Robootika ja IT ⟩ HK Unicorn Squad sütitab tüdrukutes tehnoloogiahuvi

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Helena (paremal) ja Nora Olivia lahendavad ülesandeid alati koos.
Helena (paremal) ja Nora Olivia lahendavad ülesandeid alati koos. Foto: Eero Vabamägi

IT-ettevõtja ja insener Taavi Kotka loodud huviring HK Unicorn Squad on robootika- ja programmeerimisering, kus õpetatakse 8–14-aastastele noortele programmeerimist, jootmist, meisterdamist, nuputamist ja palju muudki. Kui tihti suunatakse sarnastesse huviringidesse poisid, siis HK Unicorn Squad on mõeldud ainult tüdrukutele.

Programm, mille Kotka meeskond aastal 2018 välja töötas, kestab ühele grupile kolm aastat. Igal aastal on kaks kursust, kumbki sisaldab kümmet tundi. Viimsi tüdrukud, keda meie külastasime, on kõige esimene projektis osalev grupp, mis jõuab mais kolm aastat kestnud programmi lõppu. Kui täna tundub, et auto ehitamine pole neile ülemäära keeruline ülesanne, siis alustades oli valdav osa neist eelneva kogemuseta ja võimalik, et ka tehnoloogiahuvita. «Huviga on nii, et kui usud, et sul on huvi, siis ongi,» arvas Kotka. Huvi tekkimisel on tema meelest oluline ka see, millega lapsed mängivad ja ka huviringis käib tegelikult mängimine.

Samuti on loomulik, kui alguses on tüdrukud ebakindlad ja pabistavad, kas saavad ikka ülesannetega hakkama. See aga möödub, kui kogetakse eduelamust. «Alguses alustatakse lihtsamatest asjadest, mis lähevad keerulisemaks,» selgitas HK Unicorn Squadi juht Liis Koser. Ta tõi näite, et alguses õpitakse akutrelli kasutama ja lambipirni vahetama, lõpuks jõutakse välja robotite ehitamise ja arvutimängude loomiseni. «Oskused tulevad tasapisi ja igaüks saab hakkama.»

Ehitavad autosid

Osa ülesandeid tundides ka kordub. Näiteks on tüdrukud kolme aasta jooksul ehitanud mitmesuguseid autosid. Esimene auto pidi sõitma otse vähemalt kolm meetrit ja seda võimalikult kiiresti. Järgmisel korral tuli ehitada auto, mis sõidaks üles järsust mäest ja siis polnud kiirus oluline. Tüdrukud pidid nuputama, mida auto juures muuta, et see suudaks mäkke tõusta.

Meie külaskäigu ajal ehitati auto, mis sõidaks üle kuristiku ega kukuks sinna sisse. Selleks pidi katsetama, kuhu asetada autole raskus, kui pikk peab olema kere ja kus peaks asuma rattad. Tüdrukutele anti komplekt kätte ning mõtte- ja loometöö võis alata. Küll aga nad omavahel ei võistle, sest sel pole tähtsust. Nii on kohe ka võimalikud pinged maandatud.

Helena ja Nora Olivia ehitatud auto ületas tunnis kõige laiema kuristiku, milleks oli 15 cm. Paremal juhendaja Liis Koser.
Helena ja Nora Olivia ehitatud auto ületas tunnis kõige laiema kuristiku, milleks oli 15 cm. Paremal juhendaja Liis Koser. Foto: Eero Vabamägi

Alguses pusivad tüdrukud ise ja vajadusel vaadatakse autod koos juhendajaga üle. «Meie ei ütle, milline auto täpselt olema peab. Nad ise katsetavad ja parandavad vead. Koos vaatame ka videoid, millised need autod päriselt välja näevad. Nii saavad tüdrukud parema ettekujutuse, mida on tarvis teha,» ütles Koser. Ülesandeid lahendatakse enamasti paaris, sest kaks pead on ikka kaks pead ja koos on mõnusam.

Saavad hästi hakkama

Kuid miks on huviring mõeldud üksnes tüdrukutele? Kotkal on lihtne selgitus. «Kui jälgida robootikaringi, kus osaleb 30 poisi kohta kaks tüdrukut, siis neiud seal miskipärast ei toimeta.» Ta usub, et tüdrukud jäävad sujuvalt tagaplaanile, sest noormehed teevad nende eest kõik ära. Poisid on ju harjunud nikerdama, sest neid on väiksest peale nõnda suunatud.

Veel leiab Kotka, et kui poisse pundis pole, on tüdrukutega lihtsam toimetada, sest nad kuulavad paremini sõna. «Poisid kipuvad kohe lahendama ega loe juhendit, sest «juhend on nõrkadele». Tüdrukud viitsivad juhendi läbi lugeda ja jõuavad ka kiiremini tulemuseni.»

Taavi Kotka (paremal) soovis noorena saada maletreeneriks, kuid saades aastal 1992 oma esimese arvuti, tärkas temas huvi IT vastu.
Taavi Kotka (paremal) soovis noorena saada maletreeneriks, kuid saades aastal 1992 oma esimese arvuti, tärkas temas huvi IT vastu. Foto: Eero Vabamägi

Kotka usub, et suhtumine, nagu tüdrukud robotitega ei mängiks, saab alguse kodust. «Tüdrukud pannakse tantsima, joonistama, aga mitte robootikasse,» nentis ta. Mõelda tuleks aga laiemalt. Me valmistame lapsi ette eluks ning kõigil võiks olla huvitav ja tasuv töö. «IT-sektoris on inimesi puudu ja nende palk algab kolmekordsest Eesti keskmisest palgast. Kui tüdrukud pole tehnoloogiaga kokku puutunud, on see valdkond neile suletud,» tõdes Kotka.

Muidugi ei pea kõik tehnoloogiahuvilised neiud IT-sektorisse tööle minema, vaid ringist saadud oskused ja kogemused on kasuks ka argitoimetustes. Nii saavad nad kodus elektripirni vahetamise või akutrelli kasutamisega hakkama ega karda ega mõtle, et see on ju meeste töö.

NOORED RÄÄGIVAD.
Kuidas te HK Unicorn Squadi sattusite?

Nora Olivia (14): Ema pakkus, et võiksin proovida. Ma ei olnud varem robootikaga tegelenud, aga see tundus väga põnev. Algus oli natukene hirmutav, et võib-olla ma ei oska, aga mind aidati ja hirm kadus ruttu.

Helena (14): Mina käisin varem ühes robootikaringis, kus olid ka poisid. Nad tegid kõik minu eest ära ja ma ei saanud ise ülesandeid lahendada. Poisid olid suhtumisega, et sa nagunii ei oska. Siin poisse segamas ei ole ja kõik saavad kaasa teha.

Mis teile robootika juures meeldib?

Nora Olivia: Kui alguses kohe välja ei tule ja lõpuks tuleb, siis on hea tunne!

Helena: Robotile saad anda ise käske ja kui see lõpuks teebki seda, mida sa tahad, siis ongi hea tunne, et sain millegi lahedaga hakkama.

Mis on kõige lahedamad asjad, mida te siin teinud olete?

Helena: Mulle meeldib droone programmeerida ja nendega sõita.

Nora Olivia: Meeldib see, kui saab midagi juhtida ja ise otsustada, mis ülesandeid robotile anda.

Milliseid uusi teadmisi olete siit saanud?

Helena: Näiteks programmeerimise algteadmised. Aga ka niisama huvitavaid teadmisi, näiteks seda, et pilvelõhkuja tipus on pendel.

Nora Olivia: Teadmised, kuidas saab asju oma kontrolli alla panna.

Kuidas tüdrukud siin omavahel läbi saavad?

Helena: Kõik on sõbralikud ning siin on soe ja mõnus olla. Kõik alati aitavad üksteist ja keegi ei pea kartma, et äkki ta ei oska midagi. Koos jõutakse alati lahenduseni.

Nora Olivia: Siin ei ole piinlik, kui midagi valesti läheb.

HEA TEADA. Poiste ja tüdrukute tehnoloogiakursused koolides

HK Unicorn Squad alustas pilootprogrammiga «Unicorn Squad kooli», mille raames viiakse selle aasta kevad- ja sügissemestril viies Eesti koolis läbi uudne tehnoloogiaõpetuse kursus. HK Unicorn Squad on koolide jaoks ette valmistanud tundide juhised nii kirjalikult kui videote kujul, samuti saadetakse kohale kõik vajalikud vahendid tundide läbiviimiseks. Pilootprojektis osalevad Kohtla-Järve Slaavi põhikooli, Viimsi kooli, Randvere kooli, Pühajärve põhikooli ja Krootuse põhikooli 2.–4. klassid.

Allikas: haridus.postimees.ee

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles