Saame tuttavaks Arhanna Sandra on suurte lavade laulja

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Laulja Arhanna Sandra Arbma.
Laulja Arhanna Sandra Arbma. Foto: Sander Ilvest

Räpina ühisgümnaasiumi õpilane Arhanna Sandra Arbma (9) on koduõppel, kus teda õpetab ema Anne. Koolis vastamas käia tuleb tüdrukul vaid paar-kolm korda aastas. Hoopis tihemini näeb neiut aga Räpina muusikakoolis, kus ta õpib õpetaja Margot Suure juhendamisel laulmist. Hiljuti telesaate «Tähtede Lava 2022» võitnud neiule ennustatakse lauljana suurt tulevikku

Kas mäletad, kuidas sai sinu muusikaarmastus alguse?

Mäletan, et olen laulnud juba päris pisikesest peale. Meil on minu laulmisest tehtud mõned videod, mida olen vaadanud. Ema räägib, et ma laulsin nii mängides, kiikudes, autosõitudel kui ka tänaval. Kodus laulsin iga päev ja tihti koos emaga, kes laulis mulle õhtuti unelaule. Ta laulis ka palju ingliskeelseid lastelaule. Arvan, et minu armastus laulmise vastu sellest algaski.

Lauldes on lihtsalt nii hea tunne. Mulle meeldivad ilusad ja huvitavad meloodiad. Pealegi on olemas nii palju ilusaid laule, mida soovin laulda. Minu armastus ingliskeelsete Disney-filmide vastu algas umbes nelja-viieselt. Filme vaadates jäid ka laulud pähe. Sünnipäevadeks ja jõuludeks soovisin alati printsessikleite, nii sain neid laule lauldes kehastuda printsessiks või muuks filmitegelaseks.

Ema küll laulis sulle, kuid kas keegi sinu lähedastest tegeleb sama aktiivselt muusikaga kui sina?

Minu peres ei ole muusikuid ja keegi pole käinud muusikakoolis. Aga minu vanaema Kaja on laulnud naiskooris «Koidula» pool oma elust. Ka ema laulis kooliajal kooris ja ansamblis.

Mis on laulmise juures rasket?

Näiteks see, kui mulle hakkab meeldima mõni raske laul. Õpetajaga harjutamegi siis neid raskeid kohti, kuidas laulda kõrgelt, tekitada erinevaid kõlasid, kuidas ja kus hingata. Ta õpetab erinevaid tehnikaid hääle tekitamiseks, aga seda kirjeldada on raske.

Kuidas laulusõnad meelde jäävad?

Päris hästi jäävad meelde, eriti siis, kui ma laule kuulan. Ka soololaulutunnis laulab õpetaja mulle ette ja õpetab tegema häälega erinevaid asju ning ma proovin seda kõike järele teha. Ingliskeelsete laulude tekstid õpin ära kodus laule kuulates. Kui laul meeldib, jäävad sõnad ruttu meelde. See on laulu õppimisel väga tähtis, et laul peab endale meeldima.

Kas lisaks laulmisele õpid mõnda pilli?

Ma õpin kolmandat aastat klaverit. Mulle meeldib klaver väga, sest sellel on ilus kõla. Loodan, et suurena oskan mängida nõnda, et saan ennast laulmise ajal klaveril saata. Mul on ka väga tore klaveriõpetaja Martina Liiver.

Kas sinu jaoks on erinev laulda väiksel ja suurel laval?

Vist ei ole erilist vahet. Kõige suurem lava, millel laulnud olen, oli Kiidjärve üritusel «Vana klaver». Seal meeldis esineda ka sellepärast, et pool etendusest toimus siis, kui õues oli juba pime. See oli huvitav ja minu jaoks uus. Kõige ilusam lava, mis säras tuledes ja tekitas vahva tunde, oli aga «Tähtede Lava».

Laulja Arhanna Sandra Arbma. 
Laulja Arhanna Sandra Arbma. Foto: Sander Ilvest

Oled osalenud mitmel rahvusvahelisel võistlusel. Millised neist on olnud sulle kõige tähtsamad?

Minu jaoks ei ole tähtsad võistlused, vaid ikka laulmine. Võistlused on üks võimalus selleks, et ka teistele oma õpitud repertuaari näidata. Ma olen sel aastal osa võtnud neljast rahvusvahelisest võistlusest, aga need olid Covidi tõttu internetis ehk siis võistlusele tuli saata lauluvideo. Õnneks on koolis kontsertmeister Jürgen Järvpõld, kes tegeleb ka lauluvideote filmimisega. Tänu temale on mul palju lauluvideoid.

Minu arvates on tore, kui esitus meeldib kuulajatele. Tore on lauldes teistele rõõmu tuua. Ka head tulemused võistlustel näitavad, et inimestele meeldis. Mulle meeldib laulda igal pool, enamasti laulangi ju kodus ja muusikakoolis. Aga kõige üllatavam oli meie kõigi jaoks lauluvõistlus «Star Rain Cup Grand Final» kus võistlesid koos nelja võistluse võitjad (Grand Prix’d) ja kuni 30-aastased lauljad ning 19-liikmelise žürii hinnangul osutusin mina võitjaks. Võidulauluks oli «Speechless» filmist «Aladdin».

Eestis olen osalenud vist neljal lauluvõistlusel. «Tähtede Laval» ja «Laulumaal» olen kaasa löönud kaks hooaega. Mõlemas olen valitud ka võitjaks, aga oluline on hoopis see, et sain võistlustelt toredad sõbrannad – Aurora, Raeli ja Nora.

Osalesid saates «Tähtede Lava 2022» ja võitsid selle. Kuidas ise rahule jäid?

Finaalis laulsin Nele-Liis Vaiksooga duetti ja meil tuli kenasti välja. Žürii kommentaaridest jäi meelde, et neile meeldis, kuidas meie hääled põimusid ja kokku kõlasid ning oskasime teineteist ka kuulata. Öeldi, et minu hääl on mu vanust arvestades üllatavalt tugev, ning kiideti lauluvalikut. Meie esitus läks žüriile väga hinge, sest öeldi ka, et pärast seda oli tunne, et maailm on tänu sellele laulule jälle veidi parem paik.

Milliste muusikutega sooviksid kunagi koos laval laulda?

Mulle meeldivad mitmed Eesti lauljad: Nele-Liis Vaiksoo, Alika Milova, Birgit Sarrap, Liisi Koikson, Hanna-Liina Võsa, Pille-Rite Rei jt. Tahaksin kõigiga duetti laulda, sest nad kõik on erinevad ja väga head lauljad.

Aga milline oleks sinu unistuste laul?

Mu unistuste laul on praegu «Better in stereo», mida laulab Dove Cameron. Seda hakkangi järgmisena õppima. Järjekorda ootab veel laul «Kui kaugel see» filmist «Vaiana», mida ma olen juba inglise keeles laulnud.

Arhanna on esinenud palju ja suurtel lavadel.
Arhanna on esinenud palju ja suurtel lavadel. Foto: John Grzinich

Kas oled ka ise muusikat kirjutanud?

Kui olin kuuene, kirjutasin ühe laulu oma koerast, aga ma ei plaani seda kuskil esitada. Hiljuti oli mul külas sõbranna Rael Laikre ja siis tegime ka ühe naljaka laulukese. Ma arvan, et kui suuremaks saan ja nooti tunnen, tahaksin kindlasti muusikat kirjutada.

Kas oled vahepeal muusikast ja laulmisest ka ära tüdinenud?

Ei, mitte kunagi.

Kas muusika kõrvalt jääb aega veel millegagi tegeleda?

Mulle meeldib käia ujumas ja talvel uisutamas, kelgutamas, tuubimas. Suvel mööduvad päevad õues koos sõprade ja koeraga. Mulle meeldib veel küpsetada ja oma küpsetistega vanemaid üllatada. Vabal ajal meeldib joonistada, meisterdada ja ehitada.

Millised on järgmised eesmärgid, kuhu poole liigud?

Kindlasti laulan edasi ja unistan saada lauljaks. Mul on veel unistusi, kelleks saada tahaksin, aga need on igal aastal erinevad. Vahepeal arvasin, et tahaksin saada politseinikuks, aga olen ka mõelnud, et loomaarst on tore amet.

 

Sõbrapäevik

Lemmiktoit: makaronid lihapallidega tomatikastmes

Hingeloom: koer

Lemmiktund: muusika

Lemmikfilm või -seriaal: «Üksinda kodus» ja Walt Disney filmid

Staar või eeskuju: ühte kindlat ei ole

KOMMENTAAR. Arhanna on laval tema ise

Lauluõpetaja Margot Suur

Arhanna ja lauluõpetajat Margot.
Arhanna ja lauluõpetajat Margot. Foto: Arvo Meeks

Arhanna tuli Räpina muusikakooli laulma, kui oli viieaastane. Mäletan siirast rõõmu ja tohutut lauluarmastust, mida ta igasse tundi endaga kaasa tõi. Meie ühine teekond on olnud usalduslik, töine, kuid tundidest ei puudu kunagi ka naer ja nali. Arhannas on ausus, siirus ja rõõm, mis jõuab iga kuulaja südamesse. Ta ongi laval see, kes ta päriselt on. Arhanna on ka tohutult töökas. Kodus harjutab ta iga päev. Arhanna ema käib aeg-ajalt tundides ja teeb märkmeid, et tunnis õpitut ka kodus kinnistada. Koostöö koduga on väga hea.

Arhanna kuulab oma noore ea kohta väga palju erinevat muusikat. Tal on lemmikartistid ja laulud, mida ta tundidesse kaasa toob. Paljud laulud on pärit Disney animafilmidest. Ta elab iga muinasjututegelase rolli imeliselt sisse, muutudes nii printsessiks, merineitsiks kui ka lihtsaks tüdrukuks, kes pürgib oma unistuste poole. Tal on oma vanuse kohta head vokaalsed eeldused, sügav ja kandev hääl, mis võimaldab laulda vägagi keerulisi ballaade.

Mul on suur rõõm, et saan olla Arhannale toeks ja abiks tema lauljateekonnal. Püüan õpetajana üles leida kõik selle, mis temas veel peidus on ja tegeleda nende külgedega, mis vajavad arendamist. Usun siiralt, et Arhanna on sündinud lavale ning saab oma lauludega muuta maailma ilusamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles