Saame tuttavaks ⟩ Ingmar jõudis Indoneesia lavadelt esimese singlini

, Postimees Juunior reporter
Copy
Ingmar Erik Kiviloo.
Ingmar Erik Kiviloo. Foto: Remo Tõnismäe

Ingmar Erik Kiviloo (18) kogus möödunud aastal kõvasti tuntust saates «Eesti otsib superstaari» ning nüüd on noor laulja avaldanud ka esimese ametliku singli. Juunior uuris Ingmarilt lähemalt, kuidas ta muusikuna alustas ja mida plaanib edasi teha.

Ingmar oli alles kolmeaastane, kui ema viis ta ETV lastekoori laulma. Ta pidas seal kolm aastat vastu, kuni kuuesena hakkas teda paeluma hoopis viiulimäng. Klassikaline muusika muutus ta igapäevaseks kaaslaseks. «Klassikalise muusikaga olen siiamaani kõige rohkem tegelenud ja ehk ka kõige rohkem saavutanud,» rääkis Ingmar.

Ent ühel hetkel otsustas noormees, et tahab hakata ka ise muusikat kirjutama. «Mingil hetkel ma tüdinesin viiulimängust natuke ära ja tundsin, et tahan ise laulda ja lugusid kirjutada. Alguses ma küll ei teadnud, kuidas alustada, aga siis tuli koroona ja äkitsi oli mul kooli kõrvalt palju aega, sain kodus olla ja laulutunde võtta,» seletas Ingmar.

Erinevate kontsertide ja konkursside tõttu on ta saanud lühikese ajaga reisida üsna mitmesse riiki. Tema passilt võib leida Kanada, Ameerika Ühendriikide, Austraalia ja mitmete Euroopa riikide templeid. Ta on käinud ka Indoneesias muusikalaagris ja mitmel korral esinenud Venemaal ja Soomes. «Võimalik, et kõik kohad ei tule mul meeldegi,» nentis Ingmar.

Nüüd on ta jõudnud oma esimese singlini «Aeg on siin». Ta on laule küll ennegi kirjutanud, aga esmakordselt leiab Ingmari muusikat Spotifyst ja raadiost. «See laul räägib sellest, kuidas meil on piisavalt aega, et jõuda sinna, kuhu me tahame jõuda. Ükskõik, mis ette tuleb või mis olukord tekib, tuleb edasi liikuda.»

Muusikavideost võib leida ka ei kellegi muu kui Uku Suviste, kes seal basskitarri tinistab. Uku ja Ingmari koostöö sai alguse möödunud aastal jõulutuuril. «Ma olin just paar päeva tagasi superstaarisaatest välja langenud, kui mulle helistati, et kas tahad Uku Suviste, Koit Toome ja Jaagup Tuisuga tuurile minna. Muidugi ma ütlesin «jaa».»

Ingmar rääkis, et ta ise ei tulnudki selle peale, et «Aeg on siin» videosse Uku kaasata. «Seda tegi hoopis üks mees, kellega ma koos kontserdil töötasin. Ta pakkus välja, et las Uku mängib videos bassi naljaga ja minu üllatuseks oli Uku kohe nõus. Ma poleks arvanudki, et niimoodi võib minna.»

Ingmar Erik Kiviloo. 
Ingmar Erik Kiviloo. Foto: Remo Tõnismäe

Harjutab mitu tundi päevas

Viiuli ja laulmise harjutamisele kulub Ingmaril paar tundi päevas. See on saanud päeva tavaliseks osaks ning õhtuti meeldib talle ka klaveril lugusid harjutada. Laulude kirjutamine edeneb hooti – kui aega on rohkem, siis saab Ingmar rohkem produtseerida, aga näiteks superstaarisaate ajal ei olnud selleks üldse aega.

Oma suurima läbimurdeni jõudis Ingmar ikka superstaarisaates ning vaatab oma kogemusele positiivselt tagasi. Ta jõudis siiski kõige noorema finalistina lausa kuuendale kohale ja sõlmis palju uusi tutvusi.

«Asi sai alguse üldse sellest, et üritasin paar aastat tagasi Eesti Laulule kandideerida. Ma ei saanud edasi ja tagasi vaadates arvan, et see lugu võib-olla ei väärinudki seal olemist. Seejärel lubasin endale, et loon ja produtseerin kolm sellist lugu, mis mulle väga meeldiksid. Tegime ühe loo raames muusikavideot ning selle režissöör Indrek Kasesalu soovitas mulle, et täida superstaari ankeet ära ja proovi. Ema arvas küll, et ära kandideeri, kuna kool on vaja lõpetada, aga ka lauluõpetaja väga pooldas seda ideed. Lõpuks otsustasin siiski kandideerida ja see oli tõesti väga äge kogemus,» võttis Ingmar superstaarisaate kokku.

Vabal ajal trenn ja muusika

Mõistagi tuleb karjääri tegemise kõrvalt keskenduda ka koolile. Paljud, kes on Ingmariga sarnases olukorras olnud, peavad kahe asja tasakaalustamist keeruliseks, aga Ingmar ise tunneb, et tal läheb koolis päris hästi. «Õnneks ma käin gümnaasiumis muusikaharus, mis on minu jaoks natuke mõnusam. Matemaatikas ja reaalainetes ma ei ole küll kõige teravam pliiats, aga ma ei muretse, et asjad tegemata jäävad. Saan kõik tööd tehtud.»

Enamik tema aega kulub ikka muusikale, selle tegemise ja erinevate projektide peale. «Aga mulle meeldib näiteks sõpradega koos trennis käia. Vabal ajal kuulan ka palju muusikat, trenni tehes kuulan palju metal’it, muidu ka näiteks klassikalist muusikat. Mulle meeldib eelmise sajandi muusika, nagu Queen, aga ka moodsamad artistid, nagu Bruno Mars ja Billie Eilish,» loetles ta.

Ingmar on noor, aga on lühikese ajaga palju ära teinud. Noormees sihib aina kõrgemale ja andekusest tal puudus pole, et oma eesmärke saavutada. Siiani on Ingmarile endale kõige ägedamaid mälestusi pakkunud kõik reisid, kus ta on saanud käia. «Näiteks kui käisime Ameerikas road trip’il, siis kõik see mööda Ameerikat reisimine oli äge. Ega me seal nii palju ei esinenud, pigem sõitsime ringi,» lisas ta.

Viimaks annab Ingmar nõu noortele, kes tahaksid samuti muusikamaailmas midagi saavutada. «Kui sa tahad muusikaga tegeleda, siis sea see endale eesmärgiks, mille nimel kulutad kogu oma energia. Selleks et areneda, näe hästi palju vaeva ja mõtle positiivselt, et kui sa pingutad, siis läheb kõik hästi!» julgustas ta.

KOMMENTAAR. Karismaatiline olemus toob Ingmarile edu

laulja Uku Suviste

Me saime Ingmariga tuttavaks möödunud aasta jõulutuuril. Mina, Koit Toome ja Jaagup Tuisk võtsime noorema Ingmari kampa. Meie koostöö oli ülimalt lhea ja tuur väga lahe. Ingmar on küll noor, aga näitas end kohe heast küljest ja laval tundsime end võrdsetena. Tal oli mitu rasket osa laulda, aga ta sai igati hästi hakkama. 

 Ingmar (vasakul) ja Uku (paremal).
 Ingmar (vasakul) ja Uku (paremal). Foto: Margus Ansu

Avastasime muu hulgas, et Ingmar on mu kauge sugulane! Pärast superstaarisaadet oli tal loogiline ka oma muusikaga välja tulla ning ta palus mul tema laulule tausta laulda. Olin muidugi nõus. 

Mulle meeldib Ingmari stiil ja see, et ta laulab ka eesti keeles. Ta on väga musikaalne ja tal on hea kõrv, mis on aastatepikkuse viiulimänguga treitud. Soovitan Ingmaril minna täpselt seda teed pidi, kus ta end kõige tugevamalt tunneb. Tal on hästi karismaatiline ja siiras olemus, mis aitab leida tal õige koha artistina. 

Sõbrapäevik

  • lemmiktoit: pitsa
  • hingeloom: hunt
  • lemmiktund: muusikateooria
  • lemmikfilm/seriaal: «Rocketman»
  • staar/eeskuju: Freddie Mercury
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles