Lood, mida rääkida ⟩ Gaidlus liidab noori terveks eluks

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Nõo ja Tartu gaidid eelistavad üritusi läbi viia värskes õhus.
Nõo ja Tartu gaidid eelistavad üritusi läbi viia värskes õhus. Foto: Margus Ansu

Eesti gaidide liit on üle-eestiline organisatsioon, kus igal gaidiüksusel on oma sümboolika ja traditsioonid. Kui maailmapildis on gaidid enamasti tüdrukud ja skaudid poisid, siis Eestis on poisid ja tüdrukud nii gaidid kui ka skaudid.

Kohtusime Nõo põhikooli juures Tartu ja Nõo gaididega, kes on sõprussalgad. «Tartu ja Nõo on lähestikku, mistõttu on meil hea koos koondist teha,» selgitas Tartu gaidirühma juht Kaire Jürgenson. Meie kohtumisel tegutsesid vanemgaididest kaksikõed Diandra ja Diane Kallaste (20) noortega õues. «Ka lapsed eelistavad pigem tegevusi õues, sest suur osa päevast möödub neil arvuti ees koolitöid tehes,» lisas Jürgenson.

Diandra ja Diane viisid noored parki, kus tuli otsida kevade märke ning viise, kuidas tuvastada puid, kui need on raagus. «Gaidide järgukavas on teemad, mida noored peavad teadma, nagu näiteks loodus, kodumaa, igapäevaelu. Ja sinna sisse põimime ka noorte jaoks praegu aktuaalsed teemad,» rääkisid õed.

Lõketest SUP-lauani

Gaidlus ongi rohkem hooajaline, väljas viibitakse aprillist oktoobrini. Siis tehakse lõkkeid, õpitakse sõlmi, matkatakse, ujutakse, käiakse kanuuga ja SUP-lauaga sõitmas jne. Talvel ollakse pigem siseruumides, tegeldakse meisterdamisega ning käsitletakse sotsiaalseid ja ühiskondlikke teemasid. Jürgenson lisas, et päevakajalistel teemadel tuleb noortega palju rääkida, kuna levida võib ka väärinfot. Siis proovivadki gaidijuhid noori huvitavad teemad ka koondistes üles võtta ning anda edasi faktipõhiseid teadmisi. «Meie missioon on kasvatada iseseisvaid ja ennast harivaid lapsi,» täpsustas Jürgenson.

Diandra (vasakul) ja Diane Kallaste.

Margus Ansu

Praegu on noorte jaoks südamelähedane teema sõda Ukrainas. «Ka Ukrainas on gaidlus aktiivne liikumine ja meie uksed on ukraina noortele avatud. Soovime, et neil oleks võimalus ka Eestis gaidlusega tegeleda ning seetõttu on nad kõik oodatud meie suvelaagrisse,» rääkis Jürgenson.

Aastas toimub gaididel lausa neli laagrit. Veebruaris on heade mõtete laager, aprillis tähistatakse jüripäeva, suvel on suvelaager ja novembris tibude loendus. «Laagrites proovime noortele pakkuda ikka seda, mida nad ise soovivad teha, ning külla kutsuda just neid külalisi, kes on noorte hulgas populaarsed. Kõik üle 16-aastased noored saavad osaleda ka korraldustiimis,» selgitas Jürgenson.

Miks on tore olla gaid

Kuigi Eestis on noortel võimalus osaleda kõikvõimalikes organisatsioonides või huviringides, siis gaidluses on midagi sellist, mis hoiab noori organisatsioonis aastaid. «Meil on organisatsiooni põhitaladesse sisse kirjutatud, et oleme soe sõpruskond ja mulle ongi gaidlus oluline just kõigi siinsete inimeste pärast,» pani Jürgenson jutulõnga veerema.

Ta näeb, et ka noortele on sõbrad ja sotsiaalne võrgustik olulised. Nimelt kui noortelt küsida, mida te koolis tegite, ei räägi nad õpitud teadmistest, vaid hoopis uutest sõpradest. «Gaidluses suhtledki erineva tausta, iseloomu ja oskustega inimestega, kelle käest uusi asju õppida. Praktiliste ülesannete lahendamisel toetuvad nad üksteise teadmistele ja oskustele, mis on kamba peale väga mitmekülgsed,» lisas Jürgenson.

Gaidid otsisid pargist kevade märke.

Margus Ansu

Nõo rühma gaidijuht Mark Bulak täiendas, et lisaks headele sõpradele meeldib talle gaidide mitmetähenduslik tunnuslause «Lood, mida rääkida». See tähendab, et gaidina saad ise lugusid luua, mida teised saavad edasi rääkida, või koguda enda jaoks lugusid, mida teistele rääkida. «Mina olen gaidluses olnud umbes 17 aastat ja sattusin siia tänu oma gaidist tädile. Nende aastatega on mul kogunenud sada või tuhat lugu, mida rääkida. Olen käinud laagrites Prantsusmaal, Hollandis, Eestis ja nüüd korraldan juba ise Lätis ja Leedus laagreid. Ka noorte pealekasvu on võrratu jälgida. Ja nii need lood tulevadki,» selgitas ta.

Sandra (9) hakkas gaidiks oma õdede eeskujul ning talle meeldib selle juures kõik. «Siin me mängime ja õpime ning olen leidnud ka uusi sõpru,» ütles ta. Eriti põnevad on aga laagrid. Sandra on osalenud kahes laagris, millest üks toimus Nõo põhikoolis ja teine oli suvel metsas. «Seal ööbime telgis, kus on tore ka siis, kui vihma sajab,» kinnitas neiu. Eriti meeldivad talle aga hüüud. Nimelt on gaididel tore komme pärast kellegi etteastet hüüda esinejale midagi positiivset. Keegi hüüab hüüu ette ja teised pealtvaatajad hüüavad järgi. Mulle hüüdis Sandra siis nii: «Rigadi, rägadi, risti, rästi, seda tegid nemad hästi!»

HUVITAVAT. Gaidi tõotusmärk

Gaidide sümboliks on kolmeharuline ristikheinaleht. Kolm lehte sümboliseerivad kolmeosalist gaidi tõotust ning tähendavad vasakult vaadates isamaad, oma jumalat ja gaidiseadusi. Nool ristikheinalehel näitab gaidile kompassinõelana õiget suunda. Tähed külgmistel ristikheinalehtedel tähistavad gaidide rõõmsaid silmi. Tekst «Ole valmis» on gaidide juhtlause, lint märgi all sümboliseerib gaidi naeratavat suud. Roheline värv sümboliseerib loodust ja valge lint lootust.​

Allikas: gaidid.ee

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles