millegi muuga tegelema hakata. Tal on küll laulmise kõrvalt käsil mitu asja, kuid üks ei välista teist. «Teen suure rõõmuga seda, mida armastan, ning muusika ja laulmine on mulle väga olulised,» kinnitas noormees.

Lisaks RO Estonia poistekoorile laulab Ron Jonathan Gustav Adolfi gümnaasiumi segakooris.
Lisaks RO Estonia poistekoorile laulab Ron Jonathan Gustav Adolfi gümnaasiumi segakooris. Foto: Madis Veltman

RO Estonia poistekoor jaguneb vanuse järgi kolmeks: Jukud, Juhanid ja põhikoor. 12 aastat tagasi alustas Ron Jonathan oma lauljakarjääri just Jukudest ning koori saamiseks vajalikku ettelaulmist mäletab ta üsna eredalt. «Läksin saali, laua taga istus dirigent Hirvo Surva ja veel keegi ning minuga koos laulsid veel kaks-kolm poissi.» Laulu nime Ron Jonathan ei mäleta, kuid see rääkis lindudest. Koori ta sai ning laulab seal tänaseni.

Baritoni häälerühmas laulev Ron Jonathan naudib koori juures just ühtekuuluvustunnet. «Olen sellega üles kasvanud ja pean koori oma teiseks pereks. Poistega saab nalja ja tore on koos laulda. Lähen proovidesse alati suure rõõmuga.»

Üks koorilauljale tähtis üritus on laulupidu. Ron Jonathan ei teagi täpselt, mitmel laulupeol ta käinud on, kuid see on kindlasti oodatud sündmus. Nii ka järgmisel aastal ees ootav XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa». «Kõige vägevam on siis, kui tulevad isamaalised laulud, nagu «Põhjamaa» ja «Ta lendab mesipuu poole». Üheskoos laulmine toob vahel ka mul pisara silma,» kinnitas ta.

Poistekooriga paralleelselt tegutseb RO Estonia poistekoori meeskvintett, mille pani aastal 2017 kokku dirigent Hirvo Survo. Algusaastatel Ron Jonathan seal ei laulnud, kuid sai sinna siis, kui üks noormeestest ajateenistusse läks. Noormees tõdes, et kvintetis laulmine nõuab suuremat vastutust kui kooris. «Kvintetis tuleb olla vokaalselt heal tasemel, sest keegi su kõrval sama partiid ei laula, vaid peab ise hakkama saama,» selgitas Ron Jonathan. Seda võimsam on tunne, kui kõik õnnestub.

Ron Jonathani musikaalsus ja hea mälu aitavad tal oma partiid üsna lihtsasti omandada ning kodus eraldi ta neid õppima ei pea. «Mulle piisab, kui partiid kaks-kolm korda ette mängitakse ning siis jääb see juba päris hästi meelde,» ütles ta.

Loominguline töö

Niivõrd musikaalse poisi puhul tekib küsimus, et miks pole ta solistikarjääri alustanud? Koos ema Nele-Liis Vaiksooga on ta duetti laulnud küll ja see on hea tunne, kuid lauljaks ta siiski saada ei soovi. «Pigem soovin saada produtsendiks või lugude kirjutajaks,» mõtiskles Ron Jonathan. Oma koduses stuudios on ta muusika kirjutamisega algust teinud, kuid avalikkuse ette pole need lood veel jõudnud. Žanriliselt ta oma muusikat kuhugi ei paiguta, kuid peab loodud muusikat pigem energiliseks. «Laulusõnadega hoian ennast veel tagasi, sest kui lüürikat kirjutada, peab sel olema sügavam tähendus,» suhtub Ron Jonathan muusika loomisesse tõsiselt.

Ron Jonathan Singson.
Ron Jonathan Singson. Foto: Madis Veltman

Talle on kuskilt kõrvu jäänud ütlus, et matemaatika ja muusika käivad käsikäes. «Ma veel ise ka uurin, et kust see tuleb ja mida täpselt tähendab,» muigas ta. Ent pisike tõetera võib seal olla küll, sest muusikast ümbritsetud poiss on hea ka reaalainetes. Eriti meeldib talle matemaatika. «Meil on õpetajaga jubedalt vedanud. Riina Timmermann on rõõmus ja tema tundides on toetav õhkkond,» polnud Ron Jonathan kiidusõnadega kitsi.

Nii on äsja täisealiseks saanud noormees mõtisklenud, et ühel päeval soovib ta oma maja koos töökoja ja stuudioga. Sedasi saab luua muusikat ning teha puutööd, mis on samuti Ron Jonathanile alati meeldinud.

SÕBRAPÄEVIK

  • Lemmiktoit: vanaema tehtud soust ja kartul
  • Hingeloom: siil
  • Lemmiktund: matemaatika
  • Lemmikfilm või -seriaal: «Kingsman: The Secret Service»
  • Eeskuju: Jacob Collier

HUVITAVAT. Noorte laulu- ja tantsupidu

Noorte laulu- ja tantsupidu toimub viie aasta tagant ning hõlmab laulupeo kontserte ja tantsupeo etendusi. XIII noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini 2023 ning kannab juhtmõtet «Püha on maa». Püha on sõna, mida iga päev tihti ei kasutata. Seda sõna hoitakse selliseks puhuks, kui tuleb rääkida millestki väga erilisest. Millestki, mis väärib eriti sügavat austust ja mida ei tohi rikkuda.

Noorte laulu- ja tantsupeo 2023 logo.
Noorte laulu- ja tantsupeo 2023 logo. Foto: 2023.laulupidu.ee

Rahvana peame meie, eestimaalased, pühaks seda, mis meid ühendab ja teistest maailma rahvastest eristab – oma maad ja keelt, traditsioone ja tarkusi, mida esivanematelt pärinud oleme. Neid väärtusi pühitsetakse laulu- ja tantsupeol, kus muusika ja tants inimesi ühte seovad.

Allikas: 2023.laulupidu.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles