Laura raamatusoovitused zombidest ja pereliikme kaotamisest

Laura Lehiste
, Postimees Juunior reporter
Copy
Postimees Juuniori kaasautor Laura Lehiste.
Postimees Juuniori kaasautor Laura Lehiste. Foto: Eero Vabamägi

Seekord soovitab raamatusõber Laura Juuniori lugejatele kaht müstilist ja salapärast raamatut, kus tuleb tegemist zombide ja mõistatusliku koopaga, millest keegi rääkida ei taha. Kolmas teos räägib aga kaotusvaluga toimetulemisest läbi lapse silmade.

«Zombipalavik»

  • Autor: Kristina Ohlsson
  • Sihtgrupp: 12-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 218
  • Ilmumisaasta: 2021

Alanud on suvevaheaeg ning Herbert plaanib palju õues olla ja parima sõbra Sallyga aega veeta. Kahjuks ilmnevad mõned asjaolud, mis võivad Herberti plaanid rikkuda. Suurimaks mureks kujuneb see, et Herbert elab oma vanaisaga. Poisi vanemad surid kaua aega tagasi ning pole kedagi teist, kes võiks tema eest hoolt kanda. Seetõttu käivad neil tihti külas sotsiaaltöötajad, kes Herberti hirmuks räägivad asendusperest ja lastekodust. Teine probleem on lämmatav palavus, mis ei taha kuidagi üle minna. Palavuse tõttu on välja tulnud palju herilasi, kes külaelanikke pidevalt tüütavad.

Ühel päeval saavad Herbert ja Sally teada, et nende ujumiskool on kinni pandud. Põhjuseks see, et paljud lapsed on keset suve haigeks jäänud. Kõigi sümptomiteks on punetavad silmad, haiglane olek ja kohutav väsimus. Ükski arst ei tea, mis seda põhjustab või kuidas seda ravida. Herberti ja Sally meelest on kahtlane, et keegi suvel nii raskelt haige on. Eriti kummaline tundub see, kui üks haigestunud poiss neile tee peal vastu kõnnib – silmad klaasistunud, selg verine ning surnud lind käes. Asjalood muutuvad hirmutavaks, kui uudistes räägitakse kallaletungidest nii loomadele kui inimestele ning keegi ei tea, kes või mis neid põhjustab...

Kas Herbert saab vanaisa juurde elama jääda? Miks lapsed suvel haigestusid? Kes põhjustab kallaletunge? Seda saad teada raamatust. Minu meelest on see väga põnev raamat. Selles on palju sündmuste keerdkäike ja üllatavaid muutusi. Kokku on kirjutatud nii ulme kui ka päriselu. Raamat on detailne ning lugedes ei hakka igav.

«Et head haldjad sind hoiaksid»

  • Autor: Kadri Hinrikus
  • Sihtgrupp: 10-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 102
  • Ilmumisaasta: 2012

Sel sügisel on kooliminek kaksikutel Ukul ja Tuulel natuke teistmoodi. Nimelt peavad nad teist klassi alustama ilma emata, kes kahjuks haiguse tagajärjel suri. Nüüd on lastel ainult isa, kes peab nende eest hoolitsema. Muidugi on ka Uku ja Tuule väga tublid ning tulevad paljude asjadega ise toime.

Kaksikud alustavad kooliaastat uues koolis uute inimeste keskel. Muidugi on alguses raske, sest ka teised lapsed märkavad nende juures teistmoodi asju. Näiteks pole Uku ja Tuule riided kõige moodsamad, sest nende perel pole palju raha. Samuti ei ole nad eriti lärmakad ning hoiavad pigem omaette. Kuid õnneks juhtub ka toredamaid asju. Näiteks leiavad kaksikud hea sõbra, päästavad kassipoja ning korraldavad kunstinäituse.

See raamat on hea näide sellest, kuidas lähedase surm inimesi mõjutab – kuidas toime tullakse ning edasi liigutakse. Raamatus räägitakse ka koolikiusamisest ning kuidas sellest probleemist vabaneda. Soovitan lugeda kõigil, sest usun, et igaüks leiab sellest raamatust enda jaoks mõne mõttetera.

«Rahel, Anders ja ajaaugud»

  • Autor: Reeli Reinaus
  • Sihtgrupp: 13-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 172
  • Ilmumisaasta: 2021

«Ta unistas sellest, kuidas peas võiks olla mõtete sahtel, mille saaks välja tõmmata ja tühjaks raputada.» Just see lause on kirjas raamatu alguses ning kirjeldab hästi Raheli tundeid. Tüdruku elus pole kõik korras. Ta vanemad on lahutamas ning pinged on kuhjunud Raheli õlgadele. Ainsa lahendusena näeb ta sõitmist maale vanaema juurde, kus natukenegi rahu saaks.

Maal kohtub Rahel vanade sõpradega, kellest igaüks on natuke muutunud. Kes halvemuse, kes paremuse poole. Rahel tunneb rahutust ning leiab, et on parem, kui ta on üksi. Nii ei saa ka keegi küsida küsimusi, millele Rahel vastata ei taha. Tänu sellele avastabki tüdruk metsas jalutamise, mis aitab veidi mõtteid korrastada.

Kuid metsaga seoses on üks probleem. Nimelt asub seal suur Nõidama koobas, kus paarkümmend aastat tagasi jäi kolm last kadunuks. Arvatakse, et nad hukkusid koopavaringus, kuid tõde ei tea mitte keegi. Koobas hakkab Rahelit tõsiselt huvitama. Ta küsitleb paljusid külaelanikke, otsib infot internetist ning raamatutest. Müstiline lugu on kaetud sünge saladuselooriga ning külaelanikud ei soovi sellest rääkida. Lõpuks otsustab Rahel võtta ette teekonna koopasse.

Kuidas see tüdrukul õnnestub? Mis juhtus lastega seal koopas? Mis saab Raheli vanematest? Miks ei taha külaelanikud sellest kohast midagi rääkida? See on üks tõsiselt mõtlemapanev raamat. Seal on kirjutatud paljudest probleemidest, näiteks vanemate lahutusest, sõprade tülidest ja üksteise reetmisest. Samas on kõiges salapärasust ja seiklusrikkust. Lugedes igav ei hakka!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles