Mis juhtub, kui viia tüdrukud teadusmaailma?

Copy
Foto: Erakogu

Lõpetame looduse saastamise, võitleme kliimasoojenemisega, arendame arstiteadust, sealhulgas ravimeid ja raviroboteid. See kõlab justkui väljavõte maailmaliidrite pikaajalistest plaanidest. Ometi on need teemad, mida tõstavad esile noored tüdrukud, kui neilt küsida, mida nad muudaksid maailmas, kui neil oleks kõikvõimalikud teadmised ja oskused ükskõik millisest teadusvaldkonnast.

Kahe kuu jooksul said 11 Narva tüdrukut piiluda sisse nii mõnegi teadusvaldkonna uksest. Õigemini, piilumisega asi ei piirdunud. MTÜ VitaTiim pakkus neile põnevat programmi, mis pani tüdrukud ise tegutsema. Noored said hulganisti kogemusi AHHAA teaduskeskuses, Geenivaramus, visuaalse multimeedia keskuses Objekt ja mitmes teises kohas. Õpiti programmeerimist ja digianimatsiooni, tehti teaduslikke eksperimente, mõeldi välja mänge ja uuriti, mida kujutab endast ettevõtlus.

Lõpuüritusel jutustasid tüdrukud teaduses tegutsevate naistega – juttu tuli nii tootedisainist kui ka ilmateadusest ja ägedatest ideedest ettevõtluse alustamiseks.

Programmi tegi väärtuslikuks see, et kõik tegevused kokku moodustasid tervikliku rännaku: teadusteemasid tutvustati nii sõnas kui praktikas, eeskuju näitasid teaduses töötavad naised ning tutvumine TalTechi võimalustega andis aimu, kuidas end edasi arendada.

Miks pakuti sellist programmi just tüdrukutele? Statistika näitab, et juba varasest teismeeast hakkab paljude tüdrukute huvi reaalainete vastu vähenema. Ülikooli sisseastumise ajaks on erinevus poiste ja tüdrukute valikute vahel juba väga suur, kuigi nende hinded reaalainetes on sarnased. Tüdrukute teadusest kõrvalejäämise põhjuseks peetakse eelkõige stereotüüpe ehk kinnistunud arusaamasid – kiputakse uskuma, et teadus on pigem poiste ja meeste ala. Selle mõtteviisi muutmiseks pole aga paremat viisi kui oma kogemuste saamine, eriti just loodus- ja täppisteaduste valdkonnas, kus keeruliste nimetuste taga peitub pea piiramatute võimalustega maailm.

Briti saatkonna asesaadik Eestis Ify Agboola tunnustas tüdrukuid programmi läbimise eest.
Briti saatkonna asesaadik Eestis Ify Agboola tunnustas tüdrukuid programmi läbimise eest. Foto: Erakogu

Teadusprogrammi lõpuüritusel TalTechis jagas tüdrukutele diplomid kätte Briti saatkonna asesaadik Ify Agboola. «Teadus aitab leida lahendusi maailma keerukamatele probleemidele ning mida rohkem on erinevaid vaatenurki, seda paremaid lahendusi saame. Seetõttu on eriti tähtis, et jätkame tüdrukute innustamist loodusteaduste valdkonnas – tüdrukute kaasamisest võidavad nii tüdrukud kui teadus ise!» rääkis ta.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles